Készül a PCIe 4.0-s szabvány

Ahogy eddig minden generációnál, a PCie 3.0-ról 4.0-ra váltás során is duplájára növekszik a maximális adatátviteli sávszélesség.

Készül a PCIe 4.0-s szabvány

A PCI SIG több, mint tíz éve fejleszti a PCI Express szabványt, ami mára hatalmas karriert futott be. Jelenleg a PCI Express 3.x szabvány a legfrissebb, amely egyre komolyabb mértékben terjed, igaz, sok helyen még elődje, a PCI Express 2.x szabvány van használatba – például az alaplapok PCIe x1-es slotjainál.

A jelek szerint 2017-re a PCI Express 4.0-s szabvány is elkészül, amelynek fejlesztése már régóta zajlik, viszont a hatalmas sebességnövekedés miatt komoly mérnöki munkára és sok időre van szükség. A PCIe 3.0-s sávok esetében sávonként 1 GB/s-os sávszélesség áll rendelkezésre, vagyis egy PCI Express 3.0 x16-os slotnál 16 GB-os teljes sávszélességgel lehet gazdálkodni. A PCIe 3.0-s szabványnál 8 GT/s sebesség van érvényben, ám ez a PCIe 4.0 esetében ismét duplájára növekszik, ahogy eddig minden szabvány-váltásnál. Ez 16 GT/s sebességet, valamint sávonként 2 GB/s-os adatátviteli sávszélességet jelent, azaz egy PCI Express 4.0 x16-os slot már 32 GB/s-os teljes sávszélességet kínál.

A megnövekedett adatátviteli sávszélességből hatékonyan profitálhatnak majd a különböző csúcskategóriás bővítőkártyák, ám ezek érkezésére sajnos még sokat kell várni, hisz a szabvány végleges, 1.0-s változata majd csak valamikor 2017 folyamán válik elérhetővé. A jelek szerint ez lesz az utolsó olyan megoldás, ami réz alapon üzemel – később már optikai adatátviteli technológiára térhetnek át, ami akkoriban már remélhetőleg költséghatékonyabban alkalmazható lesz, mint manapság.

Fontos változás, hogy a PCI Express 4.0-s szabvány köré épülő foglalatok változni fognak az eddigiekhez képest, viszont a visszamenőleges kompatibilitás megmarad mind mechanikusan, mind elektronikusan. Vagyis a PCI Express 3.0-s bővítőkártyák tökéletesen passzolnak majd a PCI Express 4.0-s foglalatokba, és a PCI SIG hivatalos weboldala szerint ez visszafelé is igaz lesz, azaz a PCIe 4.0-s kártyák passzolnak majd a korábbi PCIe foglalatokba is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward