Kicsi a bors, de erős: elrajtolt az apró AMD csúcskártya

Az AMD Radeon R9 Nano nagyon pici, mégis óriási teljesítményt nyújt, így komoly hatással lehet a piacra, ha a tesztek szerint is ütőképes.

Kicsi a bors, de erős: elrajtolt az apró AMD csúcskártya

Az AMD néhány héttel ezelőtt, mikor lerántotta a leplet a Fiji GPU köré épülő Radeon R9 Nano videokártyáról, komoly meglepetést okozott – nem is az újdonság kompakt felépítése volt sokkoló, hanem a teljesítményével kapcsolatos hangzatos állítások.

Ma végre eljött az idő, hogy az apró csúcskártya hivatalosan is hódító útjára indulhasson, így az alábbiakban minden fontos részletet megoszthatunk a friss jövevénnyel kapcsolatban. A mindössze 15 centiméter hosszú nyomtatott áramköri lapra támaszkodó újdonság két centiméterrel rövidebb, mint egy szabványos Mini-ITX alaplap, ám kompakt mérete ellenére meglehetősen ütős fegyverarzenált vonultat fel, így rögtön egy saját kategóriát teremt a piacon. A nyomtatott áramköri lap egyébként 40%-kal rövidebb, mint a Radeon R9 290X-é, ami abszolút nem hangzik rosszul – mindjárt fel is vázoljuk, miért.

A 4K-s felbontással is hatékonyan megbirkózó újdonság fedélzetén egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő Fiji GPU lapul, ami ugyanúgy 64 CU-val rendelkezik, mint a Radeon R9 Fury X – ez 4096 stream egység meglétét jelenti. Textúrázókból 256, renderelő egységekből pedig 64 aktív, tehát semmi nincs letiltva. Ezeket az adatokat látva azt várhatnánk, hogy a meglehetősen alacsony, mindössze 175 wattos TDP-t a GPU órajelének jelentős csökkentésével érték el, de erről szó sincs: az AMD 1000 MHz-es maximális GPU órajelet említ a hivatalos dokumentációban – kérdés, használat közben mennyi ideig van a GPU ennek az órajelnek a közelében. A Fiji GPU fedélzetén a már jól ismert HBM memória-technológia teljesít szolgálatot, így most is 4 GB-nyi HBM típusú VRAM áll rendelkezésre, ami 4096-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. A VRAM 500 MHz-es valós és 1 GHz-es effektív órajelen ketyeg, azaz ugyanúgy 512 GB/s-os memória-sávszélesség áll rendelkezésre, mint a Radeon R9 Fury vagy a Radeon R9 Fury X esetében. Ezeknek a számoknak köszönhetően a Radeon R9 Nano akár 30%-kal gyorsabb lehet a Radeon R9 290X-nél, ezzel egy időben pedig akár kétszer jobb teljesítmény/watt hányadossal büszkélkedhet a korábbi egy GPU-s csúcskártyával szemben.

A 8,19 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményt kínáló GPU hűtéséről egy kompakt, aktív ventilátoros hűtés gondoskodik, ami 20 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet biztosít a GPU számára, mint a Radeon R9 290X saját hűtése a Hawaii XT GPU számára. A Radeon R9 Nano esetében az üzemi célhőmérsékletet egyébként 75 Celsius fokra állították be. A hűtés nem csak hatékonyabban, de 16 dB(A)-lel halkabban is dolgozik, mint a Radeon R9 290X megoldása – a hivatalos dokumentációban 42 dB(A) zajszint szerepel, amit a gyártó könyvtári csendként aposztrofál.

A hűtés alapját egyébként egy dupla hőkamrás és hőcsöves megoldásra adja, ami kellő hatékonysággal vezeti el a GPU és a memóriachipek által termelt hőt az alumínium lamellákhoz.

A többi melegedő komponensre fekete hűtőlapot helyeztek, a 4+2 tápfázist kínáló VRM áramkör feszültségszabályzója pedig dedikált hőcsöves hűtést is kapott. A ventilátor körül igényes szálcsiszolt alumíniumlap látható, a hűtőtömböt pedig fémkeret veszi körül.

A Radeon R9 Nano videó kimenetei között három darab DisplayPort és egy HDMI csatlakozó sorakozik, az újdonság TDP-je pedig 175 watt, így a stabil tápellátás biztosításához a PCI Express 3.0 x16-os sloton felül már csak egy nyolctűs PCIe tápkábel alkalmazására van szükség.

Az apróság a korábbi kompakt videokártyákkal ellentétben nem csak 1080p-s és 1440p-s felbontás esetén nyújt játszható teljesítményt, hanem UHD felbontásban is – ez a 15 centiméter hosszú nyomtatott áramköri lapot és a 175 wattos TDP-t elnézve igazán jól hangzik.

Az első tesztek természetesen megmutatják, mire képes az újdonság élesben, valós körülmények között, így rövidesen kiderül, túlzóak voltak-e az AMD állításai. Reméljük, nem.

A Radeon R9 Nano szeptember 10-től kezdve válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 649 dollár lesz – vagyis annyiba kerül majd, mint a jelenlegi egy GPU-s AMD csúcskártya, a Radeon R9 Fury X. A dolgok jelenlegi állása szerint a termékről készített első tesztek megjelenésére is majd csak szeptember 10-én lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward