Két új szerver alaplap az ASUS műhelyéből

Két új szerver alaplap az ASUS műhelyéből

Az ASUS két új szerver alaplappal jelentkezik, amelyek kifejezetten az AMD Opteron 4100-as sorozatú négy- és hatmagos processzorokhoz készültek. Az újdonságokon két darab Socket C32-es processzorfoglalat helyezkedik el és az AMD SR5670-es északi- és SP5100-as déli hídjából álló lapkakészlet köré épülnek, a videó vezérlő szerepét pedig mindkét esetben egy ASPEED AST2050-es integrált megoldásra bízták.

A két friss alaplap esetében rendkívül fontos szerepet játszik az energiatakarékos működés: a fejlesztéseknek köszönhetően az alaplapok 85% feletti vCore hatékonyság mellet üzemelnek abban az esetben, amikor a processzor(ok) 30-90% közötti terhelés mellett üzemelnek. A maximális hatásfok 88%-os lehet. Érdekesség, hogy az Opteron 4100-as sorozatú négy-, illetve hatmagos processzorok 22%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek, mint az előző generációs Opteron 2400-as megoldások, így igen komoly energia megtakarításra nyílik mód, ha valaki ezekre az alaplapokra cseréli le régi szerverét vagy szervereit.

Az újdonságok közül a KCMA-D12-es modellen processzorfoglalatonként 6 darab, azaz összesen 12 darab DDR3-as memóriafoglalatot találunk, amelyekben DDR3-800/1066/1333 MHz-es RDIMM és UDIMM modulokat lehet elhelyezni, legyen szó akár ECC támogatással felvértezett, vagy non-ECC modulokról. A KCMA-DC8-as modell hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, már ami a memóriatámogatást illeti, ám ezen az alaplapon processzorfoglalatonként már „csak” négy darab memória slot áll rendelkezésre. Közös tulajdonság az új alaplapok esetében, hogy mindketten hat darab SATA 3 Gbps-os csatlakozóval érkeznek, amelyet az SP5100-as vezérlőchip biztosít, de az ASUS PIKE segítségével – ami egy külön megvásárolható SAS RAID kártya – akár SAS 6 gbps-os csatolófelületre épülő RAID adattároló rendszert is társíthatunk a termékekhez. Az ASUS PIKE bővítőkártya az alaplapok legalsó, két részre osztott bővítőhelyébe illeszkedik és a mögötte elhelyezkedő SATA portokból varászol SAS 6 Gbps-os és RAID támogatással ellátott portokat.

Az ASUS PIKE háromféle változatban érhető el: a PIKE 2008 RAID 0, 1, 10 és 1E tömbök létrehozását támogatja, a PIKE 2008/IMR viszont már RAID 0, 1, 5, 10 és 50 tömböket is képes kezelni. A legkifinomultabb megoldás a PIKE 2108-as vezérlőkártya, ami már hardveres RAID támogatást nyújt a RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50 és 60 tömbökhöz is. Az alaplapok beépített RAID támogatást is kínálnak (Promise ROMB), amely RAID 0, 1, 5 és 10 tömbök kezelésére képes. Az alaplapok két darab Intel 82574L típusú Gigabites Ethernet portot tartalmaznak, de található rajtuk még egy úgynevezett menedzsment LAN port is, amelynek segítségével távolról is menedzselhető a rendszer, ám ennek igénybevételéhez egy ASMB4-iKVM típusjelzéssel ellátott kiegészítő csomag megvásárlására is szükség van, amely BIOS szintű hozzáférést kínál a rendszerhez.

A KCMA-D12 esetében egy PCI Express x16-os, valamint három darab PCI Express x8-as és egy hagyományos PCI bővítőhely áll rendelkezésre, ezzel szemben a KCMA-D8-as modell két PCI Express x16-os, egy PCI Express x8-as, valamint három darab hagyományos PCI slotot tartalmaz.

A gyártó a KCMA-D8-as szerver alaplapot fiók vagy torony elrendezésű házakba ajánlja: az alaplap ATX formátummal érkezik (12” x 10” | 30,48 x 25,4 cm) és gond nélkül használható a hagyományos asztali számítógépek ATX típusú tápegységével. A 30,48 x 33,02 cm-es mérettel rendelkező KCMR-D12-es modell 1U formátumú Rack fiókban kaphat helyet és az említett szabványnak megfelelő tápegységre támaszkodik.

Az új szerver alaplapok ajánlott végfelhasználói árai egyelőre nem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward