Jövőre jön a kétmagos ARM-processzor

Az okostelefonok piacán az egyik legnépszerűbb központi egységek az ARM-processzorok, többek között ilyen mikroprocesszor működik az új iPhone 3G S és a Palm Pre szívében is.

Jövőre jön a kétmagos ARM-processzor

Az okostelefonok piacán az egyik legnépszerűbb központi egységek az ARM-processzorok, többek között ilyen mikroprocesszor működik az új iPhone 3G S és a Palm Pre szívében is.

Az új architektúrájú ARM-processzor, a Cortex-A9 2010 elején fog megjelenni. A vállalat állítása szerint az új központi egység két processzormaggal rendelkezik, azonban még így is jobb működési időt ígér a jelenleg használt egymagos Cortex-A8-akkal szemben. Az ok nagyon egyszerű, míg az A8-at 65 nanométeres gyártási technológiával készítik, addig az A9 már 45 nanométeren készül, ebből adódik az alacsony energiafogyasztás. További fejlődés még, hogy az A8-cal szemben az A9 már megbírkozik az 1080p-felbontású HD-videókkal is, ami jelentős előrelépés a szegmensben.

"2010-ben már biztosan várhatók a kétmagos Cortex A9-cel szerelt multimédiás eszközök." - nyilatkozta James Bruce az ARM-től a CNET News-nak. "Az A8 csak egy egymagos, az A9 pedig már egy kétmagos egység, innen pedig egyenesen a négymagos egységek felé vezet az út, amik már hatalmas teljesítményt nyújtanak az ilyen készülékeknek."

A Cortex-A9 300 mW-os teljesítményen belül működik, ami jelenleg alapszabálynak számít a mobiltelefonok piacán. Összehasonlításképpen a netbookokban igen népszerű Atom processzoroknak 2000 mW kell a működéshez, azonban a jövőbeli, Moorestown kódnevű Atom-ok már várhatóan jóval kevesebbel is meg fognak elégedni.

Az ARM közben egyre nagyobb teret hódít magának. A Canonical már tavaly bejelentette, hogy készül az Ubuntu Linux operációs rendszer ARM-processzorokra szánt változata, a HP pedig a jövőbeli netbookjaiban szeretné alkalmazni ezeket a központi egységeket. A Qualcomm és Freescale új koncepciója, a smartbook is az ARM-re alapul, valamint egyre több netbook is ilyen központi egységgel készül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward