Jövőre már mindenki internetezhet az unióban

Jövőre már mindenki internetezhet az unióban

Az európai frekvenciahatóságok csoportja (RSPG - Radio Spectrum Policy Group) május közepén tette közzé javaslatát a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások elterjesztésére. Miután az uniós tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, az Európai Bizottság (EB) tanácsadó szervezete szerint az analóg műsorszóró hálózatok lekapcsolása nyomán felszabaduló frekvenciák egy részét új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek gyors hozzáférést biztosító vezeték nélküli internettel való ellátására, illetve az újgenerációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni. Az RSPG szerint ilyen célokra leginkább a digitális hozadékként is emlegetett 800 MHz-es, a gsm-szolgáltatók által is használt 900 MHz-es, valamint a 26 GHz-es tartomány lenne a legalkalmasabb.

A spektrumgazdálkodási kérdéseket is érintő elektronikus hírközlési csomag felülvizsgálatával kedvező folyamatok indulhatnak el: a tagállamok és az EB szorosabb együttműködése mellett ugyanis megkezdődhet egy többéves akcióterv kidolgozása a rádióspektrum-hasznosításra. A hírközlési csomag jelenleg az Európai Tanács szeptemberben várható jóváhagyására vár, így az egységes uniós szabályozás 2011 végéig, vagyis a digitális átállás tervezett lezárásáig hatályba léphet. Változások várhatók a 900 MHz-en alkalmazott technológiáknál is. Az elektronikus hírközlési csomag elfogadásától függetlenül júliusban módosítják az úgynevezett gsm-direktívát is, így a gsm- mellett akár az umts-technológiát is alkalmazhatják majd az európai szolgáltatók a 900 MHz-es frekvencián.

Magyarországon a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó tenderrel egy időben a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tavaly októberben több tartományt is meghirdetett a 450 Mhz-es és a 26 GHz-es frekvenciákon. Az utóbbi tartományban indíthat szolgáltatást a Magyar Telekom Nyrt., amely nettó 500 millió forintos ajánlatával nyert tízéves jogot egy 84 MHz sávszélességű blokk használatára. Ezt a szolgáltató üzleti ügyfeleinek gyors kiszolgálására, valamint mobilhálózatának üzemviteli céljaira (bázisállomások összekapcsolását biztosító felhordóhálózati alkalmazás) kívánja felhasználni - közölte megkeresésünkre a társaság.

Frekvenciahasználati jogosultságot nyert a tenderen az Antenna Hungária Zrt. is, azonban az érintett blokkra ugyancsak aspiráló GTS-Datanet Távközlési Kft. nem sokkal az eredményhirdetés után jelezte az NHH ajánlatkérési eljárásával kapcsolatos kifogásait. A hatóságnál lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a társaság végül május 14-én fellebbezett az NHH első fokú határozata ellen. Az elektronikus hírközlési törvény előírásainak megfelelően az NHH tanácsa 30 napon belül hirdeti ki a másodfokú határozatot az ügyben, ha a szolgáltató ezzel a döntéssel sem ért egyet, a Fővárosi Bíróságon kérheti majd a végrehajtás felfüggesztését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward