Jönnek a szorzózár-mentes Intel Devil's Canyon CPU-k

Az újdonságok válogatott lapkákra alapoznak és léghűtéssel is képesek lesznek 5 GHz körüli CPU magórajel elérésére.

Jönnek a szorzózár-mentes Intel Devil's Canyon CPU-k

Az Intel frissített Haswell processzorai nemrégiben rajtoltak el, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk. Akik "K" jelölésű, azaz szorzózár-mentes processzorokat kerestek, sajnos pórul jártak, ugyanis a legfrissebb termékpalettán egyelőre nincsenek ilyen modellek, de ez rövidesen megváltozik.

A vállalat rövidesen két új, szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező processzorról rántja le a leplet, amelyek a Core i7-4790K és a Core i5-4690K típusjelzést viselik. Az újdonságok szorzózáras társaiktól ezúttal nem csak annyiban különböznek, hogy szorzójuk felfelé is módosítható, hanem felépítés tekintetében is, így nem véletlenül kaptak külön kódnevet. A Devil's Canyon névre hallgató újdonságok válogatott szilíciumlapkákra támaszkodnak, amelyek remek tuningpotenciállal rendelkeznek. Ezek a lapkák a szokásosnál strapabíróbb tokozásban foglalnak helyet, amelynek érintkezői magasabb feszültségre/áramerősségre is fel vannak készítve. Annak érdekében, hogy a szilíciumlapka felülete és a processzor hővezető sapkája között minél hatékonyabban történjen a hőátadás, a gyártó néhány változtatást eszközölt. A hővezető sapka alakja változott, így az szorosabban illeszkedik a lapkára, kettőjük között pedig jó minőségű hővezető paszta teremt kapcsolatot, így a processzor hűtésének hatásfoka érezhetően javul. Ez utóbbi miatt a tuningpotenciál is jobb lehet.

Az új processzorok szorzózáras társaiknál magasabb alap- és Turbo Boost órajelen ketyegnek. A Core i7-4790K esetében 4 GHz-es magórajel és 4,4 GHz-es Turbo Boost órajel áll rendelkezésre, így az újdonság igazi különlegességnek minősül, hiszen eddig nem érkezett még olyan Intel processzor, ami 4 GHz-es magórajellel büszkélkedhet. A Core i5-4690K esetében 3,5 GHz-es alap- és 3,9 GHz-es Turbo Boost órajel lesz érvényben. A TDP mindkét processzor esetében magasabb lesz a szokásosnál: míg a szorzózáras modellek 84 wattos, addig a szorzózár-mentesek 88 wattos TDP-vel rendelkeznek.

Az újdonságok a hírek szerint tuning alkalmával könnyedén képesek lesznek az 5 GHz-es magórajel elérésére, természetesen léghűtés alkalmazása mellett. Extrémebb hűtéssel – folyadékkal vagy folyékony nitrogénnel – komolyabb órajelek elérésére is lesz mód, ám itt már némi szerencsére is szükség lesz.

Az új, szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező Devil's Canyon processzorok az idei Computex alkalmával mutatkozhatnak be, ami június másodika és hetedike között kerül megrendezésre a Tajvanon található Tajpejben. A friss processzorok forgalmazása várhatóan június közepén indulhat meg, azaz a rajt csak formális lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward