Jönnek az érzésfelismerő programok

Jönnek az érzésfelismerő programok

Új, részletes arckifejezés-elemző programok segíthetnek a reklámok hatékonyságának elemzésében, amelyek az arckifejezésünkről azonnal felismerik, hogy egy adott poszter milyen reakciót vált ki belőlünk.

Egy repülőtér várótermében új parfümöt reklámoznak; a hirdetést nap mint nap több ezren látják. Egyesek megállnak előtte és megcsodálják, mások oda se figyelnek rá, vagy tán még mulattatja is őket. Megint mások meglepődnek rajta. Egy apró kamera útján a rendszer alaposan megfigyeli mindenkinek az arckifejezését, aki ránéz a hirdetésre: örül, meglepődik, vagy feldühödik?

Az új rendszert az Erlangen-i Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS kutatói fejlesztik. A rendkívül fejlett algoritmusok egy pillanat alatt felismerik a képeken az emberek arcát, különbséget tesznek férfi és nő között és elemzik az arckifejezésüket. "A program különlegessége a valós idejű felismerés" - magyarázza Dr. Christian Küblbeck, a projektmenedzser. - "Mi több, arcok egész tömegét is egyszerre ismeri fel és elemzi." A rendszer főként az arc, a szem, a szemöldök és az orr kontúrjait figyeli.

A rendszert először is "kitanítják": rengeteg különböző arcképpel töltik fel. A későbbiekben aztán ezekkel a már ismert képekkel hasonlítja össze az arcok folyamatosan megfigyelt, kb. 30.000 különböző jellegzetességeit. "A számítások egy átlagos PC-n is olyan gyorsan zajlanak, hogy élőben tudjuk követni a hangulatváltozásokat" - mondja Küblbeck. A rendszer ráadásul kizárólag statisztikai szinten elemzi az arcokat, így nem kell tartanunk a magánszféránk csorbulásától sem.

A programcsomag ráadásul nem csupán a reklámpszichológusok figyelmére tarthat számot, hiszen számos más alkalmazása is lehetséges. Így például elemezhető vele az is, hogy mennyire felhasználóbarát egy adott számítógépes program; a felhasználó arckifejezéséből a rendszer megállapítja, hogy a program mikor, hogyan, mivel vált ki különösen erős érzelmi válaszokat. Ugyanígy értékelheti a különböző tanulóprogramok felhasználóinak reakcióit is, és megállapíthatja, hogy az éppen végrehajtott feladat mennyire jelent kihívást számukra, vagy mennyire stresszeli őket. Még akár azt is ellenőrizheti, hogy egy autóvezető kellő figyelmet szentel-e az útnak.

Az arcfelismerő és -elemző programcsomag próbaverziója letölthető a következő címről: http://www.iis.fraunhofer.de/EN/bf/bv/kognitiv/biom/dd.jsp .

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward