Kevés újítást hozott a Brazos 2.0-s platform

A Trinity APU egységek mobil kiadásai után a Brazos 2.0-s platform is elrajtolt.

Kevés újítást hozott a Brazos 2.0-s platform

A Brazos 2.0 esetében az újítások és az előző generációs platformmal való egyezések megismerése után elég vegyes érzelmek alakulhatnak ki bennünk. A Brazos 2.0-s platform nagyon sok hasonlóságot mutat elődjével szemben, sőt, az APU egység a minimális változtatásoktól eltekintve ugyanaz, csak magasabb órajeleken ketyeg. Szerencsére az újításokról azonban nem kell lemondanunk, mert a Hudson M3L kódnévre keresztelt FCH (Fusion Controller HUB) azért tartogat néhány meglepetést – sajnos kellemetleneket is. No, de ne szaladjunk ennyire előre, ismerkedjünk meg a platformot alkotó építőelemekkel.

Bemutatkoznak a Brazos 2.0-s APU egységek

Itt a jelek szerint túl sok fejlesztés nem történt, ami betudható annak is, hogy kategóriáján belül egyeduralkodónak tekinthető a Brazos platform, hiszen az Intel Cedar Trail platformja csúnyán leszerepelt – mind teljesítmény, mind pedig driver támogatás tekintetében. Ennek megfelelően a Brazos 2.0 esetében hatalmas tűzijátékra nem kell számítani – csak ott találunk egy-két újítást, ahol nagyon muszáj volt.

A fentiek alapján már nem meglepő, hogy az új APU egységek 40 nm-es csíkszélességgel készülnek és Zacate alapokon nyugszanak. A platform két APU egységgel büszkélkedik: az erősebbik az E2-1800-as, a gyengébbik pedig az E2-1200-as típusjelzést kapta. Az E2-1800-as modell két processzormagja 1,7 GHz-en ketyeg, ami alig, mindössze 50 MHz-cel magasabb, mint az AMD E-450-es megoldásáé. A Radeon HD 6310-re alapozó, 80 stream processzorral ellátott integrált videó vezérlő az E2-1800 esetében 523 MHz-es magórajelen ketyeg, de ha a terhelés indokolja, akkor a Turbo Core technológia jóvoltából akár 680 MHz-re is megemelkedhet az órajel. A régi-új IGP ezúttal Radeon HD 7340 néven vonul majd be a köztudatba. A második új APU egység, azaz az E2-1200-as modell ugyancsak két processzormaggal és 80 stream processzort tartalmazó integrált videó vezérlővel érkezik, ám ennél a terméknél a processzormagok már csak 1,4 GHz-es magórajelen ketyegnek, és ezzel együtt az IGP órajelét is csökkentették a vállalat mérnökei, így az 500 MHz-es magórajellel bír és Radeon HD 7310-es névre hallgat.

Az integrált videó vezérlőkhöz természetesen most is jár a már jól ismert UVD 3.0-s motor, de a DirectX 11-es, az OpenGL 4.2-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenGL ES 2.0-s, az OpenCL 1.1-es, valamint a C++ AMP támogatás sem hiányzik a repertoárból.

Újítás viszont, hogy a Brazos 2.0 megkapta a Trinity APU-k Quick Stream Technology támogatását, amely videó streamelés esetében jön jól, ugyanis a technológiának köszönhetően a streamelt videóhoz tartozó csomagok a hálózati forgalomban prioritást élveznek, így a videók észrevehetően gyorsabban betöltődnek. A Steady Video technológia legfrissebb változatát csak az E2-1800-as APU egység kapja meg, E2-1200-as társának be kell érnie a korábbi változattal.

A Zacate alapú Brazos 2.0-s APU egységek tehát sok újítást nem kínálnak, de annyit azért mégis, hogy ne lehessen rájuk köveket dobálni. A 18W-os TDP-vel rendelkező újdonságok közül az E2-1800-as modell egycsatornás DDR3-1333 MHz-es, míg E2-1200-as társa csak egycsatornás DDR3-1066 MHz-es memóriatámogatást kínál.

Az új Fusion Controller Hub-ban van a lényeg

Sokkal több újítást találunk a Hudson M3L FCH esetében. Az FCH belsejében helyet kap egy kétportos, a Renesas által készített USB 3.0-s vezérlő, viszont a SATA 6 Gbps-os vezérlő ezzel egy időben átesik némi karcsúsításon. Utóbbi eredményeként már csak kettő SATA 6 Gbps-os port áll rendelkezésre – a korábbi hat helyett –, viszont ezekhez jár RAID 0 és RAID 1 támogatás. Újítás az SD memóriakártyákat kezelő vezérlő megjelenése, valamint az is, hogy az FCH végre ventilátorvezérlési képességekkel is bír, így hőmérséklet alapú fordulatszám-vezérlésre nyílik mód az adott APU egység hűtőventilátoránál. Az újítások mellett továbbra is a kínálat részét képezi az audió vezérlő, valamint a 8 darab USB 2.0-s port. Apró különbség, hogy az előző generációs FCH-hoz képest az A68M esetében 200 mW-tal csökkent az üresjárati fogyasztás.

Brazos 2.0 alapú noteszgépeket a korábbi pletykáknak köszönhetően már láthattunk, de az elkövetkező hetekben további Brazos 2.0 alapú konfigurációk is megjelennek majd az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward