Kikosarazza a Microsoftot a Yahoo

Kevesli a Yahoo a Microsoft $44,6 milliárdos ajánlatát, amely "súlyosan alábecsüli" a Yahoo értékét.

Kikosarazza a Microsoftot a Yahoo

A Wall Street Journal jelentése szerint a Yahoo igazgatótanácsa eldöntötte, hogy visszautasítják a Microsoft felvásárlási ajánlatát - legalábbis annak az eredeti, 44,6 milliárd dolláros (Yahoo-részvényenként $31) formáját, hozzátéve, hogy egy 60 milliárdos ajánlaton ($40 részvény-ár) már esetleg el lehetne gondolkodni. Meglehetősen merész húzás - tán még pimasznak is lehetne titulálni -, viszont a céget talán mégis megmentheti, mert erősen kérdéses, hogy ennyit is megér-e a Yahoo a Microsoftnak.

És hogy mi alapján döntöttek így? A jelentés szerint az igazgatótanács úgy gondolta, hogy a 44,6 milliárd dolláros ajánlat "súlyosan alábecsüli" a Yahoo értékét (annál is inkább, hogy az eredeti, felerészt készpénzben, felerészt Microsoft-részvényekben megtett ajánlat értéke időközben a Microsoft részvényeinek tőzsdei mélyrepülése nyomán már 3 milliárd dollárt vesztett az értékéből). Ezen felül az igazgatók attól is tartanak, hogy egy esetleges Microsoft-Yahoo megállapodásra azonnal lecsapnának a gazdasági élet szabályozói is.

Ezt a visszautasítást tehet kétféleképpen lehet értelmezni: cinikusan és optimistán. Ha cinikusan nézzük, akkor a Microsoft már eldöntötte, hogy be fogja kebelezni a Yahoot, és a vita már csak az árról folyik. Ha nagyon muszáj, a Microsoft ki tudja fizetni azt a plusz 12 milliárd dollárt is, csak előbb megfelelően fel kell készítenie a dologra a részvényeseit.

Ha viszont optimistán, akkor még az sem zárható ki, hogy egyesek tényleg értékben gondolkodnak, nem pedig árban - mint ahogyan például a Yahoo dolgozói számára sem csak számok kérdése ez az ügylet. Talán tényleg akadnak a Yahoo berkeiben olyanok, akik még hisznek eszmékben és célokban. A Microsoft kikosarazásával így az igazgatótanács igent mondott a "Do you Yahoo?" kérdésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward