Kész a világ első 8 GB-os LPDDR4-es memóriachipje

A Samsungnak mindössze 14 hónapra volt szüksége ahhoz, hogy újabb mérföldkőhöz érhessen LPDDR4 fronton.

Kész a világ első 8 GB-os LPDDR4-es memóriachipje

A Samsung háza táján hatalmas tempóban zajlanak a fejlesztések, hiszen a cég tavaly augusztusban jelentette be 20 nm-es osztályú, 12 Gb-es kapacitású LPDDR4-es memórialapkáját, most pedig a 10 nm-es osztályú, 16 Gb-es modell is befutott, ami a világ első 8 GB-os LPDDR4-es memóriachipjében is jelen van.

Az új memórialapkából négy darabot tartalmaz az említett 8 GB-os LPDDR4-es memóriachip, ami DDR4-4266 MHz-es effektív órajelen ketyeg. Az említett sebesség jóvoltából – 64-bites memória-adatsín használatát feltételezve – másodpercenként 34 GB-nyi adat továbbítására képes az újdonság. Hogy a 15 x 15 milliméteres alapterületű, mindössze 1 milliméter vastag tokozás formájában érkező 8 GB-os LPDDR4-es memóriachip mely területeken lehet hasznos a jövőben? A Samsung tervei szerint a következő generációs csúcskategóriás mobileszközökben kaphat helyet, ahol elegendő teljesítményt kínál a dupla kamerás, 4K UHD és VR támogatással is rendelkező eszközök számára ahhoz, hogy a felhasználói élmény kellően rugalmas lehessen.

Egy-egy ilyen 8 GB-os LPDDR4-es memóriachip négy darab 16 Gb-es memórialapkát tartalmaz

Az új memóriachip a friss gyártástechnológia jóvoltából energiahatékonyság terén is új szintet képvisel, hiszen kétszer nagyobb kapacitást kínál, mint 20 nm-es csíkszélességgel készített 4 GB-os, 12 Gb-es lapkákat alkalmazó elődje, mégis ugyanakkora fogyasztás mellett üzemel. Ráadásul az 1 milliméternél is vékonyabb memórialapka jóvoltából arra is lehetőség van, hogy a 8 GB-nyi LPDDR4-es memória mellé adattároló vagy alkalmazásprocesszor is kerülhessen ugyanabba a tokozásba, így helytakarékosabb rendszerek készíthetőek – vagyis az alkatrészeket tartalmazó alaplap kisebb és vékonyabb lehet.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az új memóriachip mikor jelenhet meg a kereskedelmi forgalomba szánt termékek fedélzetén, az viszont szinte biztos, hogy a következő generációs csúcskategóriás mobileszközökben rövidesen fontos szerepet kaphat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward