Kabini SoC dolgozik a két legújabb ASRock alaplapon

Az újdonságok lényegében csak formátum tekintetében különböznek egymástól: az egyik Mini-ITX alapú, míg a másik a microATX formátum előnyeit élvezi.

Kabini SoC dolgozik a két legújabb ASRock alaplapon

Az ASRock két új alaplappal bővítette tekintélyes méretű termékpalettáját, az újdonságok pedig mindketten egy "A4"-es sorozatú Kabini APU egység köré épülnek – köztük lényegében csak formátum terén van némi különbség.

QC5000M-ITX/PH

Mindkét friss alaplapon egy AMD A4-5000-es Kabini APU teljesít szolgálatot, amely négy processzormaggal érkezik, valamint egy 128 stream egységgel ellátott Radeon HD 8330-as integrált videó vezérlőt is tartalmaz. A processzormagok 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek, az iGPU esetében pedig 500 MHz-es maximális órajel van érvényben. A SoC tartalmaz még egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt is, ami a DDR3(L)-1600 MHz-ig támogatja a különböző memóriamodulokat. A teljes SoC TDP-je mindössze 15 watt.

QC5000M

Az említett központi egységet a Mini-ITX formátumú QC5000M-ITX/PH, valamint a microATX formátumú QC5000M alaplapon helyezték el – hűtéséről mindkét esetben passzívan működő, azaz hangtalan megoldás gondoskodik, így az adott számítógépháznak jól kell szellőznie. A két alaplapon két darab memóriafoglalat fogadja az asztali memóriamodulokat, méghozzá egészen DDR3-1600 MHz-es órajelig, maximum 2 x 16 GB-os kiszerelésben.

A bővítőhelyek között a kisebbik modellnél csak egy x4-es módban üzemelő PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, a microATX formátumú példányon azonban további két darab PCI Express 2.0 x1-es slot is van. Az adattárolókat mindkét terméknél két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozó fogadja, amelyekhez Hot-Plug támogatás is jár. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Wake-On-LAN funkcióval rendelkező Realtek RTL8111GR típusú megoldás tölti be, audió vezérlőből pedig egy Realtek ALC887-est kapunk, ami akár 7.1 csatornát is képes meghajtani, de ehhez analóg csatlakozás esetén az előlapi audió kivezetést is használni kell, plusz a funkció engedélyezéséhez néhány beállítás elvégzésére is szükség van. Az audió vezérlő mellé minőségi, ELNA típusú kondenzátorok kerültek.

Az új alaplapok hátlapján ugyanazokat a csatlakozókat találjuk: egy PS/2-es portot, négy USB 2.0-s és két USB 3.0-s aljzatot, valamint egy D-Sub és egy HDMI kimenetet, illetve egy RS-232-es portot és az audió vezérlő három darab 3,5 milliméteres jack audió csatlakozóját. Aki esetleg több USB 2.0-s portra vágyik, a két darab kivezetés jóvoltából további négyre tehet szert.

Az UEFI BIOS-t alkalmazó újdonságok extraként TPM tüskesort is kaptak, dobozukban pedig két SATA adatkábel, egy hátlapi takarólemez, valamint némi dokumentáció lapul.

Az ASRock két friss, Kabini SoC egység köré épülő alaplapja már el is rajtolt, az ITX formátumú példány nálunk is felbukkant, ára 23 000 forint magasságában helyezkedik el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward