Két új, szorzózár-mentes Llano APU is jön

Az AMD a napokban már összesen öt új Llano APU egységet mutatott be, amelyek közül kettő az asztali termékek, három pedig a mobil APU egységek kínálatát erősíti, de az újdonságok sorának ezzel még nincs vége. Most úgy néz ki, hogy az idei év negyedik negyedévében újabb két asztali Llano APU érkezhet, amelyek azért különlegesek, mert szorzózár-mentes kivitellel rendelkeznek majd, azaz nagyon egyszerűen, kényelmesen, pusztán a processzor szorzójának emelésével lehet majd megemelni a CPU magok órajelét.

Két új, szorzózár-mentes Llano APU is jön

Az AMD a napokban már összesen öt új Llano APU egységet mutatott be, amelyek közül kettő az asztali termékek, három pedig a mobil APU egységek kínálatát erősíti, de az újdonságok sorának ezzel még nincs vége. Most úgy néz ki, hogy az idei év negyedik negyedévében újabb két asztali Llano APU érkezhet, amelyek azért különlegesek, mert szorzózár-mentes kivitellel rendelkeznek majd, azaz nagyon egyszerűen és kényelmesen, pusztán a processzor szorzójának emelésével is meg lehet majd megemelni a CPU magok órajelét.

Érdekesség, hogy július folyamán, amikor az első hírek felröppentek a szorzózár-mentes Llano APU érkezésével kapcsolatban, még csak egyetlen egy modellről volt szó, most azonban már két „K” jelöléssel ellátott példányról beszélnek az informátorok. Hogy miért a „K” jelölés? Nos, az AMD a Llano APU egységeknél már nem a megszokott „Black Edition” jelölést használja annak érdekében, hogy világossá tegye, itt bizony szorzózár-mentes modellről van szó, hanem egy egyszerű „K” betűt, amit a processzor típusjelzésének végére biggyesztenek. Valószínűleg több, mint véletlen egybeesés, hogy az Intel hasonló módszerrel jelöli saját szorzózár-mentes processzorait. Ez utóbbi persze nem probléma, hiszen így legalább valamivel egységesebb a kép a processzorok piacán - jobban elkülöníthetőek a szorzózár-mentes modellek a hagyományos központi egységektől.

Az FM1-es processzorfoglalatba illeszkedő Llano APU-k az A8-3870K és az A6-3670K nevet kapták. Az új Llano APU-k pont 100 MHz-cel üzemelnek majd magasabb órajelen, mint a jelenleg is kapható A8-3850-es és A6-3650-es társaik. Az A8-3870K esetében a négy darab x86-64-es processzormag 3 GHz-es órajelen ketyeg majd, míg a 400 stream processzorral ellátott Radeon HD videó vezérlő esetében 600 MHz-es magórajel lesz érvényben. Ezzel szemben az A6-3670K modellnél  a processzormagok már csak 2,7 GHz-en, a 320 stream processzort tartalmazó Radeon HD videó vezérlő pedig 444 MHz-es magórajelen ketyeg.

Az újdonságok egyike sem alkalmazza a Turbo Core technológiát, azaz a processzormagok órajele terheléstől függetlenül végig a névleges értéken marad majd, leszámítva a C'n'Q technológia alkalmazásából adódó órajel-változást, ami üresjáratban lép érvénybe.

A szorzózár-mentes Llano APU-k várható ajánlott végfelhasználói árai és pontos megjelenésük időpontja egyelőre sajnos nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward