Jönnek a 15 magos Intel Ivytown szerverprocesszorok

Az Ivytown család tagjai a Xeon E7-es sorozatot veszik célba, így négy-, illetve nyolcprocesszoros szerverekben tűnnek majd fel a nem is oly távoli jövőben.

Jönnek a 15 magos Intel Ivytown szerverprocesszorok

Az Intel Ivytown szerverprocesszoraival kapcsolatban az első információmorzsák még tavaly decemberben láttak napvilágot, most azonban további részletekre is fény derült, hála az International Solid-State Circuits Konferenciának, illetve az Intel illetékeseinek.

A rendezvény alkalmával az Intel több fontos részletről is lerántotta a leplet, így kiderült, hogy az Ivytown szerverprocesszorok a Xeon E7-es processzorcsaládban kapnak helyet, hivatalos bejelentésükre pedig még a héten sor kerülhet. A négy-, illetve nyolcprocesszoros szerverkonfigurációkba szánt újdonságok többféle változatban válnak elérhetővé. Órajelek tekintetében 1,4 GHz-től 3,8 GHz-ig terjed a választék, de TDP terén is nagy lesz a szórás: az energiatakarékos modellek 40 wattos, a nagyteljesítményűek pedig 150 wattos TDP-vel rendelkeznek – és e két véglet között is lesz néhány különböző TDP-jű modell. Az összes új szerverprocesszorhoz jár Hyper-Threading támogatás, ami annyit jelent, hogy egyetlen 15 processzormaggal gazdálkodó központi egység egyidejűleg akár 30 programszálon is dolgozhat. Az Ivytown szerverprocesszorok beépített PCI Express hubot is kapnak, ami összesen 40 PCI Express sávot kínál.

16 magos szerverprocesszorokat az AMD már régóta kínál, ezek az Opteron 6300-as sorozatban foglalnak helyet. Nemrégiben két alacsonyfogyasztású Warsaw processzor is érkezett az említett sorozatba, amelyek már csak 99 wattos TDP-vel rendelkeznek – a többi Opteron 6300-as sorozatú szerverprocesszor TDP-je modelltől függően 115 watt, illetve 140 watt. A két új alacsonyfogyasztású Warsaw modell közül a 16 magos példány 2 GHz-es alap- és 2,5 GHz-es Turbo Core órajelen ketyeg. A többi Opteron 6300-as processzor esetében modelltől függően akár 2,8 GHz-es alap- és akár 3,5 GHz-es Turbo Core órajel is elérhető.

Persze feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy míg az AMD Opteron 6300-as sorozatának tagjai 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülnek, addig az Ivytown modelleknél már 22 nm-es 3D tranzisztor gyártástechnológiát alkalmaznak az Intel mérnökei. A fejlettebb gyártástechnológia jóvoltából az Intel olyan 15 magos szerverprocesszort is készíthet, amely mindössze 40 wattos TDP-vel bír – ez elég impresszív adat.

Reméljük, rövidesen az összes Ivytown processzor pontos tulajdonságairól lehull a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward