Kevesebb, de drágább gép talál gazdára

Két érdekes megállapítással is előállt vizsgálódásai nyomán a piackutató NPD: meglátásuk szerint ugyanis bár a PC-eladások száma összességében csökken (egy-két nagyobb név kivételével), az eladott gépek átlagos ára viszont nő.

Kevesebb, de drágább gép talál gazdára

Két érdekes megállapítással is előállt vizsgálódásai nyomán a piackutató NPD: meglátásuk szerint ugyanis bár a PC-eladások száma csökken (egy-két nagyobb név kivételével), az eladott gépek átlagos ára viszont nő.

Összességében meglehetősen cudar időszaknak minősítették az egy ideje már magunk mögött hagyott idei november hónapot; mint mondták, leginkább csak az Apple, a Toshiba és a Lenovo tudott érdemi növekedést produkálni az előző havi eredményeikhez képest - a PC-eladások pedig összesen 6%-kal csökkentek. Ebben nagy része lehetett annak is, hogy már elmúlt a Win7 újdonságának varázsa.

Ezzel szemben azonban megtört egy immár több éve húzódó, az olcsósodás felé mutató trend is; míg ugyanis tavaly a vásárlók átlagosan 580$-t fizettek ki egy számítógépért, addig ez az érték az idei évben 615$-ra emelkedett. A piac már régóta próbálja megtalálni az árak magasan tartásának módját, és úgy tűnik, hogy most a Dell és a HP találhatott valamiféle megoldást; erősen ráfeküdtek a prémium gépeik reklámozására, és a jelek szerint nem maradt el az eredmény sem. Még az Intel is szorgosan győzködi a vásárlókat arról, hogy a jobb teljesítmény igenis megéri a magasabb árat.

A Toshiba és a Lenovo feltehetőleg annak köszönhette a sikerét, hogy inkább a laptopokra helyezte a hangsúlyt, semmint a netbookokra, amelyeknek a forgalmát alaposan visszavetették a táblák (és ezt meg is szenvedte például az Acer és a HP) - míg az Apple mindig is drága termékekkel dolgozott, és soha nem kellett azon okoskodnia, hogy hogyan is csikarjon ki valamennyi profitot az eladásaiból (a már említett összpiaci 615$-os átlagárral szemben az Apple átlagosan 1.360$ ellenében értékesíti a gépeit).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward