Shop menü

KEZD ELSZABADULNI A TWITTER KÉK PIPÁS ÜGYE, MÁR PERT FONTOLGATNAK A FELHASZNÁLÓK

Április 20. óta egyre nagyobb a balhé a hitelesítési jelvény körül, és vannak, akik már annak a lehetőségét keresik, hogy jogi útra tereljék az ügyet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kezd elszabadulni a Twitter kék pipás ügye, már pert fontolgatnak a felhasználók

Ahogy arról már egy korábbi hírben beszámoltunk, a Twitter a hónapokkal ezelőtti „ígéretéhez” hűen elkezdte visszavonni az örökölt kék pipákat, amik még a korábbi rendszerben lettek kiadva az alapján, hogy az adott személy elvégezte a hitelesítési folyamatot. A lépés heves reakciókat váltott ki a platformon, Elon Musk pedig elkezdett olajat önteni a tűzre.

Az előző hírben addig jutottunk el a Twitter kék pipájának történetével, hogy azt a jelvényt elkezdte levenni a vállalat azoknak a profiljáról, akik nem fizetnek a Blue szolgáltatásért. Aki nem előfizető, az nem lehet hitelesített személy. Kivéve akkor, ha kellően nagy az elérése. Mert a legnagyobb követői bázissal rendelkezőknek maradhatott a neve mellett a jelzés. Még arról is volt szó az előző hírben, hogy néhány többnyire véletlenszerűen kiválasztott ismert figurának Elon Musk önhatalmúan megadta a kék pipát anélkül, hogy fizetne ezért.

Galéria megnyitása

A Twitternél valószínűleg arra számítottak, hogy az emberek elfogadják majd az új helyzetet, és beletörődnek abba, hogy ki kell fizetni a Blue előfizetési költségét, ha akarják vissza a kék pipát a nevük mellé. Emellett pedig számos egyéb előnyt is élvezhetnek egyébként a havi 8 dolláros összegért cserébe, szóval nem csupán a hitelesítés ára ez, csak a hitelesítés is a Blue-hoz lett kapcsolva. De a helyzet csak egyre rosszabb és rosszabb lett a napokban ahelyett, hogy elkezdett volna az ügy csendesedni.

Több dologgal is extrán felháborította az embereket Elon Musk és csapata. Kulcsfontosságú például az, hogy most már a legtöbb esetben a kék pipához kapcsolódó leírás így fest: „This account is verified because they are subscribed to Twitter Blue and verified their phone number.” vagyis ez alapján az adott felhasználó fizeti a Twitter Blue-t és rendelkezik hitelesített telefonszámmal. Ez pedig sokaknál kiverte a biztosítékot, mivel önhatalmúan a Twitter olyanoknak is megadta a kék pipát, akik azt hangsúlyozták, hogy nem fognak ezért fizetni. És bár ingyen kapták meg, a közösség igazából azt látja, hogy fizetnek ezért.

Bár nem tűnik túlságosan súlyos dolognak ez, de érthető, hogy ha valaki elvből nem fizet, akkor nem akarja a neve mellett látni azt, hogy mégis csak fizet a platform használatáért. Mert bizony lesznek olyan követőek, akiket ez megtéveszthet.

Galéria megnyitása

Egyesek odáig mentek, hogy elindították a „Block the Blue Checks” mozgalmat (#BlockTheBlue), melynek keretében arra szólították fel a követőiket, hogy mindenkit tiltsanak le a Twitteren, akiknek a neve mellett szerepel a hitelesítést jelző címke. És talán senki nem fog meglepődni azon, hogy erre miként válaszolt Elon Musk csapata: a mozgalomban több résztvevő számára is ingyen megadták a hitelesítést jelző kék pipát, természetesen ugyanazzal a magyarázó szöveggel, amivel ez mindenki másnál is együtt jár. Tehát úgy tűnhet, hogy úgy mennek szembe a Twitter rendszerével, hogy közben fizetnek a Blue-ért.

A gyerekes szórakozás mellett egy másik dolog miatt is aggasztónak találják sokan ezt a rendszert. Számos elhunyt híresség, ismert személyiség is megőrízhette a kék pipáját, és a magyarázat ezekben az esetekben sem változott. Úgy tűnhet a követőknek, hogy a halott egyének szorgosan fizetik a Twitter Blue-t. Persze vannak olyan fiókok, amik még a mai napig aktívak és ügynökségek kezelése alatt állnak a család döntése alapján, de vannak elhagyott fiókok is, amiknél egészen biztos, hogy senki semmilyen formában nem fizet a szolgáltatásért, és így a kék pipáért sem.

Galéria megnyitása

Egyre többen beszélnek arról, hogy a Twitter jogsértő magatartást mutat és megtéveszti a felhasználókat, éppen ezért úgy gondolják, hogy be kellene perelni a vállalatot a kék pipa miatt. Az USA bonyolult törvényeiben pedig már több lehetséges módját is látják annak, hogy a pert megalapozottan el lehessen indítani (hamis jóváhagyás, tiltott reklám, stb…), ugyanakkor jogászok figyelmeztetnek, hogy ez biztosan nem lesz egyszerű menet. Sok esetben a törvényeket eléggé kiforgatva, a mostani esetre ráerőltetve gondolkodnak a peres eljárás megindításában.

Azt most még nem tudni, hogy lesz valódi per a Twitter ellen, de a cég igazából akkor is megütheti a bokáját, ha végül mégis elül a mostani vihar, és az emberek nagyon lassan, de elfogadják ezt a helyzetet. Ugyanis a Twitter működését már egy ideje kiemelt figyelemmel követi a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), és bizony könnyen lehet, hogy ez az ügy már a hivatalnokok érdeklődését is felkeltette.

Az FTC egyelőre elutasította a kék pipa körül kialakult balhé kommentálását.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére