Kiderült, hogy milyen édességről kapta nevét az Android N

Az Android 7.0 esetében a Google az előzetes várakozásokkal ellentétben nem az ismert márkanevet, a Nutellát választotta, hanem a...

Kiderült, hogy milyen édességről kapta nevét az Android N

A Google rendszeresen valamilyen finomságról nevezi el az Android főverziókat, és a legfrissebb kiadás esetében sincs ez másként. Mivel a keresőóriás betűrendben halad előre a kódnevekkel, így azt már régóta lehetett tudni, hogy valamilyen „N” betűs édesség kerül majd terítékre, most pedig már azt is tudjuk, hogy mi lett a befutó.

A legtöbb ember a Nutellára számított a hetes verziószámmal illetett Android neveként, ám a Google másképpen gondolta, és a Nougatra esett a választása. A Nougat, vagy magyarosan írva nugát, könnyen megvezetheti a hazai olvasókat. „A magyar előírások meglehetősen egyértelműen meghatározzák, hogy Magyarországon mit tekintünk nugátnak, viszont a nemzetközi szakirodalomban a szó már kicsit tágabb értelmezést kap. Az itthon megszokott nugátot külföldön barna nugátként emlegetik, és a világban csak később terjedt el, szemben az úgynevezett fehér nugáttal vagy tojásnugáttal, amelyet a 15. századi Itáliában készítettek először.” – írja a Wikipédia. Ez pedig azért fontos, mert a Google a fehér nugátot érti a Nougat név alatt, nem pedig a barnát, amire mi, magyarok asszociálnánk eredendően.

A Google már az év elején, még a Google I/O fejlesztői konferenciát megelőzően leleplezte az Android 7.0 Nougatot, azonban a vállalat mostanáig csak Android N-ként hivatkozott erre a kiadásra. Most, hogy már ennek a nevét is megismerhettük, lássuk, hogy milyen neveket használt eddig a keresőóriás az Android története során az azonosítására.

● Android 1.0 – nem kapott nevet

● Android 1.1 Petit Four – hivatalosan sosem használt név

● Android 1.5 Cupcake

● Android 1.6 Donut

● Android 2.0 és 2.1 Eclair

● Android 2.2 Froyo

● Android 2.3 Gingerbread

● Android 3.x Honeycomb

● Android 4.0 Ice Cream Sandwich

● Android 4.1, 4.2 és 4.3 Jelly Bean

● Android 4.4 KitKat

● Android 5.x Lollipop

● Android 6.0 Marshmallow

● Android 7.0 Nougat

Mikor érkezik? Az Android nemrég kapta meg azt a frissítést, ami már tartalmazza a véglegesnek ítélt alkalmazásprogramozási interfészt (API-kat), valamint a szoftverfejlesztői készletet (SDK). Az Android Nougat ezzel már a 24. API szintet tapossa. A negyedik fejlesztői előzetes nagyon fontos lépés volt a végleges elkészülés felé, a következő kiadás már lényegében a végleges lesz, akkor kezdődik majd meg igazán aktívan a hibakeresés, a tökéletesítés. Az Android 7.0 előre láthatólag szeptemberben, vagy legkésőbb októberben fog reflektorfénybe kerülni.

A Google az aktuálisan elérhető Developer Preview 4 kiadást a Nexus 6, a Nexus 5X, a Nexus 6P és a Nexus 9 modellekre, valamint a Pixel C táblagépre, a General Mobile 4G-re (Android One) és a Sony Xperia Z3-ra szabta rá. Ezekre a készülékekre biztosan nagyon hamar elérhető lesz az Android 7.0 Nougat, és a Google két új referencia készüléken is munkálkodik. A pletykák szerint a Sailfish és a Marlin neveket viselik azok az új Nexus modellek, amelyek gyárilag a Nougáttal fognak behajózni. A Nexus Sailfishről már rengeteg információ kiszivárgott, és mostanra a Marlinról is megtudhattunk egy s mást. (Ez utóbbi állítólag 5,5 colos QHD kijelzővel, 8 és 12 megapixeles kamerákkal és 4 GB-nyi rendszermemóriával jön.)

Zárásul pedig érdemes arra kitérni, hogy a HTC most nagyon rá van hangolódva a főverzió érkezésére. A vállalat már korábban is előre bejelentette, hogy a HTC 10, a One A9 és a One M9 trióra elérhető lesz ez. Most pedig épphogy a Google hivatalosan elárulta az Android Nougat nevet, a tajvani alakulat azonnal újra jelezte, hogy frissülni fog erre a fent említett trió.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward