Kijelzőbe ágyazhatja kamerát a Huawei

Kijelzőbe ágyazhatja kamerát a Huawei

A mobilgyártók 2016 végétől kezdve egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a készülékeiknél minél jobb legyen a hasznos felület aránya. Mostanra elértünk oda, hogy a kameráknak és a szükséges szenzoroknak szinte egyáltalán nem maradt hely a mobilok frontján, ez pedig egyre furcsább konstrukciókat szül.

A lavinát a Xiaomi Mi Mix indította el, és már ott is több speciális megoldás jelent meg – a kijelző látta el a beszédhangszóró feladatkörét, a kamera pedig az alsó sarokba költözött. Tavaly felbukkantak azok a gépek, amiknek a paneljén van egy félszigetszerű bemetszés, ilyen volt egyebek mellett az iPhone X formavilága is. Idén pedig már olyan szerkezetek is debütáltak, amiknek a házában rejtőzik a kamera, és csak akkor emelkedik ki, amikor szükség van rá: ilyen például az Oppo Find X és a Vivo NEX is. Friss pletykák szerint a Huawei egy olyan kivitelen dolgozik, ami eltér az eddigiektől, és egy vázlat is van arról, hogyan nézhet majd ez ki.

A kínai szakemberek belevághatják a kijelzőbe kamerát, de csak a kamerát, minden más pedig kiköltözhet a néhány milliméteres vastagságú keretre különösebb feltűnés nélkül. Ebben az esetben sokkal kisebb a kivágás, hiszen a kijelző gyakorlatilag körülöleli a képalkotót, és csak akkora helyen hiányzik az „értékes felület” ami az optikának szükséges. Hogy ez a megoldás jobb-e, mint a szenzorsziget? Nos, ezt nem igazán lehet egyértelműen eldönteni. A hasznos felület valóban nagyobb, és jóformán az egész előlapot be tudja tölteni a kijelző, de sokan azt kifogásolták a bemetszés esetében, hogy nem egybefüggő az egész kép, hanem vannak kimaradó részletek, és ez bizony itt is fennáll, csak kisebb mértékben. Ráadásul ebben a formában valószínűleg sokszor tapogatná a kamera előtti részt is az eszköz tulajdonosa, ami semmi esetre sem előnyös.

Galéria megnyitása

A koncepció kapcsán egy dolgot érdemes még kiemelni, hogy itt már egy megjelenítő mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó is feltűnik. A Huawei a vékonykávás csúcsgépeinél is előszeretettel zsúfolja be a kijelző alá ezt a biometrikus érzékelőt, és ez alapján a jövőben sem szeretnék a hátlapra költöztetni a kiemelt termékek esetében ezt az egységet. A panel mögé bújtatott ujjlenyomat-olvasó tökéletes megoldás lehet a kíniak számára, és ha ez is olyan flottul teszi a dolgát, mint a gyártó eddigi megoldásai, akkor az is biztos, hogy ez ellen a vásárlók sem fognak tiltakozni.

Az elkövetkezendő években az okostelefonok megjelenése egészen biztos, hogy több szempontból is jelentős változásokon fog átmenni, és kíváncsian várjuk, hogy a mostani útkeresés például milyen irányt fog venni, melyik lesz az kamera/szenzor és hangszóró elrendezés, ami végül igazán népszerűvé válik. Elszaporodhatnak a motorosan előbukkanó kamerák, esetleg mindenki belevágja majd az értékelőket a kijelzőbe? Meglátjuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward