Kigyúrt lett az iPod Touch új generációja

Az iPod Touch három év után frissült. Az új készülék főleg a belbecs tekintetében jelent előrelépést.

Kigyúrt lett az iPod Touch új generációja

Az Apple tíz éve még a legendás iPodoknak köszönhetően aratott hatalmas sikereket, mostanra viszont a vállalat jelentősen leépítette a zenelejátszók részlegét. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne fejlesztenék már a multimédiás kütyüket, jól példázza ezt az új generációs iPod Touch is.

A cupertinóiak érintőkijelzős lejátszója meglehetősen hosszú ideje nem változott már, így éppen itt volt az ideje a vérfrissítésnek. Az Apple szokás szerint nem illette új névvel a készüléket, így a felhasználók ezt is iPod Touch-ként találják majd meg a boltok polcain. Ez mindössze annyiban jelent kellemetlenséget, hogy az újdonság szinte teljesen úgy néz ki, mint a korábbi modell, avatatlan szem nehezen tehet elsőre különbséget. Ami eltérő külsőleg az új és a régi kivitel között, az a bal alsó sarokból hiányzó mágneses rögzítő, illetve a színvilág, ez utóbbi ugyanis most sokkal szolidabb lett, mint az ötödik generációnál volt. Az előlapját ugyanaz a panel uralja, mint a 2012-es gépen, vagyis 4 colos megjelenítőről beszélhetünk, ami 1136 x 640 képponttal operál és IPS technológia adja az alapját. Maga a masina maradt 58,6 x 123,4 x 6,1 milliméteres, és a tömege is változatlanul 88 gramm a specifikáció alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos kiegészítők biztosan kompatibilisek lesznek vele.

Mivel egy multimédiás lejátszóról beszélhetünk, a tárkapacitásnak itt kulcsfontosságú szerepe van. Bővítési lehetőség továbbra sincs, felfedezhető viszont már a választható konfigurációk listáján 128 GB-os kivitel is. A teljes lajstromot egy 16 GB-os gép nyitja, de lehetőség lesz rá lecsapni 32 vagy 64 GB-tal is – valószínűleg mindenki megtalálja majd a szükségleteihez és persze a pénztárcájához leginkább passzolót. A hatodik iPod Touch esetében is két kamerával számolhatnak az érdeklődők, előre egy 1,2, hátra pedig egy 8 megapixeles egység került. A FaceTime HD (720p) kamera esetében egy F/2.2-es lencserendszert használ az Apple annak érdekében, hogy rosszabb fényviszonyok mellett is lehessen használni. A főkamera csak F/2.4-es rekeszértékkel dolgozik, de emellett van LED-es villanó, amire mindig számíthatnak a felhasználók. Full HD videók rögzíthetőek az új iPod Touch-csal, illetve 120 FPS-es lassított felvételek is megörökíthetőek vele.

Az ötödik generációs Touch még egy Apple A5 központi chippel volt ellátva, azóta viszont már sok víz lefolyt a Dunán. Saját lapkák jöttek-mentek az Apple berkeiben, és a 2015-ös gépben már egy A8 dolgozik, ez ugyanaz a SoC, mint amely az iPhone 6 és 6 Plus okostelefonokban is megtalálható. Mivel itt a kijelző kisebb felbontású, mint az iPhone-okban, így ennél lesz mérhető a legnagyobb grafikus teljesítmény. Az Apple A8 64 bites, Typhoon processzormagok párosát vonultatja fel 1,2 GHz-es órajelen, a grafikus feldolgozó egység szerepében pedig egy PowerVR GX6450 tetszeleg. A rendszermemória LPDDR3 technológiát használ és 1 GB-os méretű, ami duplája a korábbi gép által kínált RAM-mennyiségnek. Van benne Wi-Fi és Bluetooth modul is, az előbbi 4.1-es, az utóbbi pedig a 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak felel meg. Gyárilag az iOS 8 fut rajta. Egy töltéssel 40 órán át fog zenélni a készülék, mozizással pedig 8 órás perfomanszt lesz képes felmutatni.

Az iPod Touch (2015) már Magyarországon is megrendelhető. Az alapmodell a 16 GB tárhellyel 80 ezer forintról startol, a 32 GB-osért kereken 100 ezer forintot kell kifizetni, a 64 gigás 120 ezret kóstál, a csúcsot jelentő 128 GB-tal ellátott lejátszó pedig éppen 150 ezer forintba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward