Kína tiltja a kriptovaluta-bányászatot, brutálisan esnek a videokártya-árak

Noha a csökkenésnek örülhetünk, a globális chiphiány azért még mindig okozhat meglepetéseket, valamint az is, ha a kriptovaluta-piacon nagyobb árfolyam-emelkedés megy végbe a jövőben.

Kína tiltja a kriptovaluta-bányászatot, brutálisan esnek a videokártya-árak

A kínai hatóságok az elmúlt hetek folyamán felvették a kesztyűt a kriptovaluta-bányász farmokkal szemben, így abban a két tartományban, amelyek a legkedveltebbek a bányászok számára – elsősorban az elektromos áram kedvező ára miatt – elkezdték felszámolni a legnagyobb bányász-farmokat, amelyek a legnagyobb fogyasztást produkálták a régióban. De a kisebb farmok sincsenek már biztonságban, ugyanis a kriptovaluta-bányászatot elkezdték üldözni.

A két érintett tartomány első körben Belső-Mongólia, illetve Hszincsiang volt, ahol többnyire szénerőművek biztosítják az áramellátást, valamint Csinghaj tartományban is életbe lépett hasonló intézkedés, ahogy azt korábbi hírünkben megírtuk. Kína ambíciózus célokat tűzött ki a zöld átmenethez, amibe nem fér bele a fosszilis üzemanyagok elégetése.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a harmadik nagy népszerűségnek örvendő tartomány, Szecsuán megmenekül, ott ugyanis vízerőművekből érkezik az áramellátás nagy része, ám Pekingben úgy döntöttek, ebben a tartományban is betiltják a kriptovaluta-bányászatot. Ennek érdekében fel is szólították az érintett szolgáltatókat, elemezzék a legnagyobb fogyasztóik áramfelhasználását és az esetleges anomáliákat 2021. június 25-ig jelentsék – nyilván így próbálják kiszűrni a bányász-farmoknak helyet adó nagy ipartelepeket. 

Érdekes adat, hogy a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index archívuma alapján 2020 áprilisában Kína a globális Bitcoin bányász teljesítménynek nagyjából 65%-át adta, azaz igen jelentős szereplőnek minősült. A legtöbb bánya az Amerikai Egyesült Államokba települ át, azon belül is Texasba, ahol bőséges a nap- és a szélenergia, és szabályozatlan a kriptovaluták helyzete. Azonban az állam energiahálózata közel sincs felkészülve, ráadásul mint emlékezhetünk, februárban az extrém időjárás miatt a Samsungnak is le kellett állítania a chipgyárát, mert nem volt elég áram – igaz, ez főként az időjárás számlájára írható, de mindenképpen intő jel.

Galéria megnyitása

A tiltások miatt a kriptovaluta-bányászok Kínában elkezdték felszámolni a farmjaikat, ezért sok videokártya árasztotta el a használtpiacot, ami az árak csökkenését eredményezte. Ezzel egy időben az elmúlt hetek folyamán a kiskereskedelmi árak is csökkentek a térségben, de eltérő mértékben: egyes modelleknél csak 5%-os, míg más példányoknál akár 45%-os árcsökkenés is tapasztalható jelenleg – előbbi mérték egy MSI GeForce RTX 3080 Ti Gaming X Trio videokártyához, utóbbi pedig egy Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 OC Edition modellhez tartozik.

Az árak Európában is mérséklődtek az elmúlt hetek folyamán, aminek igazából örülhetünk, ám egyelőre kérdéses, hogy hosszabb távon merre tart majd a folyamat. Az árak stabilizálódására egyelőre nem igazán lehet számítani, hiszen a chiphiány jelenleg is nehezíti a gyártók dolgát – és ez nem csak a videokártya-piacra gyakorol negatív hatást, a legnagyobb médiavisszhangot az autógyárak bezárása kapta. A chiphiány a nagy globális vállalatok vezetői szerint még 1-2 esztendőig velünk marad, azaz továbbra is van esély az árak hullámzására – plusz attól is sok függ, mi történik a kriptovaluta-piacon, milyen mozgások okoznak majd felfordulást a bányászok körében, és ezek mennyire lesznek gyakoriak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap