Kedvezőtlen eredmények a videó vezérlők szegmenséből

A Jon Peddie Research elemzői elkészítették legfrissebb kimutatásukat, amelyből kiderül, hogyan teljesített a videó vezérlők szegmense az elmúlt év utolsó negyedévében.

Kedvezőtlen eredmények a videó vezérlők szegmenséből

Mielőtt fejest ugranánk a mélyvízbe, feltétlenül tisztáznunk kell, hogy a lenti adatok a teljes videó vezérlő piac szállítási mutatóit tartalmazzák, azaz nem csak a videokártyák, hanem a processzorban elhelyezett videó vezérlők, illetve a beágyazott videó vezérlők szállítási mutatóit is magukban foglalják. Az összesített becslés nem tartalmazza az x86-os és ARM alapú szervereket, az ARM alapú táblákat és okostelefonokat, viszont tartalmazza az x86-os táblákat.

Nem túl rózsás a kép

Először is nézzük, hogyan teljesített a komplett szegmens. Éves szinten vizsgálva azt látjuk, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében a teljes videó vezérlő szegmens 11,5%-os csökkenést szenvedett el az előző év azonos időszakához képest, míg a PC-s videó vezérlő piac összességében 5,6%-os csökkenésen van túl.

Negyedéves szinten picivel jobb a helyzet, de az eredmény még így is lehangoló, hiszen a teljes videó vezérlő szegmens 8,2%-os csökkenést szenvedett el. A tízéves átlag alapján az átlagos negyedévenkénti növekedés -1,3%-os értéket képvisel, ehhez képest az elmúlt negyedév jócskán kilóg a sorból a maga 8,2%-os csökkenésével. Az eredmény azért is meglepő, mert a teljes PC piac ezzel egy időben negyedéves szinten 2,8%-os növekedést könyvelt el.

A piaci részesedések alakulása a szállítási mutatók függvényében. A kép nagyítható!
A piaci részesedések alakulása a szállítási mutatók függvényében. A kép nagyítható!

Most pedig nézzük, hogyan teljesítettek éves szinten a nagy gyártók. Az Intel 5%-os, az Nvidia 4,6%-os, az AMD 29,4%-os, a VIA pedig 10%-os csökkenést könyvelhetett el.

Az AMD esetében az asztali APU egységek szállítási mutatója negyedéves szinten 0,8%-kal emelkedett, a mobil APU egységeké pedig 19,1%-kal csökkent. A vállalat teljes PC-s videó vezérlő szállítási mutatója 13,6%-kal lett alacsonyabb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében.

A Nvidia negyedéves szinten asztali fronton 15,1%-kal kevesebb videokártyát szállított le, míg mobil fronton 18,4% volt a csökkenés mértéke. A vállalat összesített videó vezérlő szállítási mutatója 16,7%-kal lett alacsonyabb, mint az előző negyedévben,

Az Intel háza táján az asztali processzorba integrált videó vezérlők szegmensében 3%-os növekedés mutatkozott, a mobil processzorban lapuló videó vezérlők piacán pedig 6,76%-os csökkenést könyvelhetett el a cég. Az összesített szállítási mutató 2,9%-kal marad el a tavalyi év harmadik negyedévében felmutatott eredménytől.

Érdekesség és egyben abszolút nem meglepő, hogy az Intel nem szerverekbe szánt processzorainak 99%-a tartalmaz beépített videó vezérlőt, az AMD-nél pedig 67%-os ez az arány. Az AMD egyébként még mindig szállít integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészleteket is.

A mobil, illetve asztali videokártyák szegmensét vizsgálva negyedéves szinten 15,9%-os, éves szinten pedig 9,7%-os csökkenést figyelhetünk meg, amelynek okaként a táblák népszerűségének robbanásszerű növekedését, illetve a kedvezőtlen gazdasági helyzetet jelölhetjük meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward