Két új mobillal bővült az Archos kínálata

Az Oxygen szériába besorolo 50b és 50c sok közös vonással rendelkezik, de eltérő árszegmensekben fognak rajthoz állni.

Két új mobillal bővült az Archos kínálata

Az Archos Európa egyik legnagyobb mobil- és táblaforgalmazója, ami ezúttal a középkategóriás kínálatát bővítette ki. Az Oxygen 50b a szóban forgó szegmens alsó árrétegét fogja célba venni, míg az Oxygen 50c már a középkategória felsőbb ársávjában áll majd rajthoz.

Archos Oxygen 50b

A párosnál annyira sok a közös tulajdonság, hogy a bemutatásukat egy kalap alá lehet venni, szinte csak a teljesítményük tekintetében fedezhető majd fel igazán mérvadó eltérés. Az okostelefonok előlapját egy 5 hüvelykes képátlóval rendelkező, 1280 x 720 képpontos felbontású megjelenítő tölti ki, ami a kellően magas felbontás mellé IPS technológiát is társít. A felhasználók szeme előtt kirajzolódó kép így jobbára kifogástalannak ígérkezik. Még az előlapnál maradva, helyet kapott itt egy 2 megapixeles fotók készítésére alkalmas kamera is, ami a videóhívások esetén jöhet jól – ilyen tekintetben vélhetően 720p-s produktumra lesz képes, ez pedig már jó minőséget jelent. A felejthetetlen momentumok megörökítésre a jövendőbeli tulajdonosoknak mindenképpen a főkamerát javallott használatba venni, ami egy 8 MPixeles, BSI technológiás érzékelőre épül és Full HD videózásra nyújt lehetőséget. A hátlapra került LED-es segédfény is, mely rosszabb fényviszonyok mellett igyekszik támogatni a kamerát. Az eszközök kapcsán az egyik legnagyobb hiányosság az operációs rendszer terén lesz felfedezhető. A legtöbb vállalattal ellentétben az Archos egyelőre még megragadt az Android 4.2.2 pártján. A középső Jelly Bean bizony már régen átlépte az első életévét, és az Archos a bemutatóban arra sem tér ki, hogy terveznek-e az elkövetkezendőkben frissítést kiadni az új telefonok részére. Lesz néhány előre telepített alkalmazás ugyan, de ezek jellemzően csak az alapok, komolyabb extrára ilyen téren sem érdemes számítani.

Az Oxygen 50c és az Oxygen 50b között a legjelentősebb eltérés a borítás alatt fedezhető fel. Az 50c sokkal izmosabbra sikeredett, mint az 50b, így azok, akik komolyabb játékokkal is próbára szeretnék tenni az eszközüket, a lehetőségeikhez mérten az 50c mellett tegyék le a voksukat. Mindkettőben MediaTek chip került a főszerepbe: az 50c már az MT6592-re épül, míg az 50b-nél a jól bevált MT6582 jelenlétével kell számolni. Az előbbi akár 1,7 GHz-es órajelen dolgozó Cortex-A7 processzormagokból vonultat fel nyolcat egy Mali-450 MP4 kíséretében, míg az utóbbinál már csak négyen vannak a Cortex-A7-es egységek, és legfeljebb 1,3 GHz-es frekvenciáig tud elmenni, a grafikus feladatokért pedig itt már csak egy Mali-400 MP2 felel. Eltérést mutat még a tárhelyek kapacitása is, mivel az 50c-nél minden esetben 8 GB-tal lehet számolni, míg az 50b 4 GB-ról fog indulni, és a 8 GB-os tárolóval megáldott változat már feláras lesz. A rendszermemóriájuk mérete egyezik, tehát mindkettőben 1 GB áll az Android és az alkalmazások rendelkezésére, ami néhány app futtatása mellett bőven elegendő, ám a komolyabb multitasking azért megakaszthatja. Az Oxygen vonalon rajthoz álló szerkezetek dupla SIM slottal vannak ellátva, és nincs ez másként most sem. A kapcsolati képességeik között van 802.11 b/g/n WLAN Wi-Fi Direct és DLNA támogatással, Bluetooth 4.0 modul EDR-rel, FM rádió, GLONASS műholdakkal is kommunikáló A-GPS, végül az elmaradhatatlan mobil kommunikációs egység, mely a 3G HSDPA+ támogatás révén 21 és 5,76 Mbps-os le- és feltöltési sebességre képes.

Archos Oxygen 50c

Az Archos újdonságai ugyan sok területen egyformák, de ez a megjelenésükre nem terjed ki, csak a színvilágukra, ilyen tekintetben mindkettőnél csak feketével lehet számolni. Az Oxygen 50c esetében inkább a szögletességre helyeződött a hangsúly, és ezzel együtt ez egészen kecsesre is sikeredett. A térfogata 145 x 69.8 x 7.64 milliméteres, a tömege pedig mindössze 140 gramm. Az 50b már 145 x 72.8 x 8.6 mm-esre hízott, míg a súlya 160 g-ra nőtt. Itt a sarkak és a hátlap körvonalának lekerekítésével igyekeztek valamelyest jobb fogást kialakítani a szerkezet számára. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az 50b hátlapja mögött nagyobb telepnek sikerült helyet szorítani, ám sajnos ilyenről szó sincs, ez is egy 2000 mAh-s kapacitású akkumulátorból nyerik a működéshez szükséges energiát. Ez kiváltképp az Oxygen 50c esetében szülhet az átlagosnál rosszabb üzemidőt, de az 50b mellett is kevésnek érződik már egy ekkora telep ilyen képátló mellett.

Az Archos Oxygen 50c és 50b már hivatalosan is elérhető, így rövidesen a boltok kirakatából köszönhet vissza az érdeklődőkre. A szerényebb hardverrel összeházasított Oxygen 50b-nél 130 fontos összeg került az árcédulára, míg a nyolcmagos Oxygen 50c-ért cserébe már 180 fontot fognak elkérni. Az ár-érték aránnyal egyiknél sincs különösebben gond, „csak” az egyébként is sarkalatos pontokkal kell számolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward