Jönnek a hatalmas felbontású LCD kijelzők

Ma még az 1366 x 768 pixeles felbontás a nyerő, de hamarosan az extrém nagy felbontások veszik át a terepet.

Jönnek a hatalmas felbontású LCD kijelzők

Ma még az 1366 x 768 pixeles felbontás a nyerő, de hamarosan az extrém nagy felbontások veszik át a terepet.

Az elmúlt hónapok folyamán már több pletyka is érkezett a nagy képpontsűrűségű LCD kijelzőt használó MacBookokról, amelyek a legfrissebb hírek szerint hamarosan meg is jelenhetnek. Lehet, hogy utóbbiak végül nem is alkalmaznak majd hatalmas képpontsűrűségű LCD kijelzőt, az azonban már világosan látszik, hogy a jövő a nagyfelbontású LCD kijelzőké, legalábbis erre engednek következtetni azok a kiszivárgott dokumentumok, amelyek az Intel előrejelzéseit tartalmazzák.

A nem is oly távoli jövőben – várhatóan 2013-ban – már találkozhatunk majd extrém magas felbontású LCD kijelzőt alkalmazó okostelefonokkal, táblákkal, noteszgépekkel és asztali monitorokkal is. A jelek szerint a 3840 x 2160 pixeles felbontás lesz az „új 1080p” szabvány, amely a 15 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel ellátott noteszgépektől a nagyobb képátlójú LCD kijelzővel ellátott asztali monitorokig és egybegépekig több szegmensben is feltűnik majd. Az alábbi felsorolásból kiderül, hogy az egyes kategóriákban milyen felbontás-növekedésre számíthatunk:

 

[list type="unordered"]

[*]5 colos kijelzővel ellátott okostelefonok és médialejátszók: 1280 x 800 pixel,

[*]10 colos táblák: 2560 x 1440 pixel,

[*]11 colos ultrabookok: 1560 x 1440 pixel,

[*]13 colos ultrabookok: 2800 x 1800 pixel,

[*]15 colos noteszek: 3840 x 2160 pixel,

[*]Egybegépek: 3840 x 2160 pixel.

[/list]

A Microsoft néhány héttel ezelőtti beszámolója alapján a Windows 8 már támogatja majd a nagy képpontsűrűségű LCD kijelzőt használó táblákat – ezeken a termékeken a tartalom kitűnően skálázódik majd. A Microsoft nagyfelbontású LCD kijelzővel ellátott noteszgépekről és asztali gépekről ugyan nem beszélt, de mivel a Windows 8 skálázó technológiája táblákon üzemel, így jó eséllyel asztali konfigurációkon és noteszgépeken is használható lesz.

A nagyfelbontású LCD kijelzők – mind amilyet az új, harmadik generációs iPad is használ – több területen is jól jönnek, ugyanis a nagyobb képpontsűrűségnek köszönhetően a különböző tartalmak – fotók, szövegek – megjelenítése sokkal élesebben, életszerűbben történik, mint alacsony felbontású társaikon. Ráadásul a 3840 x2160-as felbontás a monitoroknál reális jövőkép, hiszen a TV-k felbontása is várhatóan ekkora lesz pár éven belül (4k-s felbontásként szoktak rá hivatkozni).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward