Készül a Bluetooth 4.1

Jobb adatkommunikációs képességekkel, hatékonyabb kapcsolatkezeléssel, és egyéb ínyencségekkel érkezik a Bluetooth frissítés.

Készül a Bluetooth 4.1

A mobilkészülékek, és a különböző, hozzájuk kapcsolható termékek folyamatos fejlődésével a szabványokat kidolgozó szervezeteknek is fel kell venniük a versenyt, és ha kicsit komótosan is, de a Bluetooth SIG meg is teszi ezt. Ezúttal igazi kapcsolati fellegvár létrehozását készítik elő, még ha a verziószám nem is ezt mutatja.

A fejlesztői csoport legutóbb a Bluetooth 4.0 LE-t tette le az asztalra, ami mint azt már tudjuk, remek alap például az okosórák számára, mert alacsonyabb energiaigény mellett tudja elvégezni ugyanazt az adatkommunikációt a két összecsatlakoztatott eszköz. Ennek hála egyre több vezetékes megoldás helyett jelent már megfelelő alternatívát a Bluetooth modulok használata. Manapság az autóktól kezdve az okostelefonokon és a számítógépeken át néhány multimédiás lejátszóig, mindenhol jelen van már ez a technológia, és ez a kör a Bluetooth 4.0 LE-nek köszönhetően rohamos tempóval bővül. Most pedig a Bluetooth Special Interest Group előállt az újabb sikervárományos megoldásnak, a Bluetooth 4.1-nek a várható képességeivel.

Az új szabvány a verziószáma alapján nem hoz radikálist változtatásokat, ám ez közelről sem igaz. A 4.1-es Bluetooth variáns hatalmas lépéseket tesz a Bluetooth 4.0 LE után afelé, hogy a jövőben mindent elárasszanak a Bluetoothos egységek. Az újdonság nagyon sok kisebb-nagyobb változást hoz. Ezek közül hármat kell igazán kiemelnünk, amiknek egyértelműen jönnie kellett, hogy a jövőben ez az ökoszisztéma tovább virágozzon. Ilyen a jelölt "együttélés", ami a Bluetooth és LTE rádiók egymással való kommunikálását teszi lehetővé. Így irányítva lesznek az adások, és elméletileg csökken annak a valószínűsége, hogy a közeli sávok között interferencia legyen – ennek köszönhetően jobb lesz a stabilitás. Fontos még, hogy jobb lesz a kapcsolatkezelés is, ami jelen esetben az újrakapcsolódásra vonatkozik: amennyiben megszakad a kapcsolat két masina között, azok automatikusan keresni kezdik egymást, amíg mi megálljt nem parancsolunk. Végül szokás szerint javult az adatátvitel is, minden átvitel hatékonyabb lesz, illetve nagyobb sávszélességet kaphatunk.

Ezeken felül a Bluetooth 4.1 nagyobb rugalmasságot fog biztosítani a fejlesztők számára. Ettől kezdve gyakorlatilag minden készülék lehet majd egyidejűleg periféria és csatlakozási pont is. Hogyan kell ezt elképzelni? Nos, nem kell minden feladatot az okostelefonunknak ellátnia, hanem Bluetooth láncot építhetünk ki. A mobilunkhoz párosított okosóra kapcsolatba léptethető az általunk viselt okosszemöveggel, pulzusmérővel vagy bármi mással. A megnövekedett sávszélesség miatt a kommunikáció mindenkor zavartalanul fog folyni. Ezek mellett például bármikor beléphet a láncba egy Bluetooth-os billentyűzet, esetleg egy távirányító, illetve bármi más; a lehetőségek tárháza folyamatosan bővülni fog. Az új szabvánnyal egyúttal átállnak majd az IPv6 protokoll használatára is.

Az új Bluetooth előtt még rettentő hosszú út áll, mire a különböző eszközök ezt használva fognak kommunikálni egymással, évek telhetnek el. A Bluetooth 4.0 LE a legjobb példa jelen esetben erre. Az alacsonyra szorított energiaigény, vagyis a Bluetooth LE először 2006-ban bukkant fel, az első chipek pedig már 2009-ben meglátták a napvilágot, de csak 2010-ben szabványosította ezt a Bluetooth SIG. A Bluetooth 4.0 LE modul mára rengeteg okostelefonban jelen van, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy azok Bluetooth 4.0 LE képesek lennének. Ezt ugyanis még a szoftveres oldalnak is támogatnia kell, az operációs rendszerek pedig eléggé le voltak maradva. Az Android esetében a 4.3-as Jelly Bean kiadástól támogatott az LE, az Apple-nél az iOS hetedik, tehát aktuális verziója szükséges hozzá, a Windows Phone 8 pedig hivatalosan nem is nyújt még támogatást a szabványhoz. A Nokia a Lumia Black és az Amber frissítésekkel már megoldotta ugyan a támogatást, de a Microsoft csak a WP 8.1 érkezésével, jövő év tavaszán lépi ezt meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward