Késnek az Intel következő generációs processzorai?

A Broadwell-E esetében késésre számíthatunk, a kereskedelem fő áramába szánt Skylake-S azonban a jelek szerint időben érkezik.

Késnek az Intel következő generációs processzorai?

Késik a Broadwell-E?

A Haswell-E processzorok, amelyek LGA-2011-3-as processzorfoglalatba illeszkednek, így X99-es lapkakészlettel ellátott alaplapot igényelnek, már kaphatóak kereskedelmi forgalomban. Az újdonságok utódai, amelyek Broadwell-E lapka köré épülnek, várhatóan később érkeznek majd, mint ahogy a tervek szerint kellene, legalábbis erről számolt be a VR-Zone kínai kiadása – természetesen nevük elhallgatását kérő források információira hivatkozva.

Ha hihetünk a pletykának, a Broadwell-E processzorok első mintapéldányai 2015 második negyedévében készülhetnek el, a termékek sorozatgyártásának beindítására azonban 2016 első negyedévéig kell majd várni, tehát lehet, hogy csak másfél év múlva érkeznek meg.

A kiszivárgott dia alapján úgy tűnik, a Broadwell-E és a Haswell-E között sok hasonlóság lesz, legalábbis ami az alapvető felépítésüket illeti. A Broadwell-E sorozat tagjai is maximum 8 processzormaggal rendelkezhetnek majd, ezekhez maximum 20 MB-nyi gyorsítótár kapcsolódik, PCIe 3.0-s sávokból pedig maximum 40 lehet aktív. A négycsatornás DDR4-es memóriatámogatás is megmarad, ám a rendszer már a DDR4-2400 MHz-es memóriamodulok kezelésére is képes lesz, igaz, csatornánként csak egy ilyen modult állíthatunk csatasorba.

Annak ellenére, hogy a Broadwell-E modellek az újabb, 14 nm-es gyártástechnológiát alkalmazzák, ugyanúgy 140 wattos TDP-vel rendelkeznek majd, mint elődeik. Abból kiindulva, hogy a Sandy Bridge-E és az Ivy Bridge-E modellek közötti váltás zökkenőmentes volt, azaz az X79-es alaplapok végig használhatóak maradtak, várható, hogy a Broadwell-E processzorok egy BIOS frissítést követően működni fognak a forgalomban lévő X99-es alaplapokkal. Ezt a feltételezést erősíti, hogy a Z97-es alaplapoknál már régóta emlegetik a Broadwell kompatibilitás meglétét.

Skylake-S információmorzsák

A Broadwell-E processzorok mellett az LGA-1151-es processzorfoglalatba illeszkedő Skylake-S processzorokról is érkezett némi információ. Az új processzorok tokozása eltér majd a Haswell modellekétől: a termékek több érintkezőt kapnak, valamint a tokozás alján elhelyezett komponensek is mások lesznek.

A rendelkezésre álló Skylake-S mintapéldányok esetében 2,9 GHz-es maximális Turbo Boost órajelről és 95 wattos maximális TDP-ről tesznek említést a források. A termékek DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatást egyaránt kínálnak. A Skylake-S processzorok első hulláma a jelek szerint nem lesz tuningbarát, azaz a tuningosoknak egy ideig egészen biztosan a K jelzésű Broadwell processzorokkal kell majd beérniük.

Az Intel illetékesei az elmúlt hónap folyamán az IDF alkalmával arról beszéltek, hogy a Skylake processzorok tömegtermelése a következő év második felében indulhat meg. Ehhez képest a VR-Zone már második negyedéves rajtról beszél, ami akár egyszerű félreértés is lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward