Kedvezőtlen statisztikák a PC piacról

Az elmúlt negyedév megint csökkenéssel zárult, amelynek mértékét némileg mérsékelte a Windows XP-s konfigurációk lecseréléséből adódó forgalomnövekedés.

Kedvezőtlen statisztikák a PC piacról

Megint eltelt egy negyedév, így megint eljött az ideje annak, hogy górcső alá vegyük a PC piac teljesítményét. A két nagy és neves elemző cég, a Gartner és az IDC egyaránt publikálta már a PC piacot érintő első negyedéves statisztikáikat, igaz, jó szokás szerint most is vannak kisebb-nagyobb eltérések a felek által közölt adatok között.

Górcső alatt a szállítási mutatók

A globális PC piacot nézve azt látjuk, hogy a Gartner szerint az idei év első negyedévében 76,6 millió PC-t szállítottak le a különböző vállalatok, ami az előző év azonos időszakában felmutatott eredményhez képest 1,7%-os visszaesésnek felel meg. Az IDC már 73,4 millió leszállított PC-ről tesz említést, ami az előző év első negyedévében felmutatotthoz képest 4,4%-kal alacsonyabb érték. Persze az IDC kiemeli, hogy ez az eredmény az előrejelzések által vizionált 5,3%-os csökkenésnél még mindig jobb.

Számok ide vagy oda, abban mindkét elemző szakemberei egyetértenek, hogy a PC piac teljesítményének további, nagyobb mértékű csökkenését a Windows XP akadályozta meg: a nyugdíjba küldött operációs rendszer lecserélése miatt több PC fogy, mint általában – különösen igaz ez Japánra.

Az Amerikai Egyesült Államok területén a Gartner szerint éves szinten 2,1%-os javulás mutatkozott, ugyanis 14,1 millió PC-t szállítottak le a gyártók. Az IDC már 0,6%-os csökkenésről és 14,3 millió leszállított PC-ről beszél, de a publikáció kiemeli: az asztali számítógépek piacán 3,5%-os javulást lehetett megfigyelni a szóban forgó időszakban. Utóbbi pont egybevág az Intel korábbi bejelentésével, amely az asztali processzorok forgalmának emelkedéséről számolt be. Hogy akkor miért beszél az IDC csökkenésről? Minden bizonnyal a csökkenő notebook szállítások miatt, amelyek a teljes képet nézve rontják az átlagot.

Az IDC az Amerikai Egyesült Államok területének jövőbeli PC forgalmát illetően nem túl bizakodó, ugyanis a szakemberek szerint a Windows XP-vel szerelt konfigurációk lecserélése miatt megugró forgalom lecsengése után nem lesz egyéb indok, ami emelhetné a szállítási mutatókat. A Gartner elemzője már picivel optimistább. Szerinte az amerikai háztartások 99%-a rendelkezik legalább egy asztali számítógéppel vagy noteszgéppel, felük pedig mindkettővel. A táblák penetrációja 2014 folyamán 50%-ra emelkedik, így a vásárlók egy része ismét a PC piac felé fordulhat majd, már ami a vásárlásokat illeti.

Globális szinten az IDC szerint stabilizáció várható, növekedésre pedig nincs túl sok esély. A Gartner ezzel szemben azt állítja, hogy ugyan gyengén muzsikál a PC piac, az előző évi teljesítményhez képest idén mégis mutatkoznak olyan jelek, amelyek bizakodásra adhatnak okot.

Hogyan teljesítettek az egyes PC gyártók?

Az elemzők természetesen a PC gyártók piaci részesedését is megvizsgálták. Globális szinten egyetértés mutatkozik: az első a Lenovo, a második a HP, majd őket követi a Dell, az Acer és az ASUS. Az Amerikai Egyesült Államok területén már látszik némi különbség az IDC és a Gartner adatai között: az IDC szerint a HP és a Dell foglalja el az első és a második helyet, a harmadik pedig a Lenovo. A Gartner egyetért az első két helyezettel, ám szerinte a harmadik helyen az Apple van. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Lenovo és az Apple piaci részesedése között mindkét elemzőnél minimális különbség mutatkozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward