Készülnek a lézerchipek

A jelen számítógépeinek teljesítményét visszafogó tényezők egyike a látencia - a CPU és más chipek vagy egységek közti kommunikáció ideje. Ezt jelentősen le lehetne rövidíteni azzal, ha elektromos helyett optikai buszokat használnánk (jó minőségű üvegben a fény a vákuumbéli sebessége akár 2/3-ával is haladhat); ehhez azonban nagy intenzitású fényt kell kibocsátani: lézer impulzust.

Készülnek a lézerchipek

A jelen számítógépeinek teljesítményét visszafogó tényezők egyike a késleltetés - a CPU és más chipek vagy egységek közti kommunikáció ideje. Ezt jelentősen le lehetne rövidíteni azzal, ha elektromos helyett optikai buszokat használnánk (jó minőségű üvegben a fény a vákuumbéli sebessége akár 2/3-ával is haladhat); ehhez azonban nagy intenzitású fényt kell kibocsátani: lézer impulzust.

A fenti elmélet gyakorlati megvalósítására egy olyan új eljárást kísérleteztek ki a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i campusának kutatói, melynek segítségével közvetlenül szilíciumra tudnak növeszteni lézerkibocsátó nano-oszlopokat. Mivel maga a szilícium rendkívül rossz fénykibocsátó, ezért más félvezetőket kellett alkalmazniuk; egyelőre az úgynevezett III-V félvezetők tűnnek a legígéretesebbnek, melyek egy átmeneti fém elemből és egy, a periódusos rendszer ötödik csoportjába tartozó félvezetőből (így például galliumból) állnak.

Az ilyesfajta szilíciumra növesztés legfőbb akadálya mindeddig a hagyományos eljárások alkalmatlansága volt, melyek nem tudtak mit kezdeni az anyagok eltérő tulajdonságaival és hőmérsékleti megkötéseivel. Az új megoldás sikerének kulcsa éppen abban áll, hogy az eddigieknél lényegesen alacsonyabb hőfokon (700°C vagy több helyett már 400°C-on) is működőképes.

Az így előállított "chiplézer" 950 nm-es (infravörös) lézerjelet bocsát ki, maga a növesztő eljárás pedig költséghatékonyabb is a korábbi próbálkozásoknál, valamint a jelenlegi áramkörök előállításánál alkalmazott CMOS-technológiával is, így hosszú távon hozzájárulhat az elektronika és a fotonika összeházasításához is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward