Két Intel processzorral szerelt gyorsítókártya QNAP NAS-okhoz (is)

A Mustang-200-as sorozat tagjain két darab Kaby Lake sorozatú processzor lapul, saját memóriával és akár saját tárhellyel is.

Két Intel processzorral szerelt gyorsítókártya QNAP NAS-okhoz (is)

A QNAP egy érdekes kiegészítőt készített PCI Express 3.0 x4-es bővítőhellyel ellátott hálózati adattárolóihoz, amelyen két Intel processzor foglal helyet annak érdekében, hogy a különböző feladatok elvégzését gyorsíthassák. A Mustang-200-as bővítőkártya igazából „csak” PCI Express 2.0 x4-es adatátviteli sávszélességet használ, a QNAP hálózati adattárolói mellett pedig akár asztali számítógépekben is helyet kaphat, így számos feladattípus elvégzését gyorsíthatja. Az újdonság bevethető gépi tanulással, mesterséges intelligenciával, képfeldolgozással, illetve virtuális gépekkel kapcsolatos munkafolyamatok gyorsítására, plusz még számos egyéb dologra is. A QNAP a gyorsítókártya piacra dobásához 2017-ben egy Kickstarter kampányt is indított, ami végül sikerrel zárult, így most forgalomba kerülhetnek az újdonságok.

Galéria megnyitása

A QNAP Mustang-200 alapját két Kaby Lake sorozatú processzor képezi. Az új kártyákon Celeron 3865U, Core i5-7267U, illetve Core i7-7567U típusú processzor foglalhat helyet – egy adott kártyán egy adott processzorból kettőt helyeznek el. A processzorok mellé DDR4 szabványú So-DIMM fedélzeti memória is jár, amelynek kapacitása processzoronként 4 GB-tól 16GB-ig terjed, viszont akár 32 GB-os So-DIMM memóriamodulokat is bevethetünk, ha szükséges – egy processzorhoz minden esetben két memóriafoglalatot kapunk, ahogy az a lenti ábrán is látható. Különlegesség, hogy a Core i5-ös és Core i7-es processzorok mellé extraként még egy-egy 512 GB-os Intel 600P SSD-t is kapunk, természetesen M.2-es kivitelben. Mindkét processzor mellé jár egy-egy 10 GbE vezérlő is, amelyeken keresztül elérhetőek a külső hálózatok, ehhez csak az adott NAS hálózati csatlakozóit kell igénybe venni. A Mustang-200-as kártyák adattárolóval ellátott változatai a QNAP mQTS operációs rendszerét futtatják, ami a QNAP hálózati adattárolókéhoz hasonló funkcionalitást biztosít, a kiszolgáló NAS operációs rendszerétől azonban teljesen függetlenül működik. A gyorsítókártyához természetesen saját tárhelyet is rendelhetünk iSCSI vagy VJBOD alapon. A gyorsítókártyán futó mQTS operációs rendszerhez elérhető az App Center, így számos hasznos alkalmazással bővíthető a repertoár, de akár másodlagos fejlesztési platformként is használható a kártya, ami rugalmasabb alkalmazás-fejlesztést tesz lehetővé.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása A leggyorsabb modell blokkdiagramja Az adott QNAP NAS-ba szerelt Mustang-200-as kártyát a Mustang Card Manageren keresztül lehet kezelni: megtekinthetjük az aktuális üzemállapotot, de konfigurálhatjuk a hálózattal és adattárolással kapcsolatos erőforrásokat, sőt, az mQTS-hez is közvetlen módon kapcsolódhatunk, így még részletesebb konfigurálásra és alkalmazások telepítésére is lehetőség nyílik.

A bővítőkártya hálózati adattárolóba történő beszerelésével a két processzor speciális feladatokat láthat el, ezzel tehermentesítve a NAS saját központi egységét, amely így a multimédiás feladatokra és a fájlkiszolgálásra koncentrálhat. Mivel az virtuális gépek vagy a konténer alkalmazások így külön erőforrásokra támaszkodnak, kiszámíthatóbb lesz a teljesítmény, nem befolyásolják egymás működését, az egyes munkacsoportok pedig különböző QTS-t használhatnak, így az erőforrás-kiosztás rugalmasabb lehet és az egyedi igényeknek is jobban megfelelhet.

Az új gyorsítókártyával az alábbi QNAP NAS modellek kompatibilisek:

  • 24-lemezesek: TS-2477XU-RP (hamarosan bemutatkozik)
  • 16-lemezesek:TS-1677XU-RP, TS-1685, TS-1677X
  • 12-lemezesek: TVS-1282, TS-1277
  • 8-lemezesek: TVS-882, TS-877

Galéria megnyitásaA PC-s vagy szerver szintű alkalmazás szintén megoldható lesz, ám ehhez szükség lesz a később érkező QVR Pro Accelerator App-ra. PC-n a kártya segítségével kibővíthető a rendszer funkcionalitása, ami biztonságtechnikai megfigyelő rendszerek üzemeltetésekor is jól jöhet. A QNAP példája szerint két GeForce GTX 1060-as videokártyával szerelt rendszer esetében 12 helyett akár 24 darab 4K-s IP kamera kezelése is lehetővé válik, hiszen az mQTS átveheti a videó kódolással járó feladatokat, így több adatfolyammal is hatékonyan megbirkózhat a rendszer.

A Mustang-200-as sorozat tagjai rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az azonban még nem derült ki, hogy az egyes modellek pontosan mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap