Kártalanítja az Amazon a törölt könyveseket

A múltkor jogi hercehurcák miatt az Amazon kénytelen volt törölni a felhasználók Kindle-jeiről Orwell két regényét, az Állatfarmot és az 1984-et, és ez jelentős közfelháborodással járt. Az akkori gyors tűzoltást követően ("mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő", plusz a regények árának visszatérítése) most további engesztelő lépést tett a felháborodott felhasználók felé:

Kártalanítja az Amazon a törölt könyveseket

A múltkor jogi hercehurcák miatt az Amazon kénytelen volt törölni a felhasználók Kindle-jeiről Orwell két regényét, az Állatfarmot és az 1984-et, és ez jelentős közfelháborodással járt. Az akkori gyors tűzoltást követően ("mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő", plusz a regények árának visszatérítése) most további engesztelő lépést tett a cég a felháborodott felhasználók felé:

Egyrészt az érintettek 30 dollárt - vagy ennek megfelelő értékű Amazon-ajándékutalványt - kaptak, másrészt legalábbis az 1984-et újra rendelkezésükre bocsátották, valamennyi megjegyzéssel együtt, amit esetleg olvasás közben már hozzáfűztek maguknak a szöveghez. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a többi érintett cím is elérhetővé válhat-e újra, de ez eddig már jó jel.

Harmadrészt megkapták Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezére személyes bocsánatkérő levelét is, melyben alapos önkritikát gyakorolva elismerte, hogy valóban igen "ostoba, meggondolatlan és az Amazon alapelveivel fájdalmas ellentétben álló" módja volt ez a jogi problémák megoldásának, és őszintén kérte az érintettek bocsánatát.

Mindez így együtt valóban meggyőző és elkötelezett igyekezetnek tűnik a felhasználók kegyeinek visszanyerésére, és kétségkívül elég jelentős hányaduknál sikerrel is fog járni. Az azonban így is biztos, hogy a könyvtörléses eset még így is nagyon sokáig a DRM és más hasonló távellenőrzési eljárások ellenzőinek egyik legfőbb érve marad.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward