Két pendrive és egy pici SSD gyorstesztje

A Kingston, az A-DATA és a Verbatim NAND Flash alapú hordozható adattárolóit eresztettük össze.

Két pendrive és egy pici SSD gyorstesztje

Bevezető

Ezúttal egy könnyedebb témát boncolgatunk, ugyanis vetünk néhány pillantást a legkönnyebben beszerezhető 64 GB-os USB 3.0-s pendrive-okra, amelyek - papíron - megfelelő adatátviteli sebességet kínálnak. Ezek a termékek a külső merevlemezekkel ellentétben mozgó alkatrészeket nem tartalmaznak, így ideálisak lehetnek, ha nagyobb mennyiségű adatot (filmek, zenék, képek) szeretnénk biztonságosan hordozni és nem akarunk sok időt tölteni a pendrive-ra, vagy a penrdive-ról történő másolással sem. Plusz ugye ezek a megoldások egy külső SSD vagy HDD meghajtónál lényegesen kisebbek és könnyebbek is, ami egy újabb érv lehet mellettük, ha a könnyű hordozhatóság az abszolút cél.

Az USB 3.0-s csatolófelületet alkalmazó pendrive-ok – illetve a többi USB 3.0-s eszköz is – visszafelé kompatibilisek a korábbi USB szabványokkal, így akkor is hozzáférünk adatainkhoz, ha USB 2.0-s vagy netán USB 1.1-es porttal ellátott konfiguráció elé ülünk le, csak jóval alacsonyabb sebességekkel kell ekkor számolnunk.

Természetesen, ahogy az SSD meghajtóknál, úgy a pendrive-oknál is vannak különbségek az írási és olvasási sebességek tekintetében, néha nem is kicsik, ezt majd láthatjuk a grafikonokon is. Pont ezért egy-egy modell megvásárlása előtt érdemes utánanézni a specifikációknak, ha a leggyorsabb modellre vágyunk. Sajnos a kisebb fájlok másolásával kapcsolatos képességekről a specifikációk átnézése után sem kaphatunk képet, így ebben a tekintetben a tesztek eredményeire kell hagyatkoznunk. A sebesség mellett persze fontos tényező még a minőség és az ár is – azaz itt is elég komplex módon kell vizsgálni a modellek közötti különbségeket, mint bármely egyéb hardvernél.

No, de ennyit a rizsáról, nézzük inkább, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek versenyzőink és pontosan mennyibe kerülnek.

Most, hogy túl vagyunk a rövid bevezetőn és már a versenyzőkkel kapcsolatos alap információk is birtokunkban vannak, a következő oldalon megismerkedhetünk közelebbről is az adattárolókkal.

A szereplők

[bold]Kingston Data Traveller 3.0 64 GB

[/bold]Tesztünk első szereplője a Kingston kínálatából érkezett. A termék egy egyszerű csomagolásban kapott helyet, ami különösebb extrákat nem tartalmaz, leszámítva egy pici kis akasztót, amellyel kulcstartóra, vagy egyéb helyre könnyedén felfűzhető a pendrive.

A termékhez extra szoftvereket nem kapunk, de bármilyen ingyenes adatmentő szoftvert bevethetünk annak érdekében, hogy fontos dokumentumainkat – akár szoftveresen titkosítva is – biztonságban tárolhassuk rajta. A pendrive kupakos felépítéssel rendelkezik, így a kupakra érdemes vigyázni, nehogy elhagyjuk. Dizájn tekintetében semmi kifogásunk nem lehet a pendrive-val kapcsolatban, hiszen átlagos, ám de tetszetős. A termék aktivitásáról egy erős fényű kék LED árulkodik, amely a műanyag ház hátsó részét borítja kékbe, amikor a pendrive ír vagy olvas.

Az egység specifikációival a bevezetőben már megismerkedhettünk, így ezekre nem is pazarolnánk ismét a karaktereket, nézzük inkább a megmérettetés következő szereplőjét.

[bold]

A-DATA Nobility N005

[/bold]Az A-DATA versenyzője hosszabb a Kingstonénál és műanyag helyett alumínium házban kap helyet. A pendrive egy egyszerű kartondobozban kerül a boltok polcaira és nem jár hozzá semmi extra – sem hardveres, sem pedig szoftveres kiegészítőt nem találunk a csomagban, de ha vesszük a fáradtságot és felcsattogunk a gyártó hivatalos weboldalára, akkor a letöltések között találunk a pendrive-hoz különböző hasznos segédprogramokat.

Az egyik ezek közül az OS2GO, amellyel egyszerűen és gyorsan készíthetünk USB-s Windows 7 telepítőt, igaz, erre egyéb forrásokból több hasonló segédprogram is rendelkezésre áll. A másik hasznos szoftver az UFD2GO, amellyel fontos adataink mentéséről gondoskodhatunk (kedvencek, dokumentumok, stb…). Az alkalmazás még leveleink és kontaktjaink mentésére is lehetőséget biztosít, és általa kulcsként is használhatjuk a pendrive-ot: ha elhagyjuk a gépet, elindul a képernyővédő, ami csak akkor lehet leállítani, ha a pendrive-ot visszadugjuk a konfiguráció egyik szabad USB portjába.

Ez a termék egyébként szintén kupakos felépítést használ. Villogó LED-et nem láttunk a működés során, ami kissé szokatlan is volt.

Verbatim USB 3.0 External SSD

Tesztünk harmadik szereplője már nem egy klasszikus pendrive, hanem egy kisméretű külső SSD meghajtó, amely összességében nagyobb, mint a pendrive-ok, de egy klasszikus SSD-hez képest mégis apró. Az adattároló a Kingston pendrive-jához hasonló csomagolásban érkezett. A csomag belsejében az SSD meghajtón kívül egy 18 centiméteres USB 3.0-s kábel is helyet kapott, plusz kapunk még egy textil hordtáskát is, ami az SSD kényelmes hordozhatóságáról gondoskodik és segít megvédeni az adattárolót a portól és a karcolásoktól.

A terméken találunk egy extra szoftvert, ami nem más, mint a Nero BackItUp & Burn Essentials, ami egy Windows-kompatibilis segédprogram. Ezzel a szoftverrel hatékonyan és egyszerűen készíthetünk adatmentéseket.

Az USB 3.0 External SSD nagyobb írási és olvasási sebességeket kínál, mint a többiek és másféle felépítéssel rendelkezik: az SSD egy külön USB 3.0-s kábel segítségével csatlakozik a rendszerhez, de ez véleményünk szerint lehetne egy picit hosszabb – legalább olyan hosszú, mint amilyet a Western Digital 2,5 hüvelykes formátumú USB-s merevlemezeihez adnak.

Az SSD aktivitásáról ebben az esetben is egy kék LED árulkodik, amelynek erős fénye van.

 

Tesztek

A pendrive-ok esetében természetesen a már megszokott szintetikus teszteket is bevetettük, hogy eldöntsük: vajon melyik termék a leggyorsabb? A szintetikus tesztekhez nem szeretnénk különösebb kommentárt fűzni, mert ahogy azt látni lehet majd a lap felétől, az egyéb tesztek is alátámasztják majd amit itt látunk.

Szintetikus teszteredmények

Atto Disk Benchmark

HDTune

[italic][bold]

HDTach

[/bold][/italic]

Crystal DiskMark

Fájlmásolással kapcsolatos eredmények

Annak érdekében, hogy valós körülmények között is megizzasszuk a teszt szereplőit, elvégeztünk néhány fájlmásolással kapcsolatos tesztet is. Első körben megnéztük, hogy egy nagy fájl, illetve sok kis dokumentumot, zenét, valamint képet tartalmazó könyvtárak másolásakor hogyan teljesítenek az adattárolók, természetesen USB 3.0-s csatolófelületen keresztül.

Íme, az eredmények:

Első körben egy 3,88 GB-os, egyetlen nagy fájlt tartalmazó könyvtárat másoltunk át a tesztrendszer 3,5 hüvelykes, 500 GB-os Seagate merevlemezéről a pendrive-okra, majd a későbbiekben egy 2,58 GB-os könyvtárral próbálkoztunk, amely tömve volt pici képekkel, dokumentumokkal és néhány MP3 is lapul a több tucatnyi könyvtárban. Ahogy az a fentiekből is szépen látszik, a Kingston pendrive nagyon szépen tartotta a lépést a Verbatim külső SSD-jével, amikor nagy fájlt kellett másolni, ám kis fájlok esetén még a papíron lassabb A-DATA pendrive is beelőzte a Kingston SSD-jét, a Verbatim SSD-ről nem is beszélve. A tesztet USB 2.0-s csatolófelületen keresztül is elvégeztük, pusztán érdekességképpen.

Az USB 2.0-s tesztek arányaikban nem változtattak a sorrenden, de itt már szépen látszik, hogy mekkora előnyt kínál az USB 3.0-s csatolófelület az USB 2.0-s portokkal szemben.

Nagy fájlok másolásakor tehát semmi meglepetés nincs, a papírforma lép érvénybe. Az viszont elég szomorú, hogy kis fájlok másolásakor - valószínűleg a pendrive vezérlőjének gyengesége miatt - ennyire alacsony teljesítményt tudott felmutatni a Kingston terméke. Ez a Verbatim SSD-hez képest egyáltalán nem szégyen, de az olcsóbb A-DATA pendrive teljesítményéhez képest már picit kínos a fenti kép.

Végszó

A mezőny teljesítménye és az ajánlott végfelhasználói árak alapján egyértelmű kép alakult ki. Amennyiben az abszolút legjobb megoldást akarjuk magunkénak tudni a három versenyző közül, akkor a Verbatim USB 3.0 External SSD a jó választás, igaz, a majd 70 000 forintos ár sokakat visszatarthat. Alternatív megoldás lehet a 32 000 forint körüli árcédulával ellátott 32 GB-os változat, ha a sebességért cserébe hajlandóak vagyunk feláldozni az adattároló kapacitás felét.

A pendrive-ok közül a felmutatott teljesítmény alapján kétféle döntés létezik. Amennyiben sokat másolgatunk sok kis fájlt és nagy fájlokat is vegyesen, akkor az A-DATA termékét válasszuk, még annak ellenére is, hogy alacsonyabb írási/olvasási sebességeket kínál, ugyanis kis fájlokkal nagyon szépen elboldogul, ami szokatlan pendrive-ok esetében. Az A-DATA termékéhez a gyártó weboldaláról hasznos segédprogramokat is letölthetünk, így a 2000 forinttal alacsonyabb áron kívül ez utóbbi is az A-DATA mellett szólhat.

A Kingston pendrive-ja akkor jó, ha sokszor másolgatunk a hordozható adattárolóra nagy fájlokat (például videókat), ekkor ugyanis veszett gyors az apróság. Kis fájlok kezelésekor azonban belassul a DT Ultimate G2, úgyhogy gondoljuk meg mire használnánk. Pár megás dokumentumok könyvtáron persze kár aggódni, nem azaz 1-2 másodperc fog számítani.

Abszolút győztest nem tudunk hirdetni a három cég megoldásai közül, mindegyik más szempontok alapján jó, a döntés így az egyéni preferenciákon múlik.

A tesztben szereplő Kingston Data Traveller 3.0-s pendrive-ot a Kingston hazai képviseletétől, a Verbatim USB 3.0 External SSD-t a Corwell Kft.-től, az A-DATA Nobility N005 pendrive-ot pedig a Ramiris Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward