Júniusban a teljes VGA piacot lerohanja az AMD

A Computex környékén egy teljes sorozatnyi új AMD videokártya jelenhet meg, ha helyesek az AMD-hez közel álló források értesülései.

Júniusban a teljes VGA piacot lerohanja az AMD

Az AMD szénája nem áll valami fényesen – elég csak megnézni a legutóbbi pénzügyi negyedév teljesítményéről szóló beszámolót. A gyengélkedésben a PC piacon tapasztalható forgalomcsökkenés éppúgy szerepet játszik, mint az új termékek hiánya, de a jelek szerint rövidesen hatalmas fordulatra számíthatunk – és erre már nem is kell sokat várni.

A tervek szerint az év második felében a vállalat visszavesz valamennyit az elvesztett asztali- és mobilpiaci részesedéséből, már ami a videokártyák és az APU egységek szegmensét illeti.

A vállalat az APU egységek piacán a Carrizo, illetve a frissített Kaveri (Godavari) modellekkel készül, a videokártyák szegmensében pedig egy teljes családnyi Radeon VGA-t mutat be. Az R9 300-as sorozat tagjai a Computex idején rajtolhatnak el, méghozzá elég szokatlan stratégiával: ahelyett, hogy egymás után mutatnák be a különböző piaci szegmenseket célzó, különböző teljesítményszintet kínáló modelleket, inkább egy nagy közös rajtot tartanak, amelynek keretén belül minden új videokártyáról lehull a lepel. Az R9 300-as sorozatban az AMD-hez közel álló források információi szerint három friss GPU lapul: érkezik a Fiji, a Grenada (továbbfejlesztett Hawaii) és a Trinidad is. Ezzel együtt a Tonga XT chip érkezésére is számíthatunk, amely a Tonga lapka minden erőforrását kiaknázhatja.

Hogy milyen újdonságokra számíthatunk az R9 300-as családban? Az alábbi kis összeállítás nagyjából felvázolja a lényeget, de persze fontos leszögezni: ezek az információk nem hivatalos forrásból származnak, így tartalmazhatnak pontatlanságokat.

– AMD Radeon 390/390X: Fiji GPU köré épülő csúcskártyák, amelyek maximum 4096 stream egységgel és 4096-bites HBM memóriával rendelkezhetnek. A stream egységek ezeknél a modelleknél GCN 1.3 alapon nyugszanak, az árak pedig 649 dollártól felfelé helyezkednek el.

– AMD Radeon 380/380X: Grenada Pro, illetve Grenada XT GPU-ra alapozó példányok, amelyek GCN 1.2-es vagy GCN 1.3-as alapokon nyugszanak. Stream egységekből itt maximum 2816 áll rendelkezésre, a GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódhat a GPU. Ezek az újdonságok a 249-349 dollár közötti ársávban helyezkedhetnek el, alapjukat pedig egy továbbfejlesztett Hawaii GPU adja.

– AMD Radeon R9 375X: Tonga XT alapú megoldás, amely GCN 1.2 alapú stream egységekkel rendelkezik, szám szerint maximum 2048 darabbal. A GPU és a GDDR5-ös fedélzeti memória között 384-bites adatsín húzódhat, a listaár pedig 229 dollár környékén helyezkedhet el.

– AMD Radeon R9 375: Tonga Pro alapú videokártya, amelynél maximum 1792 darab GCN 1.2-es alapokon nyugvó stream egység áll rendelkezésre. A GPU és a GDDR5-ös fedélzeti memória között itt már csak 256-bites adatsín teremt kapcsolatot, az árcédulán pedig 199 dollár körüli összeg szerepelhet (ez tulajdonképpen egy átnevezett R9 285 lehet).

– AMD Radeon R9 370X/370: Trinidad Pro / Trinidad XT alapú megoldások, amelyek maximum 1536 darab GCN 1.3-as alapú stream egységgel gazdálkodhatnak. A GDDR5-ös fedélzeti memória 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódhat a GPU-hoz, az árcédulán pedig 149 dollár és 119 dollár körüli ár szerepelhet.

Az R7 300-as sorozattal kapcsolatban elég homályos még a kép: a vállalat egyrészt kínálhat Curacao alapú átnevezett modelleket az R7 360-as sorozatban, de akár GCN 1.2 vagy GCN 1.3 alapú GPU-val ellátott videokártyákkal is célba veheti a 100 dollár körüli árszintet.

Amennyiben a fenti adatok helyesek, úgy az AMD piaci pozíciója valamelyest javulhat az idei év második felében. A sikertől persze erősen függ az is, milyen "meglepetésekkel" próbálja majd nehezíteni riválisa helyzetét az Nvidia. Az AMD első embere mindenképpen bizakodó – idővel meglátjuk, valóban van-e oka Lisa Su-nak az optimizmusra. Remélhetőleg van, mert hosszútávon az minden vásárló érdeke.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward