Jövőre kettéválik a HP: a cél a hatékonyabb működés

A cél, hogy a különböző részlegeket tömörítő új vállalatok hatékonyabban, rugalmasabban és eredményesebben működjenek, mint az eddigi "nagyvállalat".

Jövőre kettéválik a HP: a cél a hatékonyabb működés

A napokban a Wall Street Journal megszellőztette, hogy a HP hamarosan két részre válhat annak érdekében, hogy a cég agilisabb, hatékonyabb és sikeresebb lehessen, mint korábban. A pletyka elsőre furcsának tűnt, igaz, a cég korábban már felvetette a két részre válásnak lehetőségét, de ez évekkel ezelőtt volt. Most úgy tűnik, tényleg kettéválik a HP, méghozzá úgy, ahogy a pletykák jósolták: külön cégben működnek tovább az átlagfelhasználókat megcélzó termékek részlegei, és külön vállalatot alkotnak majd az üzleti felhasználókat megcélzó divíziók.

A kettéválásnak köszönhetően létrejön egyrészt a HP Inc., amely a HP PC és nyomtató üzletágát tömöríti, de ebben a vállalatban egyéb, kifejezetten átlagfelhasználóknak való termékeket gyártó divíziók is jelen lesznek – ilyen például a tábla és a Chomebook részleg. Belső szerkezet tekintetében e részlegek már eddig is külön divízióba, a Printing and Personal Systems részlegbe tartoztak, most a további elkülönítés érdekében azonban külön cégbe is kerülnek. Az új cég elnök-vezérigazgatója a Printing and Personal Systems részleg eddigi vezetője, Dion Weisler lesz, a vállalat pedig a HP márkanevet használja majd a továbbiakban.

Ezzel egy időben az üzleti piacot megcélzó divíziók – a szervereket, adattárolási megoldásokat, illetve hálózati megoldásokat készítő, valamint különböző szolgáltatásokat biztosító részlegek – a Hewlett-Packard Enterprise vállalatban egyesülnek. Ez a cég csak és kizárólag az üzleti felhasználókra fókuszál, ahol az olyan részlegek, mint például a hálózati üzletág, a gyorsan növekvő piac miatt komoly növekedést biztosíthatnak a cég számára. A Hewlett-Packard Enterprise élére a HP jelenlegi elnök-vezérigazgatónője, Meg Whitman kerül.

A szétválásnak köszönhetően a különböző részlegek hatékonyabban fókuszálhatnak a saját szegmenseikre, illetve saját termékeikre, plusz a cégek működése is egyszerűbb, hatékonyabb lesz, hála az egyszerűsített felépítésnek. Azáltal, hogy a sok divízió nem egy cégben egyesül, hanem kettőben, amelyek különböző szegmenseket céloznak meg, az egyes vállalatok gyorsabb végrehajtás mellett, agilisabban, sokkal rugalmasabban működhetnek, mint a korábbi "nagy" HP. Ezáltal a különböző divíziókat tömörítő cégek sikeresebbek is lehetnek, hiszen gyorsabban reagálhatnak a piac dinamikájára, illetve a felhasználói igények változásaira.

Az üzleti felhasználókat megcélzó Hewlett-Packard Enterprise a várakozások szerint sokkal nyereségesebb lehet majd, mint a HP Inc.: a két vállalat nagyjából ugyanakkora teljes árbevételre számíthat, ám a Hewlett-Packard Enterprise esetében erre az árbevételre nagyobb profit juthat, legalábbis a legutóbbi pénzügyi eredményekből kiindulva ez a kilátás.

A kettéválás tehát mind stratégiailag, mind működést tekintve, mind pedig pénzügyileg kifizetődő, így már csak le kell bonyolítani a folyamatot. A végső kettéválást természetesen a megfelelő hatóságoknak is jóvá kell majd hagyniuk.

A kettéválással kapcsolatos ügyintézés, illetve a kettéválás folyamata várhatóan a vállalat 2015-ös pénzügyi évének végén, egészen pontosan 2015. október 31-én zárulhat le. Ezzel a lépéssel a vállalat közel kerül majd az ötéves átalakítási terv végéhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward