Kész az USB Audio Device Class 3.0-s szabvány

A 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó leváltását segítő szabvány az USB-C port terjedését segíti, ugyanakkor a visszamenőleges kompatibilitást is biztosítja.

Kész az USB Audio Device Class 3.0-s szabvány

Az USB Implementers Forum nemrégiben publikálta az USB-C Audio Device Class 3.0-s szabványt, amelynek célja, hogy segítsen a 3,5 milliméteres Jack Audio csatlakozók zökkenőmentes leváltásában, a régi technológia helyét így az USB-C port veheti át, ami több szempontból is előnyös lehet. Az analóg csatlakozó leváltásával a mobileszközök, okosórák, fitnesz eszközök és egyéb kompakt készülékek még vékonyabbak, könnyebbek, okosabbak és energiatakarékosabbak lehetnek. Ezzel együtt az új headsetek és fejhallgatók funkcionalitása is kibővülhet, így a váltással a felhasználók is nyerhetnek. Persze, aki továbbra is ragaszkodik a 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozóhoz, mert mondjuk anno vett egy jó minőségű fejhallgatót, ami a szívéhez nőtt, a megfelelő átalakító adapter használatával a későbbiekben is csatlakoztathatja azt az új eszközökhöz.

Az USB-C port bevetésével nem csak a készülékek és eszközök vastagsága csökkenthető, de belső felépítésük is egyszerűsíthető, ugyanis egyes audió feldolgozást végző komponensek megspórolhatóak, ami segít a miniatürizáció folytatásában (igaz, cserébe a fülesek lesznek komplexebbek).

Az USB-C Audio Device Class 3.0-s szabvány gyakorlatilag mind a digitális, mind pedig az analóg audió átvitelt támogatja, ráadásul utóbbihoz speciális kábelre sincs szükség, ugyanis a funkció az USB-C kábelek SBU (Secondary BUs) érintkezőit használja, természetesen az egyéb adatfolyamok zavarása nélkül. A kellő kompatibilitás biztosítása érdekében az ADC 3.0 megfelelőséggel rendelkező eszközöknek támogatniuk kell az analóg headsetek csatlakoztatását segítő adaptereket, így az analóg headsetek még sokáig velünk maradhatnak, de már nem csatlakozhatnak olyan egyszerűen az adott eszközhöz, mint korábban.

Az USB Audio Device Class 3.0-s szabvány persze nem az analóg, hanem a digitális, USB-C portra csatlakozó headsetekre lett kihegyezve. Ezekben a mikrofonos vagy sima fejhallgatókban jelen lesz egy speciális multifunkciós feldolgozó egység (MPU), ami megszabja, milyen szolgáltatások érhetőek el az adott terméknél, illetve azt is, milyen hangminőség biztosítására képes. Ez az egység a szinkronizáció mellett gondoskodhat az alacsony késleltetésű zajszűrésről, a visszhang-szűrésről, a hangszín beállításáról, a mikrofon erősítéséről, valamint a hangerő szabályzásáról. Ezen felül ezek a chipek tartalmazhatnak programozható erősítőt és előerősítőt is, azaz meglehetősen sokoldalúak lesznek. Az USB ADC 3.0 kompatibilis eszközök esetében az USB Audio Type-III és USB Audio Type-IV formátumok támogatása biztosított lesz, valamint az ADC 1.0-s és 2.0-s szabványokkal is kompatibilisek lesznek.

Fontos újítás, hogy az eszközök úgynevezett Power Domains funkciót is kapnak, ami lehetővé teszi, hogy a használaton kívüli eszközök bizonyos területeiket lekapcsolják, így energiatakarékosabban működhetnek, ami alighanem a mobileszközök akkumulátoridejére is pozitív hatást gyakorolhat. Az eszközök tulajdonságait egyedi BADD 3.0-s (Basic Audio Device Defitinion) profilok tartalmazzák, amelyek alapján a kiszolgáló rendszerek „tisztában lehetnek” képességeikkel, valamint energiatakarékosságot segítő funkcióikat is kezelni tudják.

A 3,5 és 2,5 milliméteres Jack Audió portok a jövőben tehát szépen lassan eltűnhetnek majd a különböző eszközökről, helyüket pedig az USB-C port veheti át. A folyamathoz persze sok-sok időre van szükség, de már megindult: egyre több olyan mobileszköz jelenik meg, amelyről már hiányzik a klasszikus 3,5 milliméteres Jack Audió port.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward