Júliusi termékmegjelenések az iPonon -1. rész

A hírekben sokszor olvasható valamiről, hogy nem tudjuk mikor fog megjelenni, és azt sem, hogy mennyiért. Ezúttal megjelent termékek közt szemezgetünk.

Júliusi termékmegjelenések az iPonon -1. rész

Ünnepi Pentium és Devil Canyon

Bár a hardver- és szoftvermegjelenéseket tekintve is léteznek uborkaszezonok (a július tipikusan ilyen), az év nagy részében nem panaszkodhatunk, egymást érik a hírek az érkező termékekről. Azonban a bejelentések napján általában két elég fontos dolgot elfelejtenek megemlíteni a vállalatok: pontosan mikor is érkezik az adott termék, és mégis mennyibe fog kerülni. Még ha tudjuk is ezeket az információkat, van, hogy olyan távoli az időpont, hogy hiába találjuk érdekesnek az adott eszközt, mire megjelenik, már azt is elfelejtjük, hogy valaha olvastunk róla, az árak forintosított megtippeléséhez pedig kell némi tapasztalat, mert nem egy szimpla átváltás eredményeképp jönnek létre. Éppen ezért ha lesz rá igény, akkor időszakosan jelentkezünk egy-egy cikkel, amiben összegyűjtjük az előző cikk óta nálunk megjelent érdekesebb dolgokat, tehát a kézzelfogható jelennel foglalkozunk a jövő helyett (az ötletet először Asagrim dobta fel, köszönet neki érte).

A mai kis szösszenetben a júliusi megjelenésekkel foglalkozunk majd, de előtte engedjétek meg, hogy adjunk egy tippet honlapunkhoz: az oldalunk sok apró, ám nagyon hasznos funkciót rejt, amiknek egy része a beállítások alatt van elrejtve, így biztos sokan nem is veszik észre őket. Pedig ha már a témánál vagyunk, ezen a helyen (profil alatt a beállítások gomb) várakozik a bal alsó sarokban az „Újdonságfigyelő” szolgáltatásunk, amiben meg lehet adni egy márkát és egy karaktersort. Például ha valaki az ünnepi Pentium processzorra várt, megadhatta, hogy Intel és G3258. Amint rendelhetővé válik nálunk a kért termék, a rendszer küld egy automatikus üzenetet a fiókhoz tartozó e-mail címre. Érdemes körülnézni, rengeteg egyéb extra és beállítás van ez alatt a menüpont alatt, de most nem húzzuk tovább ezekkel az időt, inkább végigfutunk azon, milyen érdekességek jelentek meg eddig júliusban!

Devil’s Canyon CPU-k, ünnepi Pentium processzor és hozzá készített alaplapok

Az Intel még a Computex 2014 alkalmával jelentette be, hogy piacra dob néhány új, szorzózár mentes processzort, amik a Devil’s Canyon kódnevet kapták. Ezen processzorok különlegessége, hogy jobb hővezető anyagot kaptak a fém sapka alá, és néhány extra kondenzátorral még a tápellátást is jobban kezelik. Az eredmény természetesen mi más lehetne, mint jobb tuningpotenciál. Azért túlhajtás nélkül sem kell félteni ezeket a processzorokat, hiszen a Core i5-ös példány már gyárilag 3,5GHz-es alap és 3,9GHz-es Turbo boost órajelen ketyeg, míg a Core i7-es 4GHz-ről indul, és 4,4GHz a Turbója. Előbbi még június végén felbukkant a kínálatunkban, de a csúcsmegoldásra mostanáig várni kellett.

Bár a Core i5-ös és a Core i7-es processzorok nagyon erősek, a Computexes bejelentésben mégsem rájuk irányult a legnagyobb figyelem. A felsőkategóriában ugyanis eddig sem nagyon kellett félteni az Intelt, hiszen az AMD éppen le van maradva, csak a költséghatékony CPU-k körében képes versenyképes maradni, valamint természetesen az APU-kéban, elvégre ha az integrált grafikus vezérlő képességei fontosak, akkor még mindig nem az Intelhez fordulnak a vásárlók. Na de egy kicsit elkanyarodtunk a témától, ott tartottunk, hogy hiába mutogatta a muszklijait a két erőművész, mindenki a kistestvérükre figyelt, egy látszólag mezei Pentiumra. A Pentiumok több mint 10 évig a kínálat csúcsát jelentették az Intelnél, ám az utóbbi években már költséghatékony versenyzőknek számítanak csak. Ez az a kategória, amiben még jól muzsikál az AMD is, ugyanis például tuningolhatóak a processzorai, míg az Intel már nagyon régóta lezár mindent, csak egyes, „K” jelzéssel ellátott chipjei jelentenek ez alól kivételt, de azokból a legolcsóbb is 50 ezer forint felett van. Legalábbis eddig így volt.

Pentium G3258

A Pentium név 20. évfordulójára kiadott processzor G3258 ugyanis szorzózár mentesen érkezik, és immár kapható is, kb. egy hete futott be. Egyelőre még nem terjedt el a hazai nagykerekben, úgyhogy lehet, hogy egy kicsit mérséklődik majd az ára, de jelenleg körülbelül 20 ezer forintért vihető haza. Hogy mit nyújt ezért, azt hamarosan bemutatjuk egy teszt keretein belül, mert már J.o.k.e.r. kolléga tesztpadján izzad a kis Pentium.

Évfordulós processzorhoz évfordulós alaplap jár? Nem probléma, az ASRock direkt a G3258 tiszteletére dobta piacra két új alaplapját, amik a Z79 Anniversary és a Z97M Anniversary nevet kapták. Értelemszerűen előbbi ATX formátumú, míg utóbbi MicroATX-es, és már mindkettő felbukkant a kínálatunkban. Itt jegyeznénk meg, hogy a tuningopciók eléréséhez mindenképpen Z szériás alaplapra van szükségünk, tehát amennyivel olcsóbban kapunk processzort mondjuk egy i3-ashoz képest, kb. annyival többet kell áldoznunk az alaplapra. Azért van alternatív megoldás is, mert az ASUS mostanában jelentette be, hogy H és B szériás alaplapjain is elérhetővé tette a tuningopciókat, de erre valószínűleg lesz valami válasza is az Intelnek, így lehet idővel lezárul ez a kiskapu. De addig is boldogság van.

ASRock Z97M Anniversary

Notebookok, monitorok és egy útválasztó

Tengernyi notebook rövid története

Az utóbbi másfél hétben több tucat notebook jelent meg a kínálatunkban. A Dell masinái között főleg az Inspiron-okat és a Lattitude-okat érdemes nézegetni, sok új konfiguráció bukkant fel, ahogy az Acer, a Fujitsu, a HP és a Toshiba kínálatában is. Az ASUS végzett egy kisebb frissítést a költséghatékony notebookjain, jelentek meg új specifikációval rendelkező X550-X552-es gépek, de ami teljesen új széria, az az X553-as. A készülékház ismerős lehet a korábbi generációkból, csak apróbb módosítások láthatóak itt-ott, úgyhogy itt is a specifikációkat érdemes böngészni.

ASUS X553

Az MSI ellenfelet állított az ASUS G750-es csúcsgépének, és kidobta a GT70-es Dominator Pro-t (igen, a marketingeseknek ott sem kell a szomszédba menniük ötletekért). Ez a gamer noti szinte teljesen ugyanazzal a specifikációval lép színre itthon, mint a G750JZ (GTX880M, Core i7-4700HQ, 8GB memória, 1TB-os merevlemez, stb.), és még az ára is kb. ugyanaz. Különbségek persze akadnak. Az MSI gépébe pl. több háttértár fér el és a billentyűzete is több színben képes világítani, ráadásul könnyebb egy kilóval, de ez utóbbi ez esetben inkább egy kicsit ijesztő. Az ASUS bestiája már a tesztlaborunkban van (cikk hamarosan), reményeink szerint az MSI erőművét is kipróbálhatjuk majd. A felsőkategóriás gamer gépek piacát már egy ideje az ASUS uralja idehaza, kíváncsiak vagyunk, hogy az MSI-nek sikerült-e megfelelő alternatívát raknia elénk.

MSI GT70 Dominator Pro

Multimédiás Dell monitorok a láthatáron

A Dell új IPS paneles monitorairól májusban írtunk, és akkoriban a nagy vízen túl már kapni is lehetett őket, de mostanáig kellett várni arra, hogy nálunk is felbukkanjanak. Az UZ2x15H szériában helyet foglaló monitorok mindegyikén van egy 2 megapixeles webkamera, hogy HD-s videóhívásokat is folytathassunk. Headsetre sem lesz szükségünk, mert hangszórók, és természetesen mikrofon is van a kijelzők repertoárjában. Ha mégis használnánk egy headsetet, az sem gond, mert egy 3,5mm-es jack csatlakozó (mint a mobiltelefonokon) várja a headsetünk csatlakozását. A Dell újdonságain ezeken felül USB 3.0-s hub is található és mindegyik négy video bemenettel rendelkezik. Bővebb információért érdemes megnézni korábbi összefoglaló hírünket, vagy a termékek oldalait. Az UZ2215H 65, az UZ2315H 74, az UZ2715H pedig 112 ezer forintba kerül jelenleg.

Dell UZ2715H

A TP-Link befoltozta a lyukat az Archer C2-es és C7-es routerek között

Az újság virtuális hasábjain már több gyártó 802.11ac-s kínálatával foglalkoztunk, de a költséghatékonyság egyik bajnokával, a TP-Linkkel még nem, ezt szándékunkban áll a közeljövőben pótolni. Náluk az Archer szériában találhatóak a villámgyors ac-s útválasztók. A legolcsóbb példány, az Archer C2-es csak 433Mbps-ra képes (legalábbis az 5GHz-es sávon, a teljes sebesség, amit kínálni tud 733Mbps), de cserébe 18 ezer forintért már hazavihető és gigabites LAN portjai vannak! A felsőkategóriás C7-es 30 ezer forint felett kapható és összesen 1750Mbps-ot tud felmutatni. Jó hír azoknak, akik nem akarnak ennyit routerre költeni, hogy megérkezett a köztes gép is, a C5-ös, ami már 866MBps-ra képes 5GHz-es frekvencián, így kiérdemelte az AC1200-as minősítést (2,4GHz-en még megy a 300MBit).

TP-Link Archer C5

Játék előrendelések, SSD és házikó körkép

Bővült az ADATA SSD kínálata

Na jó, nem csak az övéké, de most tőlük érkezett a legtöbb új SSD meghajtó a kínálatunkba az utóbbi másfél héten. Az SP910-es SATA csatolós SSD-k mellett például befutott egy SP900-as szériás, M.2 csatolós SSD is. 512GB-os szóval a mérettel biztos nem lesz gond a jövőben, még ekkora helyen sem, főleg, hogy a Computexen még 1TB-os példányokat is láthattunk több gyártótól is. Egyébként már 25 ilyen csatolós SSD található a kínálatunkban, szóval a számuk ha lassan is, de folyamatosan nő.

ADATA SP900 M.2

Néhány kuckó a Bitfenixtől és a Fractal Designtól

A Fractal Design frissítette az eredetileg belépőszintre szánt Core sorozatát, így megjelent a Core 3300 és a Core 3500. Alapvetően nagyon jók a tapasztalataink a cég termékeivel, de a Core 3500 árazását egyelőre nem értjük, vészesen közel van a Define R4-hez, a Core széria kezd túlnyúlni azon, amire eredetileg létrehozták.

Fractal Design Core 3500

A Bitfenix ezúttal a színes házak kedvelőit célozta meg a Neos-szal, ami a fehér-lilától kezdve a fekete-kéken át a mindenféle színkombinációban kapható. Külön van benne hely 2,5 és 3,5 colos meghajtóknak és még az ára sem rossz. Jó látni, hogy nem csak a Prodigynél jutott eszükbe a színek használata, mert egyébként a komolyabb házaik általában csak feketében és fehérben elérhetőek.

Bitfenix Neos

Játék szekció

Ennél nagyobb uborkaszezon nem is lehetne játékok frontján. Igazából semmi érdemleges megjelenés nincs, mindenki az őszi áradatra készül, de ennek köszönhető, hogy egyre több előrendelési lehetőség bukkan fel. Már most le lehet foglalni egy-egy példányt például a Halo: The Master Chief Collectionből (ami négy Halo játékot tartalmaz felújítva), a The Order: 1886-ból, vagy akár a Sunset Overdriveból. A nextgenes konzol only címektől eltekintve ott van az EA kínálata (új Battlefield, FIFA 15, stb.), és már egy ideje előrendelhető a GTA V PC-s portja és a Witcher 3.

Nos, ennyi volt mára. Bár jóval több termék került fel ennyi idő alatt hozzánk, mint amikre most itt kitértünk, de megkímélünk titeket a hálókábelek felsorolásától (pedig az is jött ám! :) ). Szép hétvégét kívánunk mindenkinek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward