Két különleges alaplappal bővült az MSI kínálata

Az MSI két különleges alaplapot mutatott be, amelyek mindketten az Intel második generációs Core sorozatú processzoraihoz, a Sandy Bridge modellekhez készültek. Az valószínűleg a többség számára már nem újdonság, hogy az Intel hatos sorozatú lapkakészletei tervezési hiba miatt egy ideje nem kaphatóak, akik pedig az elsők között vásároltak hatos sorozatú lapkakészlettel ellátott termékeket (alaplapok, noteszgépek), azoknak még néhány hetet várniuk kell, hogy hibás alaplapjukat vagy noteszgépüket kicseréljék.

Két különleges alaplappal bővült az MSI kínálata

Az MSI két különleges alaplapot mutatott be, amelyek mindketten az Intel második generációs Core sorozatú processzoraihoz, a Sandy Bridge modellekhez készültek. Az valószínűleg a többség számára már nem újdonság, hogy az Intel hatos sorozatú lapkakészletei tervezési hiba miatt egy ideje nem kaphatóak, akik pedig az elsők között vásároltak hatos sorozatú lapkakészlettel ellátott termékeket (alaplapot, noteszgépet), azoknak még néhány hetet várniuk kell, hogy hibás alaplapjukat vagy noteszgépüket kicseréljék.

Az MSI két friss alaplapja már nem a hibás B2-es, hanem a hibátlan B3-as revíziójú hatós sorozatú lapkakészletek köré épül, így ezeket a deszkákat már nem érinti a SATA 3 Gbps-os portok korábban már felvázolt hibája. Nézzük is szépen sorban, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik a két friss alaplap.

[bold]MSI Big Bang Marshall: egy újabb különleges alaplap, amely Hydrára alapoz

[/bold]

Galéria megnyitása

A termék 24 fázisú DrMOS PWM tápáramkörrel érkezik, amely két darab nyolctűs EPS12V-os tápcsatlakozó segítségével szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Az alaplap Military Class II-es technológiával készül, ami annyit jelent, hogy minőségi, hosszú élettartamot garantáló alkatrészekből épül fel, amelyek hatékony energiafelhasználást és stabil működést kínálnak a rendszer számára. A PCH és a VRM áramkörök alkatrészeinek hűtéséről egy passzív megoldás gondoskodik: a PCH chip csak egy passzív hűtőbordát, míg a VRM áramkör elemei három különálló hűtőbordát kaptak, amelyeket egy 8 mm átmérőjű SuperPipe hőcső köt össze.

Galéria megnyitása

Az új alaplap a négy darab DDR3-as memóriafoglalat (DDR3-2133 MHz) mellett összesen nem kevesebb, mint nyolc darab PCI Express 2.0 x16-os bővítőhelyet tartalmaz, amelyek közül négyhez egy-egy kapcsoló is jár, így ezeket a slotokat igény szerint ki-, illetve bekapcsolhatjuk. Kettő-, három-, vagy négy darab kétslotos videokártyából álló konfiguráció építésekor a slotokat érdemes kikapcsolni, hogy több PCIe sáv álljon a videokártyák rendelkezésére, ám ha a rendszerre minél több monitort akarunk rákötni és ezért nyolc darab egyslotos videokártyát használunk, akkor a négy darab kikapcsolható slotot értelemszerűen bekapcsolva kell hagyni. Ez utóbbi felhasználási módra valószínűleg kevesen tartanak majd igényt, de a lehetőség azért adott. Annak érdekében, hogy a többkártyás rendszer maximálisan stabil lehessen, egy hattűs PCI Express csatlakozó alkalmazására is van lehetőség a videó alrendszer esetében. A temék egyébként a Lucid Hydra SoC egységére épül, azaz segítségével AMD vagy Nvidia videokártyákból álló többkártyás rendszert egyaránt építhetünk, sőt, az AMD és az Nvidia videokártyáit keverhetjük is egymással.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Big Bang Marshall természetesen nem csak a hardcore játékosok, hanem a tuning mesterek számára is kínál érdekességeket. Az egyik különlegesség a már említett 24 fázisú tápellátás, de rajta kívül a már megszokott tuning szolgáltatások is jelen vannak, úgy mint az OC Genie gombok, amelyek a rendszer gyors és hatékony tuningjában segítenek, és egy feszültségellenőrzésre alkalmas kivezetés is helyet kapott a lapon, amellyel a rendszer legfontosabb feszültségeinek alakulását valós időben, egy digitális vagy analóg multiméter segítségével könnyedén ellenőrizhetjük. A rendszer egyébként Multi-BIOS technológiával érkezik és az MSI Click BIOS (UEFI) szoftverét alkalmazza. A gyártó az alaplaphoz egy OC Dashboard névre keresztelt kiegészítőt is ad, amellyel a valós idejű tuning és a rendszer különböző paramétereinek testre szabása válik még könnyebbé.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az alaplap egyébként Creative X-Fi MB2 audió vezérlővel, négy darab SATA 3 Gbps-os és négy darab SATA 6 Gbps-os porttal, valamint két Gigabites Ethernet vezérlővel, 12 USB 3.0-s, 8 USB 2.0-s és két Power eSATA porttal, valamint egy FireWire porttal áll majd a felhasználók rendelkezésére. A SATA portok közül a négy darab SATA 3 Gbps-os és a két darab SATA 6 Gbps-os port RAID támogatást is kínál, míg a másik két fennmaradó SATA 6 Gbps-os port esetében – amelyeket a Marvell 9128SE vezérlő biztosít – RAID támogatás igénybevételére nincs mód.

Az új alaplap egyelőre még csak formálisan mutatkozott be, ajánlott végfelhasználói árával és elérhetőségével kapcsolatban azonban még nem állnak rendelkezésre információk.

[bold]Érkezik a valamivel szerényebb felszereltségű P67A-GD80-as alaplap is

[/bold]

A csúcskategóriás MSI Big Bang Marshall mellett egy szerényebb, felsőkategóriás P67-es alaplappal is előrukkolt a gyártó, amely a P67A-GD80-as típusjelzést kapta. Ez a modell 24 helyett már „csak” 12 fázisú DrMOS tápellátással érkezik, ám ennél a modellnél is alkalmazták a Military Class II-es technológiát, ami minőségi, hosszú élettartamú alkatrészek felhasználását jelenti. Az új alaplap fentebb említett társához hasonlóan szintén B3-as revíziójú P67-es lapkakészlet köré épül és ő is LGA-1155-ös tokozású Sandy Bridge processzorokat fogad. A négy darab DDR3-as memóriafoglalatban ebben az esetben is maximum 32 GB-nyi rendszermemória elhelyezésére van mód, a modulok pedig akár 2133 MHz-es órajelen is ketyeghetnek. Az új alaplap – csak úgy mint az MSI többi hatos sorozatú lapkakészlettel ellátott terméke – grafikus kezelőfelületet kínáló Click BIOS-szal kerül a boltok polcaira.

Galéria megnyitása

A P67A-GD80-as modell OC-Genie támogatással és feszültségellenőrző kivezetésekkel érkezik, viszont már nem találunk rajta annyi PCI Express 2.0 x16-os slotot, mint a Big Bang Mashall-on: ez az újdonság összesen három darab PCI Express 2.0 x16-os slotot kínál. Az alaplap SLI és CrossfireX alapú többkártyás rendszerek építésére egyaránt alkalmas és felszereltség tekintetében sem kell szégyenkeznie. A SATA portok között négy SATA 3 Gbps-os és két SATA 6 Gbps-os csatlakozót találunk, amelyek természetesen RAID támogatással is rendelkeznek. A hátlapi kivezetések között két eSATA 6 Gbps-os csatlakozó is megbújik, amelyek vezérléséről a Marvell 88SE9128-as chipje gondoskodik.

Galéria megnyitása

A rendszer Gigabites Ethernet vezérlővel, valamint egy nyolccsatornás, THX Tru Studio Pro támogatást is kínáló audió vezérlővel érkezik, amely S/PDIF audió kimenetet is kínál. Az MSI mérnökei összesen 10 darab USB 3.0-s porttal szerelték fel az újdonságot, ezek közül hat darab a hátlapi csatlakozók között, míg négy darab kivezetés formájában, az alaplapon bújik meg. USB 2.0-s portokból szintén 10 darabot kapunk, ebből négy a hátlapi csatlakozók között, hat darab pedig az alaplapon, kivezetés formájában lapul. A bővítőhelyek között a három darab PCI Express 2.0 x16-os slot mellett két PCI Express x1-es és két PCI portot is elhelyeztek.

Galéria megnyitása

Az újdonság a Big Bang Marshallhoz hasonlóan szintén kínál SuperCharger funkciót, ami a különböző, USB-n keresztül tölthető eszközök töltési idejének csökkentésében segédkezik. A friss alaplap esetében sajnos nem tudható, hogy pontosan mikor, illetve mennyiért lesz elérhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap