Shop menü

KIDERÜLT, MILYEN FORGATÓKÖNYV SZERINT SZŰNIK MEG A FIREFOX TÁMOGATÁSA WINDOWS 7, 8 ÉS 8.1 ALATT

Az utolsó Firefox kiadás a 115-ös lesz, ami a régi operációs rendszereket támogatja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiderült, milyen forgatókönyv szerint szűnik meg a Firefox támogatása Windows 7, 8 és 8.1 alatt

A Windows 7, 8 és 8.1-es operációs rendszerek hivatalos támogatása idén januárban véglegesen véget ért, így ezekhez a szoftverekhez már kiterjesztett támogatás keretén belül sem érhető el biztonsági frissítés, ami mindenképpen probléma. A támogatás befejezése azt jelenti, hogy ezek az operációs rendszerek egyre nagyobb veszélynek lesznek kitéve, hiszen az újonnan felfedezett sérülékenységekre már nem érkezik gyógyír. Ennek megfelelően a különböző szoftverek támogatása is megszűnik, illetve sok esetben már meg is szűnt, gondoljunk csak például a Google Chrome, az Opera, a Vivaldi, a Brave, vagy éppen a Microsoft Edge webböngészőkre. Természetesen nemcsak a webböngészők, hanem egyéb szoftverek támogatása is megszűnik, így a régi operációs rendszerek lassan feledésbe merülnek.

Webböngészők terén a Mozilla Firefox még kitart, ugyanis a fejlesztőcsapat egyelőre még nem tett le a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 8.1 támogatásáról. Az aktuális tervek alapján a Mozilla webböngésző esetében a 115-ös verzió lesz az utolsó stabil és végleges kiadás, amit az említett operációs rendszerek alatt még használni lehet. Ahogy ez a kiadás megjelenik, a stabil csatornán lévő felhasználókat átmigrálják a Firefox ESR csatornára, amelynek keretén belül egészen 2024 szeptemberéig kaphatnak biztonsági frissítéseket a felhasználók, valamint hibajavítások érkezésére is lehet számítani, új funkciókra azonban már nem lehet számítani.

A tervek alapján a Firefox utolsó verziója, ami Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 támogatással egyaránt rendelkezik, várhatóan 2023. július 4-én jelenhet meg hivatalosan, legalábbis a hivatalos weboldal erről adott tájékoztatást. A Mozilla fejlesztőcsapata ennek ellenére már most is azt javasolja a Firefox felhasználók számára, hogy frissítsenek a régi Windows kiadásokról Windows 10-re, ezt ugyanis sok esetben akár hardverfrissítés nélkül is meg lehet tenni. Ha persze a legmodernebb operációs rendszerre, a Windows 11-re vágyunk, akkor jó eséllyel konfiguráció-cserére is szükség lesz, ugyanis az új szoftver eléggé szigorú hardverkövetelményekkel rendelkezik.

Amennyiben a Windows 11 használatára nincs mód, a Windows 10 még sokáig jó választás lehet. A Microsoft korábbi tervei alapján a Windows 10 támogatása egészen 2025 októberéig tart, vagyis addig biztonságosan használható marad a szóban forgó operációs rendszer. Ennek ellenére a Microsoft is azt ajánlja, a felhasználók váltsanak inkább Windows 11-re. A Firefox legújabb verzióját innen lehet letölteni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére