Jönnek az Ivy Bridge-E sorozatú csúcsprocesszorok

Az új asztali csúcsprocesszorok nagyjából egy év múlva kerülhetnek forgalomba.

Jönnek az Ivy Bridge-E sorozatú csúcsprocesszorok

A friss információk szerint a Sandy Bridge-E kódnévre keresztelt asztali csúcsprocesszorok utódai, az Ivy Bridge-E modellek várhatóan a következő év harmadik negyedévében debütálnak majd.

A 2013-as év második negyedévében megérkeznek a kereskedelem fő áramába szánt, LGA-1150-es tokozással ellátott Haswell processzorok, amelyekhez új lapkakészletek köré épülő alaplapokat kell alkalmazni. Pár hónappal később aztán az Intel felsőkategóriás asztali platformja is frissül, ugyanis megérkeznek az Ivy Bridge-E processzorok, amelyek elődeikhez hasonlóan ugyancsak LGA-2011-es processzorfoglalatba illeszkednek. Utóbbinak köszönhetően Sandy Bridge-E processzorunk Ivy Bridge-E modellre történő cseréje után – egy egyszerű BIOS frissítést követően – tovább használhatjuk majd meglévő X79-es alaplapunkat.

Az Ivy Bridge-E processzorok jelenleg is forgalomban lévő Ivy Bridge alapú társaikhoz képest több processzormagot, több memóriacsatornát, valamint PCI Express 3.0-s minősítéssel ellátott PCI Express vezérlőt kínálnak majd. Az egyelőre nem világos, hogy a 22 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságokhoz az Intel készít-e új lapkakészletet, vagy tovább alkalmazza a már jól bevált X79-es lapkakészletet. Utóbbi esetben az apróbb változtatásokat egyszerű stepping váltás keretén belül megúszhatja a gyártó.

Korábban, az X58-as lapkakészlettel ellátott alaplapok esetén hasonlóra már volt példa: a gyártó a 45 nm-es Core i7-es sorozatú Bloomfield processzorok után a friss, a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Core i7-es Westmere processzorokhoz is ugyanazt a lapkakészletet használta tovább. Erre az X79 esetében is jó esély van, de hogy pontosan mit hoz a jövő, az majd csak később derül ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward