Jövőre jönnek az újgenerációs Atom-ok

A következő generációs Atom processzorokba már GPU-magot és memóriavezérlőt is integrálnak az Intel szakemberei.

Jövőre jönnek az újgenerációs Atom-ok

A következő generációs Atom processzorokba már GPU-magot és memóriavezérlőt is integrálnak az Intel szakemberei.

2009 harmadik negyedévében várhatók az új Atom processzorok - derült ki az Intel Developers Forum 2008-on kikerült Intel útitervből. A Pineview kódnevű központi egységek egy- és kétmagos változatokban fognak piacra kerülni.

A mai alacsony fogyasztású Intel CPU-k a Silverthorne mikro-architektúrára alapulnak, az egy év múlva piacra kerülők pedig a Lincroft-ra. A legnagyobb különbség az, hogy a Lincroft alapra épülő Atom-ok már grafikus gyorsítóegységgel és memóriavezérlővel integráltan érkeznek. Hogy ezt konkrétan hogy oldják meg az Intel mérnökei, az még egyelőre nem publikus.

A vártnál jóval nagyobb kereslet már hiányt idézett elő az Atom processzorokból. Néhány gyártó már arra kényszerült, hogy Atom helyett más alsókategóriás központi egységgel szerelje a netbook-jait. Például az Asus már kénytelen volt Celeron M processzort építeni a kisebb Eee PC-ibe (700-as sorozat). A készletek normalizálását, és ezzel együtt a hiány orvoslását idén őszre ígéri az Intel.

Ebben a hónapban fog piacra kerülni az első kétmagos Atom processzor is. Azonban kétséges, hogy a Windows XP-t futtató netbook-okban helyet fog-e kapni, ugyanis a Microsoft csak egymagos netbook-okon engedélyezi az XP használatát. Ugyanakkor egy új konkurensre is fel kell készülnie az Intelnek még idén, ez pedig az Athlon 2650e és az Athlon X2 3250e.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward