Jövőre változnak az üreshordozó-díjak – már a táblákra is fizetni kell

A mobiltelefonok és a set-top-box egységek esetében sorrendben 30%-kal, illetve 20%-kal csökkennek a díjak, viszont a díjfizetési kötelezettséget jövőre kiterjesztik a táblagépekre is.

Jövőre változnak az üreshordozó-díjak – már a táblákra is fizetni kell

Az Artisjus ma hivatalos közlemény formájában jelentette be, pontosan milyen változásokra kell számítani a következő év januárjának első napjától kezdve, már ami az üreshordozó-jogdíjakat illeti.

A jogkezelő egyesület legfrissebb intézkedése alapján érezhető változásokra kell számítani a következő év januárjának első napjától kezdve, ugyanis a mobiltelefonok esetében 30%-kal, a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök esetében pedig 20%-kal csökken az üreshordozó-díj, cserébe viszont új elemként a táblákat is bevonják majd a díjfizetésre kötelezett eszközök körébe.

Hogy mi is az üreshordozó-díj? Egyfajta kompenzáció: ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolatok készítését, akkor ezzel egy időben kompenzálnia kell az alkotókat, az előadókat és a kiadókat a másolás következtében kieső bevétel miatt. A kompenzációt képviselő díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, méghozzá sávos, adattároló kapacitástól függő árszabás meghatározása mellett. Erről a gyakorlatról 1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta pedig európai uniós irányelv is rendelkezik.

Annak érdekében, hogy az indokolt díjterhelés mértékét hatékonyabban lehessen megállapítani, a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői idén először egy nagyobb gazdasági felmérést készítettek. A tanulmány kimutatta, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint – azaz maguk a zenehallgatók, zenerajongók legalább ennyire értékelik azt a szabadságot, amit az üreshordozó-díj jelent nekik. Ez a többlet lényegesen meghaladja az üreshordozó-díj bevételeket (2012: 3,6 mrd Ft), amik tehát összességében az Artisjus felmérése alapján nem tekinthetők magasnak. A kimutatás alapján emellett arra is fény derült, hogy a magyar díjrendszer európai összehasonlításban kevés adathordozó-típust fed le, amelyeket pedig lefed, azokra fajlagosan viszonylag magas díjat terhel.

Emiatt 2014 január elsejétől változik a korábbi díjszabás: a mobiltelefonok üreshordozó-jogdíja 30%-kal, a set-top-box eszközöké pedig 20%-kal csökken, ahogy az a lenti táblázatokból is kiderül.

A kép nagyítható!
A kép nagyítható!

A kép nagyítható!
A kép nagyítható!

Új elemként viszont a táblagépek is bekerülnek a jogdíjfizetésre kötelezett eszközök sorába. Utóbbira azért volt szükség, mert a legutóbbi reprezentatív felmérés eredményei alapján kiderült, hogy 2013-ban a magyar táblagép-használók 93%-a rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely a szerzői jog által védett alkotások tartós másolásával, tárolásával jár. A táblákra vonatkozó díjszabásról az alábbi táblázat rántja le a leplet.

A kép nagyítható!
A kép nagyítható!

Hogy a befolyó bevételeket ki kezeli? Nos, az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége. A felsorolt egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. A 2013-as évtől kezdve új szabály, hogy a fentebb taglalt díjakból befolyó összegek 25%-át kötelezően kulturális célra kell fordítani – ebben a Nemzeti Kulturális Alap segédkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward