Kedvező árú 22"-es monitorok

Most kimondottan kedvező árú monitorok közül szemezgettünk a ritkaságokra fókuszálva, de arra figyeltünk, hogy mindegyikük rendelkezzen DVI csatlakozóval.

Kedvező árú 22"-es monitorok

1. Bevezető

Mai tesztünk témája olyan megfizethető 22”-es monitorokat találni, melyek valamennyi felhasználási területen jól teljesítenek és mindegyiküket DVI csatlakozóval is elláttak.

Az átláthatóság kedvéért a gyártók által megadott adatokból most is összeállítottunk egy táblázatot, hogy a különbségeket még a próba előtt szemléltessük:

Amint látjuk, egyedül az Acer gyártmánya rendelkezik fényes felülettel, mely a kontraszt értékét hivatott emelni, bár a mögöttünk lévő fényes tárgyak visszatükröződése rontja ennek használati értékét. A monitorok igen hasonló specifikációval bírnak, amit viszont mégis kiemelnénk, az a HDMI csatlakozás, ugyanis ezzel csak az Acer és Benq modellje rendelkezik. A dinamikus kontrasztvezérlés pedig szintén csak az Acer sajátja.

A specifikációk után pedig lássuk, hogy teljesítettek használat közben!

2. ACER P223W - Áttekintés

A monitor könnyű és vékony dobozát minden nehézség nélkül szállítottuk a teszthez, ugyanis 6 kg-os súlya és a tetején elhelyezett fül ezt nagyban megkönnyítette.

A gyártó a kellékeknél nem fukarkodott, nemhogy két fajta tápkábelt, de mindkét video kábelt (VGA, DVI) is mellékelte. USB vagy audio kábelt nem találtunk a dobozban, felesleges is lett volna, mivel a készülék ezek csatlakoztatását nem támogatja. Használati utasítás és egy telepítő CD volt még segítségünkre az ismerkedésnél, a korongon digitális formában is megtaláltuk a kézikönyvet. Ebben az árkategóriában különlegességnek számít, hogy menüvezérlő alkalmazást (ACER eDisplay Management) is mellékeltek a monitorhoz, viszont a driver és színprofil bizony lemaradt a lemezről.

Amint a képeken is látható, a csatlakozók a felsorolt kábeleknek megfelelően kerültek elhelyezésre: HDMI a konzolos, Blu-ray vagy DVD-s felhasználáshoz; DVI a számítógépünk digitális csatlakozásához; illetve VGA bemenet a régebbi videokártya tulajoknak. Tápkapcsolót hiába keresnénk, ugyanis az lemaradt, a beépített hangszórók szintén.

Talpa átlagos stabilitást nyújtott, annak ellenére, hogy fix. Így tehát sem magasságállításra, sem elforgatásra nem adott lehetőséget, viszont dönteni nagyon könnyen tudtuk, ráadásul egy kicsivel az átlagos értékek közt skálázva. A magasságállítás hiánya már csak azért sem okozott gondot, mert a legtöbb asztal és szék magasságához megfelelő a monitor magassága.

A formatervezés a gyártótól megszokott irányvonalat követi, színhasználata viszont fehér kávája miatt merész. A jól eltalált anyagok minőségével meg voltunk elégedve, a menükezelő gombokkal nem különben. A páros csoportosítás miatt még sötétben is sikerült megtalálni a megfelelőt (ugyanis saját fényük nincs), bár erős csattogó hangot produkáltak használat közben. Dicséretükre váljon, hogy lenyomásukra a menü késlekedés nélkül reagált, habár menüvezérlő szoftvert is mellékel a gyártó telepítő CD-jén, mely nekünk kifogástalanul működött.

3. ACER P223W - OSD és Képminőség

Az OSD funkciók közt felfedeztük az „eColor management” névre hallgató képprofil gyűjteményt, melyek közül a Graphics és Movie állásokat alkalmazva némileg túlszínezett képet kaptunk, ahogy ez az említett helyzetekben el is várható. További profiljai közül a Text is jól használhatónak bizonyult, ha pedig nem tetszik a Standard beállítás, választhatjuk a User módot, ahol már a kontraszt és fényerő beállításai is elérhetővé válnak (előbbiekben ugyanis ezek zárolva voltak). Az ACM (Adaptive Contrast Management) funkció a kontraszt automatikus változtatásával hivatott minden felhasználási környezetben a képet élesen tartani. Ezt mi inkább kiiktattuk, ugyanis a feladatot nem minden esetben sikerült úgy alkalmaznia, ahogyan elvártuk. Használata közben mind a fényerő, mind a kontraszt állítása zárolva volt, viszont a színhőmérsékletet ettől függetlenül meg tudtuk változtatni. A hideg, meleg és normál állapotokon kívül egyéni színkeverést is lehetővé tett, melyre szükségünk is volt, mivel normál beállítás közben is erősen kéknek éreztük a fehér megjelenítését. A képarányok kezelése kimerül a teljes képernyős módban, mindegy, milyen arányú képet szeretnénk használni (így ezt a funkciót videokártyánk driverében leszünk kénytelenek állítani).

A képminőség vizsgálata céljából lefuttatott tesztek rávilágítottak a monitor legnagyobb gyengéjére, ez pedig a színmegjelenítés. A kontraszt állításával akárhogy próbálkoztunk, nem sikerült úgy beállítani, ahogy az elvárható lenne, ugyanis képe fakó maradt. Látószöge viszont annál jobbra sikerült, még extrém helyzetből is olvasható maradt a képernyő, bár TN paneles korlátait ez a megjelenítő sem tudta túlszárnyalni. Játékok során az enyhe utánhúzáson felül némi árnyékoló hatást is megfigyeltünk, de mindezek ellenére egy jól játszható képernyővel volt dolgunk, melyet a minimális mértékű input lag-nak is köszönhet. A háttérvilágítás ebben az árkategóriájában a jobbak közé sorolható. Az enyhe bevilágítás és foltosodás nem volt olyan zavaró mértékű, hogy ne tudtunk volna megnézni egy extra szélesvásznú filmet, ahol a fekete részek kiemelik ezt a gyengeséget. Feketéjének mélysége is hasonlóképpen alakult, mely sötét filmek megtekintése alatt lehet kiemelten fontos, ebben megfelelő teljesítményt nyújtott a készülék. A felbontás csökkentésével enyhe pixelesedés volt megfigyelhető, ami talán kevésbé zavaró, mintha homályos lenne, így ezt nem negatívumként könyveltük el.

Ítélet:

A kontrasztnövelő, fényvisszaverő bevonat nem hozta el a kívánt sikert, eredményül egy tükröződő monitort kaptunk, melyet az átlag alatti színhűség is tovább sújt. Hiába a formás megjelenés, menüvezérlő szoftver és a jó látószög, ha negatívumai többet nyomnak a latban, mint előnyei. A választható pixelhiba garancia és 55 ezer Forint körüli ára ellenére a készülék most nem kap ajánlott jelzőt tőlünk.

4. BENQ FP222WH - Áttekintés

A Benq FP sorozatára jellemző egyszerű és letisztult formájú monitorában most egy kedvező árú és nem csak általános célokra tervezett monitort tisztelhettünk. 8 kg-os dobozát az egyszerűség jellemzi, amit nem csak a színes feliratok mellőzésének, hanem fületlen kiszerelésének is köszönhet.

A kellékek közt majdnem az összes felhasználható vezetéket mellékelték (VGA-, DVI-, tápkábel), egyedül a HDMI madzagja maradt el, bár ezt szinte egyik gyártótól sem kapjuk meg. A csomag része volt továbbá egy telepítő CD, melyen megtaláltuk a drivert, részletes kezelési dokumentumot, valamint egy iKey Utility nevezetű mini alkalmazást, mely mindössze arra hivatott, hogy D-Sub csatlakozás esetén segítsen az automatikának beállítani a tökéletes képet.

A képen látható csatlakozók rendre: HDMI, DVI, D-Sub. A tápkapcsoló hiánya a belépő kategóriában nem ad csodálkozásra okot, bár segítségével az eltitkolt készenléti fogyasztást egy mozdulattal megszűntethetnénk. Beépített hangszórókkal nem rendelkezik a megjelenítő.

Szögletes talpa nem pályázik szépségdíjra, de kétségtelen, hogy az apróbb asztalrángatásokkal szemben így nagyobb stabilitást képes nyújtani a készüléknek, mint kisebb, kerek társai. A teszt szereplői közül a legtágabb határok közt a Benq monitorját tudtuk döntögetni, bár talpát könnyű súlya miatt le kellett, hogy fogjuk a művelet közben.

A korábban már nálunk járt FP241W-hez hasonló formatervezés mindenféle bonyolult ívektől és formáktól mentes, a matt fekete műanyag borítás szürke kávájával mind szennyeződés, mind a fényvisszaverődés megakadályozásának szempontjából jól vizsgázott. Az anyagminőség mindenhol megfelelő, recsegéssel sem találkoztunk. A gombok oldalt kerültek elhelyezésre, nyomásuk jó, de lehetnének halkabbak is. Sötétben és világosban egyaránt nehézkes volt kitapintani melyik gomb mire szolgál, menükezelő alkalmazás híján kénytelenek leszünk ezzel együttélni - bár vigasztaló tényező, hogy a menü minden esetben villámgyorsan reagált. A LED nagyon diszkrét, zöld és narancssárga fényeivel nem késztetett minket annak lefedésére.

5. BENQ FP222WH - OSD és Képminőség

A menü csak a legszükségesebb beállításokra korlátozódik, viszont nemcsak színhőmérsékletet (Reddish, Bluish, Normal, User), hanem képprofilokat is választhatunk. Szövegszerkesztés alkalmával csak a Standard tűnt megfelelőnek, mivel a Dynamics és Movie inkább mozgóképekre javallott, abban viszont egyáltalán nem tűnt túlzónak színtöbbletük. A képarány kezelése a gyártótól szokatlan módon csak a teljes képernyősre terjed, de ha videokártyánk drivere a képarány megtartását is támogatja, ebből nem lehet gondunk.

A képminőséggel többé-kevésbé elégedettek voltunk, a legnagyobb probléma a kontraszt értékével adódott, ugyanis 20, maximum 30-as állásban (100-ból) lehetett élvezhető képet kicsikarni belőle, ilyen érték mellett pedig fényereje nappal bizony kevésnek bizonyult. A fehéregyensúllyal nem adódott gond, Normal állásban éppen megfelelő volt a fehér árnyalata. Szövegmegjelenítéskor csak apró pontatlanságot figyeltünk meg a betűk kirajzolásánál, így is a kategória átlagán felül teljesített. A betekintési szögei egy átlagos TN panelnek megfelelő volt, reakcióideje pedig a gyors mozgásokat is elősegítette azzal, hogy semmilyen árnyék hatást nem produkált a tesztek alatt. A fekete mélysége szintén egy átlagos értéket ütött meg, az alul és felül látható enyhe bevilágítása filmeknél észrevehető, de nem túlzottan zavaró. Színhűsége példásra sikerült, minden szín is olyan volt, amilyennek vártuk. Dinamikus kontrasztvezérléssel egyáltalán nem akadt problémánk, ugyanis ezt a lehetőséget nem támogatja a megjelenítő. A felbontás csökkenésével nem változott vészesen homályossá a kép, ezért a gyengébb videokártya tulajoknak sem kell aggódniuk.

Ítélet:

A monitor egyetlen komoly hibája a gyengécske kontrasztarány, melyet tükröződésmentes bevonata valamennyire ellensúlyozott. Ezen kívül már csak a képarány kezelését nehezményeztük, egyébként elégedettek voltunk vele, mivel a mindennapokban jól használható készülékkel volt dolgunk. Sajnos pixelhiba garancia nem jár hozzá, ezért csak a Class II szabványon belül cserélik, ha hibás képpontot találunk rajta. A képernyő ugyan tetszett, de az ajánlott jelző kivívásához legalább egy átlagos kontraszt értékkel kellett volna rendelkeznie a készüléknek.

6. PHILIPS 220WS8 - Áttekintés

A Philips a legnépszerűbb gyártókkal ellentétben ritkán rukkol elő modellfrissítéssel, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy készülékei rosszabbak lennének társainál - mindenesetre kíváncsiak voltunk, mit tud felmutatni a 22”-es mezőnyben. Nem kisméretű doboza (mely mindössze 7,4 kg-os nyomott) minden bizonnyal arra a következtetésre juttatta a készítőket, hogy nem érdemes a fület lespórolni egy ekkora csomagról, így segítségével szállítása nem okozott problémát.

A VGA kábel a készülékkel összeszerelve érkezett, a DVI csatlakozó madzagját sajnos saját beszerzésből kell, hogy pótoljuk, ez ugyanis opcionális kellék. A telepítő CD-n megtaláltuk a részletes felhasználói kézikönyvet, drivert és színprofilt, valamint egy FPAdjust névre hallgató alkalmazást, mely az analóg jel csatlakoztatása esetén hivatott az automatikus kalibrációban segíteni.

A HDMI dugasz most nem kapott helyet, viszont a DVI-vel is elégedettek lehetünk, ha nincsenek extra igényeink. A beépített hangszóró és tápkapcsoló szintén lemaradt, így ezen képességeket is mellőznünk kell.

A megfelelő méretű talp leginkább hátrafelé nyújtott kellő stabilitást, a panelt előredöntve kissé ingatag lett. Megdönteni könnyű talpa miatt csak annak lefogásával lehetett, de legalább előrefelé is képes volt elmozdulni viszonylag nagy erőkifejtés mellett. A magasságállítás hiányát jelen esetben sem éreztük szükségesnek, mivel kialakítása ideálisnak bizonyult.

A Philipstől megszokott lekerekített formatervezés és matt szürke-fekete színhasználat jellemzi a megjelenítőt, a jó anyaghasználat pedig egy masszív, recsegésektől mentes készüléket eredményezett. A vezérlő gombok elhelyezése és mérete is jó használhatóságot tett lehetővé, bár tagoltságuk minimális. A menü reakciója, ahogy a jelismétlés is megfelelően gyorsnak bizonyult. Az állapotjelző LED-et kikapcsolni nem tudtuk, bár ennek szükségét nem éreztük halvány, de még észrevehető fényereje miatt.

7. PHILIPS 220WS8 - OSD és Képminőség

Tesztalanyaink közül itt találtuk a legszerényebb képességű menüt, mely nem kínál képprofilokat, mindössze színhőmérsékleti beállításra ad lehetőséget. Az sRGB ipari színhasználaton kívül Original, 6500K, 9300K és egyedi próbálkozásainkat elmenteni képes beállítás (User Define) kapott helyet. A bemeneti video jelválasztás nem kapott külön gombot, így ezt csak a menüben kiválasztva tehetjük meg, egyébként automatikusan teszi meg helyettünk, ha új jelet észlel. Menüvezérlő alkalmazást nem találtunk a csomagban így annak vezérlése csak a gombokkal lehetséges. Az alapvető OSD beállításokon kívül (nyelv, pozíció) más extrát nem találtunk, a képarány kezelése pedig csak a teljes képernyős módra terjed ki.

A képernyő látószöge a még éppen tolerálható értékek közt helyezkedik el, igaz, láttunk már jobbat ebben a kategóriában, de használhatósága a legtöbb felhasználási területen megfelelőnek bizonyult. Kontrasztja viszont átlagon felüli, bőséges fényereje pedig lehetővé tette a nappal is olvasható megjelenítést. A háttérvilágítás alul és felül látható enyhe bevilágítása filmeknél sem volt zavaró, feketéje pedig ugyan nem vetekszik egy plazma tévéjével, de az átlagtól ez sem maradt el. Játékok alatt minimális utánhúzással találkoztunk ugyan, de ez még hardcore gamereknek is megfelelő lehet. A szövegmegjelenítésben, ha nem is kiemelkedően teljesített, de az átlagnál mindenképpen jobbnak nevezhető. A dinamikus kontrasztvezérlés kimaradt a képességek közül, a felbontás csökkenésével pedig normálisnak mondható homályosulással találkoztunk.

Ítélet:

A monitor kedvező árkategóriában nyújtott produkciója jó benyomást keltett bennünk, ugyanis negatívumként csak a hiányzó képarány kezelést (mely videokártya driverből pótolható) és a külön megvásárolandó DVI kábelt említhetjük. A pixelhiba garancia szintén csak a Class II-es kategóriára terjed, ezért kénytelenek leszünk szerencsésnek lenni vásárláskor - hozzátesszük a tesztpéldányon egyetlen pixelhiba sem volt. Mivel számos monitor járt már nálunk és mind közül itt tapasztaltuk a legkevesebb hibát, valamint nem túlzó vételárának hála (55.071 Forint) kiérdemelte tőlünk az "ajánlott vétel" minősítést.

8. LENOVO (IBM) D221 - Áttekintés

A Lenovo monitorja semmilyen különleges képességgel nincs felvértezve, így a gyártó szerint használata elsősorban irodai célokra javasolt. A 6,6kg-os monitort tartalmazó doboz szállítását megkönnyítette volna egy fogantyú, de helyette meg kellett, hogy elégedjünk az oldalsó bemélyedésekkel, melyek egyik oldalon vízszintes, másikon függőleges irányban kerültek elhelyezésre.

A kellékek közt nemcsak az összes felhasználható vezeték (VGA-, DVI-, tápkábel), hanem útmutató és egy CD is helyet kapott, melyen weblap formájában megtalálható a driver telepítésének linkje, a részletes használati útmutató dokumentuma, valamint terméktámogatási és egyéb információk.

Az elhelyezett csatlakozók közt HDMI-t és USB kivezetést most nem találtunk, ahogy a beépített hangszórók és tápegységének kapcsolója is lemaradt. A DVI és VGA dugaszt viszont hátul megtaláltunk, melyeket gond nélkül csatlakoztattunk a számítógéphez - még a kábel elvezetéséről is gondoskodtak.

Talpának összeszerelése borzasztóan egyszerűen kivitelezhető, a bepattintós megoldás legalább ilyen könnyű szétszerelést tett lehetővé, ezt tanítaniuk kellene. Stabilitása remek, nagy pozitívum, hogy nemcsak előre, de hátrafele és oldalra is volt ellentartása a talpnak. Magassága nem állítható, de jól eltalálták a pozíciót. Dönthetősége éppen megfelel a mindennapi igényeknek, előre és hátra megfelelő mértékben tudtuk elmozdítani a panelt, anélkül, hogy le kellett volna fogni a talpazatot.

A koromfekete vastag műanyagok minőségérzetet kölcsönöznek a megjelenítőnek, a formatervezés teljes mértékben a korábban is használt IBM stílusnak felel meg. Az elöl elhelyezett vékony menükezelő gombok könnyen és határozottan nyomhatóak, lenyomásuk kényelmesnek bizonyult és azonnali reakciót váltottak ki a menüből. Sötétben való használatot a tagoltás segítette, mivel saját fénnyel nem rendelkeznek. A jelismétlés sebessége két féle állapotból választható ki, így akinek a gyors ismétlés problémát okoz, választhatja a lassú állást is. Az állapotjelző LED sem volt zavaró, bekapcsolva zöld, készenlétnél narancs színével juttatta tudomásunkra állapotait.

9. LENOVO (IBM) D221 - OSD és Képminőség

OSD funkciói közt nem leltünk előbeállításokra, mindössze a színhőmérsékletre vonatkozó módokat találtuk meg, melyek közül a meleg beállítással járunk a legjobban, ha a nagyjából megfelelő fehéregyensúly elérése a célunk. A menü végtelenül leegyszerűsített, grafikától mentes, így a gyártó korábbi modelljeinek sorába tökéletesen beleillik jelen típusé is. Az egyszerűség nem jelent feltétlenül gyenge képességeket is, ugyanis a képarány kezelése nemcsak a teljes képernyő kitöltésére, de a képarány megtartásának módjára is kiterjed. A bemeneti jelválasztás egy külön gombot is kapott, bár ezt automatikusan kiválasztja, ha új bejövő video jelet észlel.

A monitor gyakorlatilag bekalibrálva érkezett hozzánk, a kontraszt fényerő páros is tökéletesen kiszolgálta igényeinket: a szürkeárnyalati és fehér skálán még a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatok is jól kivehetőek voltak, bőséges fényereje pedig nappal is tökéletesen olvashatóvá tette a képernyőt. Szövegmegjelenítése dicséretes, ami TN paneles viszonylatban ritkaság. A dinamikus kontrasztvezérlés képessége kimaradt, bár ezt nem igazán hiányoltuk. Bevilágítás tekintetében csak közepesnek bizonyult, mivel alul látható volt egy durvább világos folt, ezt leszámítva a fekete képernyője nagyjából homogénnek és viszonylag mélynek mondható. Játékok alatt nagyon elégedettek voltunk, ugyanis ilyen kis válaszidővel kevés monitor rendelkezik, ráadásul zavaró hatások sem mutatkoztak emellett. Egyetlen komolyabb problémánk látószögeivel akadt, nemcsak függőlegesen, de vízszintesen is szűknek bizonyultak, így ez sajnos csak átlagon alulinak mondható. A felbontás csökkenésével teljesen hétköznapi módon homályosult a kép, sem pixelesedés, sem kimagaslóan elmosott megjelenítésről nem beszélhetünk.

Ítélet:

A készülékkel alapvetően meg voltunk elégedve, ilyen áron (49.247 Forint) ilyen képességekkel ritkán találkozunk. Szinte mindennel elégedettek voltunk a látószögeket leszámítva, ami valljuk be nem utolsó szempont. Emiatt és a pixelhiba garancia hiánya miatt nem kapja meg tőlünk az ajánlott jelzőt, bár akit a szűk betekintési szögek nem zavarnak, minden bizonnyal elégedett lesz a D221-gyel.

10. Összefoglalás

Egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk:

[bold]ACER P223W

[/bold]

Pro:

•    jó látószög

•    gyors menü

•    rövid válaszidő

Kontra:

•    tükröződő panel

•    fakó színek

•    képarány kezelés hiánya

Információ: ACER P223W

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]BENQ FP222WH

[/bold]

Pro:

•    jó színhűség

•    gyors menü

Kontra:

•    gyengécske kontraszt

•    gombok rossz elhelyezése

•    képarány kezelés hiánya

Vásárlás: BENQ FP222WH

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]PHILIPS 220WS8

[/bold]

Pro:

•    kategóriában jó háttérvilágítás

•    jó színhűség

•    gyors menü

Kontra:

•    képarány kezelés hiánya

•    DVI kábel hiánya

Vásárlás: PHILIPS 220WS8

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]LENOVO D221

[/bold]

Pro:

•    jó színhűség

•    rövid válaszidő

•    gyors menü

•    jó gombok

•    stabil talp

•    natívtól eltérő képarány kezelés

Kontra:

•   gyenge látószög

Vásárlás: LENOVO D221

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold] Végszó

[/bold]

Végszóképpen egy-egy mondatban foglaljuk össze a monitorokról szerzett tapasztalatainkat. Az Acer készüléke kékes és fakó szövegmegjelenítése miatt most sajnos nem rúghat labdába a többiek mellett. A Benq megjelenítője leginkább internetezéshez és szövegszerkesztéshez ajánlott gyenge kontrasztértéke miatt. A Lenovo modellje már egy sokkal kifizetődőbb választás, bár nem elhanyagolható hibája, hogy szűk látószöge miatt csak annak ajánlható, akit ez nem zavar. Végül a Philipset tudjuk javasolni, mint arany középutat, mivel miden szempontot együtt vizsgálva ő került ki egyedüliként, mely nem riasztott el minket egyetlen szarvashibával sem.

A tesztben szereplő termékeket a CHS Hungary Kft-től és Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward