Kezdetét vette a Google I/O 2015

A Google lerántotta a leplet az Android M előzeteséről, beszélt az Android Wearről és az IoT terveiről, a Now fejlődéséről és elindult a Google Photos.

Kezdetét vette a Google I/O 2015

Az idei I/O-n a Google ismét egy új Android főverzióval nyitott: bemutatkozott az Android M előzetes kiadása, aminek egyelőre nem árulták el sem a nevét, sem pedig a verziószámát.

Az Android M komoly előrelépést hoz az alkalmazások hozzáférés menedzsmentjében. Az alkalmazásengedélyek az új rendszerben már nem a telepítéskor fognak feltűnni, hanem az első indítás pillanatában, mikor ki- vagy bekapcsolhatja a különböző engedélyeket a készülék tulajdonosa. A beállításokban minden alkalmazásnál lehet utólag is szabályozni a hozzáféréseket, tehát akár azt is megteheti a felhasználó, hogy elvesz bizonyos jogokat egy programtól. Az alkalmazások tudják ezt majd kezelni. Például ha kikapcsolja a felhasználó, hogy ne tudjon hozzáférni a mikrofonhoz a Whats App, akkor a hangüzenet küldése előtt az app rá fog kérdezni arra, hogy ehhez megkaphatja-e a „jogosítványt”. Viszont ez nem fog működni minden régebbi applikációval, frissíteni kell majd őket.

Ha egy alkalmazáson belül kellett megnyílnia egy weblapnak, az eddig eléggé körülményes volt, hiszen a különböző programok fejlesztői nyilván nem feltétlenül mozognak otthonosan a böngészőfejlesztésben is. A Google segítő kezet nyújt azoknak az appoknak, amelyeknek egy weblaphoz kell nyúlniuk a működésük során, mégpedig úgy, hogy beágyazhatóvá tette a Chrome-ot. Ennek köszönhetően a fejlesztők könnyedén beépíthetnek úgy weboldalakat a programjukba, hogy az ne rontsa el a felhasználói élményt. Akkor sincs gond, ha az adott tartalomhoz belépési adatok szükségesek, hiszen itt is működik majd a Google Chrome automatikus kitöltése.

Az Android Pay is nagy hangsúlyt kapott a rendezvényen. A Google mobilfizetési platformja a biztonságot, az egyszerűséget és a széles választási lehetőséget szem előtt tartva született meg. Bár korábban arról lehetett hallani, hogy az Android Pay mellett elszeparálva fennmarad a Google Wallet is, most mégis úgy tűnik, hogy ez a két fizetéssel kapcsolatos rendszer összeolvad a lehető legjobb támogatottság elérése érdekében. Az Android Pay esetében már nem csak a hagyományos azonosítási formák lesznek elérhetők, hanem a felhasználók biometrikus azonosítókra is hagyatkozhatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Android M az előzetes pletykáknak megfelelően natívan támogatni fogja a különböző ujjlenyomat-olvasók használatát. Sajnos arról nem esett szó, hogy az Android Pay mikor indulhat világ körüli útra, egy ideig valószínűleg csak néhány országban lesz elérhető.

Az új Android kiadásnál az üzemidő javítására is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők. Amikor az okostelefon „szundikál”, vagyis a felhasználó nem igazán használja (például éjszaka), akkor a szinkronizálások száma automatikusan le fog csökkenni. A Google elmondása alapján így a Nexus 9 táblagép akár kétszer tovább ébren tud maradni egy töltéssel, ami figyelemre méltó eredmény. A töltést is kiemelten kezelték a szakemberek. Megjelent az Android M-ben a C-típusú USB csatlakozó támogatása, ami gyorsabb töltést tesz lehetővé, sőt mi több, már arra is gyári opciót biztosít, hogy egy másik eszközt lehessen róla tölteni. Nagyobb teleppel ellátott mobiloknál a készülékgyártók már sok esetben megoldották ezt, az Android M-től kezdve viszont a rendszer alapból képes lesz kezelni ezt.

Az eddigieken felül a Google az I/O alkalmával rávilágított még néhány érdekes újításra. Egyszerűbbé válik majd a szövegek kijelölése és a kijelölés mozgatása, valamint a hangerőszabályzás is, illetve a megosztási lehetőségeken is dolgoztak a keresőóriás munkatársai. Ezek mellett pedig még számos újdonságot tartogathat az okostelefonokra szabott Android M, de ezekre csak a későbbiekben derül majd fény.

A Google I/O-n lehullott a lepel a Project Brillóról is. Ezzel a vállalat az IoT eszközök támogatását kívánja megoldani. Az IoT az egyik legnépszerűbb felfutóban levő üzletág, így nem meglepő, hogy a Google is részesedni szeretne belőle. Ráadásul még nem is igazán vannak lerakva ennek a szegmensnek az alapjai, így még érdekesebb a helyzet. Természetesen a Project Brillo esetében is az Android került elő, viszont itt már lényegesen lebutították a rendszert, hiszen az IoT eszközök nem rendelkeznek olyan hardverrel, ami a komplett Androidot mozgásba tudná lendíteni, és igazából arra a rendkívüli funkcionalitásra sincs semmi szükség. Ez a rendszer minimalista, de ami fontos, hogy biztonság tekintetében nem ismer kompromisszumot. Újdonság a Weave is, ez egy keresztplatformos kommunikációs eljárás lesz, ami az okostelefonokat, a felhős szolgáltatásokat és az IoT megoldásokat köti majd össze. A Brillo fejlesztői előzetese a harmadik negyedév során érkezik majd, a Weave pedig a negyedik negyedévben bukkanhat fel.

A Google Now rengeteg változáson ment át mostanra. Az I/O alatt elmondta a Google, hogy már nagyon közel járnak ahhoz, hogy a Now szinte minden esetben tökéletesen megértse azt, amit a felhasználó diktál a számára. A beszédfelismerés a szakemberek törekvéseinek köszönhetően mindössze 8 százalékban téveszt szavakat, míg korábban ez 23% volt. Nem újdonság már, de az is elhangzott a rendezvényen, hogy a Google Now már rengeteg harmadik féltől származó alkalmazással is képes együttműködni azért, hogy igazán informatív legyen, és kiváló élményt nyújtson. Friss viszont az „on Tap” funkció, ami amellett, hogy a természetesebb beszélgetést is képes már felismerni, azt is észleli, hogy mi történik éppen a telefonon a Google Now használata közben. A demonstráció során a zenelejátszóból Skrillex egyik száma szólt, és megkérdezték az asszisztenstől, hogy „Mi az ő valódi neve?”, a Now pedig azonnal meg is válaszolta, hogy hívják igazából a népszerű előadót.

A keresőóriás újraalkotta a fotós alkalmazását, ami mostantól a Google Photos névre hallgat. Az új program nem igazán tartogat már korszakalkotó újításokat, de azért akadnak érdekességek itt is. Például a képek tartalmát, illetve a különböző metaadatokat elemezve a program nagyjából be tudja azt határolni, hogy mi is van az adott fotón, így anélkül lehet a feltöltött anyagok között keresni, hogy azokon címkéket állított volna be a felhasználó. A Google Photos magától készít biztonsági mentést az online tárhelyre a legfrissebb videó- és képfelvételekről, továbbá segíti a fotók rendezését, egyebek mellett például a fenti módon.

Kiemelendő, hogy végtelen számú kép tárolását teszi lehetővé a rendszer, viszont azért akad némi megkötés. A képek legfeljebb 16 megapixelesek lehetnek, a videóknál meg maximum Full HD anyagokról beszélhetünk. Érdekes kérdés, hogy mi lesz például a felsőkategóriás Sony mobilokkal, ahol valószínűleg a felhasználó a legmagasabb minőséget állította be, ami 20,7 MPixelt jelent, és vélhetően bőven lesznek olyan okostelefonok a jövőben, amik a kiemeltnél magasabb felbontással dolgoznak. Az persze érthető, hogy a Google nem szeretne a 4K-s videók áradatával foglalkozni, de a képek esetében túl szigorúnak, és némileg átgondolatlannak érződik a megkötés – a felbontás például nem feltétlenül határozza meg a fájlméretet, pedig a Google-nek nyilván az számít a tároláskor. A Google Photos viszont nem várat magára, ezt máris elindította a vállalat.

A Google I/O nagy bejelentései ezzel lezárultak. Sajnos arról nem esett már szó, hogy az Android M esetében mikor lehet a végleges változat érkezésére számítani, de az eddigi trendekből kiindulva, az októberi-novemberi időszakra várható a debütálása. Most új referencia hardver nem mutatkozott be, de valószínűleg ősszel már ez sem fog elmaradni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward