Két GPU-s videokártya-szörnyeteget mutat be az AMD?

A vállalat jópofa meghívókat küldött ki, amelyek alapján egyből beindult a címzettek fantáziája – és az olvasóké is.

Két GPU-s videokártya-szörnyeteget mutat be az AMD?

Az AMD furcsa meghívókat küldött ki az egyes szerkesztőknek és videokártya tesztelőknek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a vállalat két GPU-val ellátott videokártya bemutatására készül. A meghívó egy Top Secret feliratú papírtasakban kapott helyet, amelyben a címzettről egy polaroid fotó is megbújt, hátulján ezzel a felirattal: #2betterthan1. Ez annyit jelent: kettő jobb, mint egy.

A fentiek alapján sokan úgy gondolják, hogy egy olyan új videokártyáról van szó, amelyen két darab 28 nm-es csíkszélességgel készülő Hawaii GPU lapul. Mivel a Hawaii GPU nem éppen egy hűvös, étvágytalan megoldás, így egészen biztos, hogy a két GPU-s videokártya-szörnyetegen visszafogott grafikus processzorok kapnak majd helyet, amelyek az R9 290-es modellekhez hasonló konfigurációban (2560 stream egység és 160 textúrázó) érkezhetnek, és alacsonyabb órajelen ketyegnek majd, mint egy R9 290-es referencia modell GPU-ja. További opció lehet a ROP egységek számának csökkentése és a memória-adatsín szűkítése is, de az sem kizárt, hogy a GPU-k még az előbb említettnél is kevesebb stream egységet tartalmaznak majd annak érdekében, hogy az új videokártya hőtermelése és fogyasztása elfogadható szinten maradjon.

Az emlegetett meghívók

Sajnos egyelőre csak találgatni lehet, mire készül az AMD – egyes elvetemült feltételezések szerint, amelyek abból indulnak ki, hogy egy fotón az adott személyből kettőt helyeztek el, akár arról is lehet szó, hogy két GPU kerül egyetlen lapkára.

Jelenleg egy új, két Hawaii GPU-val ellátott videokártya érkezése tűnik a leglogikusabb magyarázatnak. Idővel persze úgyis kiderül, pontosan milyen különlegességet készítettek az AMD mérnökei.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward