Shop menü

KIEGÉSZÍTŐKHÖZ KÖTÖTT AUTOMATIZÁLÁSOKAT VEZETHET BE AZ AZ APPLE

Az Apple Watch képessé válhat a szíjak felismerésére, és műveleteket hajthat végre bizonyos helyzetekben a szíjakkal kapcsolatosan.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiegészítőkhöz kötött automatizálásokat vezethet be az az Apple

Olyan szabadalmi leírásokra akadtak rá, melyek alapján az Apple egyebek mellett azon is dolgozik, hogy már nemcsak a mobilok lesznek képesek felismerni a melléjük kerülő okosórákat, hanem még egy okosóra is felismerhet egy-egy szíjat vagy más kiegészítőt. Ezt a lehető legegyszerűbb módon, NFC-vel oldaná meg a vállalat.

Manapság az automatizálás már egyre nagyobb méreteket ölt, és az Apple valószínűleg ebből merített inspirációt ahhoz, hogy mi lenne, ha már a Watch esetében is megoldható lenne, hogy például kommunikáljon a szíj és az óra. Ezzel a módszerrel az eszközök testreszabását egy új szintre lehetne emelni, és a kényelemhez is hozzájárulna, hiszen nem kellene például a digitális számlapot manuálisan cserélgetni.

Lehetne a szíjakhoz igazítani az okosórákon megjelenő háttérképeket, sőt mi több, meg lehetne oldani akár azt is, hogy egy elegánsabb szíjhoz automatikusan egy olyan digitális számlap jelenne meg az eszközön, ami egy előkelőbb okosórát idéz fel. Egy rózsaszín szíj csatlakoztatásakor megjelenhetne egy olyan számlap, amin rózsák díszelegnek, és egy bőrszíj csatlakoztatásakor pedig egy öltönyórát imitáló számlap rajzolódhatna ki az AMOLED technológiás panelen.

Az Apple szabadalma egyszerűen egy NFC chipes kommunikációval oldaná meg ezt a fejlesztést. Minden támogatott szíjba integrálva lenne egy kicsi NFC technológiás lapka, ami csak éppen annyit tenne lehetővé, hogy azonosítani tudja a kiegészítőt az Apple Watch okosóra. Semmi többre nem lenne szükség, hiszen a watchOS a háttérkép cseréjét egy NFC chip érzékelésére reagálva már megoldaná azt, hogy a digitális számlap azonnal cserélődjön.

Galéria megnyitása

Tényleg csak annyiról szól igazából a szabadalom, hogy NFC-vel megoldanák a kommunikációt a szíj és az óra között, de ennél igazából erre a célra nem is kell több. A szabadalom leírása szerint meg lehetne oldani a Watch használata során, hogy amikor például egy úszásnál használat szilikon szíjat tesz fel az ember, akkor automatikusan átváltana arra a számlapra, amit az úszások alkalmával szokott magának egyébként kiválasztani a felhasználó, hogy a megfelelő információkat lássa. Amikor pedig eltávolítják a szíjat, akkor automatikusan megtisztítaná a víztől a hangszórókat a készülék oldalán.

Egyáltalán nem új egyébként ez az ötlet, és éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ezt a szabadalmi leírást érdemes abból a szempontból is komolyan venni, hogy tényleg megvalósulhat. Sokszor látunk érdekes szabadalmakat, és azt is sokszor látjuk, hogy ezekből évek múltán sem lesz semmi. Jelen esetben viszont könnyen lehet, hogy más lesz a helyzet, és a jövőben az NFC chippel szerelt szíjak terjedésnek indulnak.

Elnézve ezeknek a kiegészítőknek a hivatalos árait, igazából a költségkeretbe úgy is beleférhetne a legtöbb esetben az NFC chip integrálása a csatlakozási felületbe, hogy nem kellene ezért felárat fizetni. Az Apple Watch esetében az új fejlesztésekre nagy szükség lenne, mert bár most a Watch Ultra nagyon szép sikernek örvend, és ezt tényleg komoly fejlesztésként könyvelhetjük el, igazából az elmúlt évek legnagyobb újítása az Apple égisze alatt ezen a fronton. De a normál Watch modelleket sűrűn szokta olyan kritika érni, hogy nem hoznak elég fejlesztést. Az NFC-s kiegészítők szélesebb körű használatát biztosan örömmel venné a közönség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére