Shop menü

JÖN AZ ÚJ „ZÖLD” OKOSTELEFON, A FAIRPHONE 5

Itt nem kell majd azon izzadni, hogy kéne megoldani az akkucserét, hiszen ezt pillanatok alatt bárki megoldhatja majd magának. Kiszivárgott képeken látható az érkező mobil.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jön az új „zöld” okostelefon, a Fairphone 5

A Fairphone ritkán ad ki új okostelefon, ami a vállalat saját filozófiájának a részét képezi. Idén lesz a vállalat 10 éves, és most készülnek az ötödik generációs mobil bemutatására, bár azt hozzá kell tenni, hogy a Fairphone 5 valójában már a hatodik modell lesz, mert az egyik készülék két változatban volt kapható.

Egy holland cég áll a Fairphone okostelefonok mögött, és itt a kezdetek óta arra fordítják a legnagyobb hangsúlyt, hogy a készülékek minél kisebb környezeti terhelést jelentsenek. Napjainkban már a legtöbb gyártó próbál kiemelni olyan dolgokat, amiktől „zöldebbnek” tűnnek a termékei, de közelítőleg sem űzi ezt más olyan szinten, mint a Fairphone.

Galéria megnyitása

A vállalat soron következő mobiljáról a napokban több kép is kiszivárgott, és úgy fest, hogy áttetsző burkolattal is elérhető lesz majd. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a Fairphone is másolja a Nothingot, egyáltalán nem erről van szó, sőt mi több, benne van a pakliban, hogy éppen a Fairphone inspirálhatta Carl Pei startupját, ugyanis a Fairphone 2 és 3 is áttetsző burkolattal rendelkezett, és a valódi komponenseit lehetett látni, nem matricákkal eltakart egységeket, így lesz ez a Fairphone 5-nél is.

Galéria megnyitása

A formaterv marad hasonló, mint a Fairphone 4 esetében volt, ezáltal is kevesebb új komponens legyártására lesz szükség. A hátlapon a kameramodul is úgy néz majd ki a jelek szerint, mint eddig, ebből pedig az következik, hogy maradhat a főkamera mellett egy ultraszéles látószögű egység és egy 3D ToF szenzor. A kijelző körüli káva kisebbre lesz szabva a Fairphone 5 esetében, mint a felmenőjénél, így talán 6,3 colosnál kicsit nagyobb képátlóval szolgál majd. Itt már a kamera is egy kicsi lyukba helyezkedik majd el, nem egy nagy bemetszésen.

Galéria megnyitása

Ami sajnálatos, hogy jelen állás szerint 3,5 milliméteres Jack aljzattal nem rendelkezik majd. Úgy tűnik, hogy fém keretbe lesz foglalva a szerkezet, szóval az anyaghasználatot tekintve nem kell majd lejjebb adni. A Fairphone-t egészen biztos, hogy hidegen hagyja az az EU-s rendelet, hogy 2027-től könnyen cserélhetőnek kell lennie az akkunak, hiszen ezt már most is teljesíti a vállalat. Van a fedélzeten ujjlenyomat-olvasó a termék oldalán, és bővíthető lesz a tárhely, de a microSD fiókjához ki kell majd venni az akkut, és ugyanez igaz a SIM kártyára is.

Galéria megnyitása

A Fairphone 4 már valóban egy kiváló okostelefon volt, amit egészen biztos, hogy mind a mai napig gond nélkül tud használni minden vásárló. Még az ár-érték arányát tekintve is nagyon jól sikerült, szinte a Nothing Phone (1) szintjén lehetett említeni, miközben egy évvel régebben debütált. Még évekig kapja majd a frissítéseket – ha nem is gyorsan –, de az Android 14-ig garantáltan eljut majd.

Galéria megnyitása

Korábban a Fairphone elmondta, hogy minden vásárló hozzájárul ahhoz, hogy a cég képes legyen megvalósítani a misszióját. Ha nagyobb a felhasználói bázis, több a bevétel, akkor a szoftvertámogatásról is hatékonyabban tudnának gondoskodni, hiszen nagyobb kapacitás lehetne az ilyen jellegű fejlesztésekre. A támogatás hosszantartó biztosítása pedig rendkívül fontos a Fairphone-nak, hiszen ez is segíti a termékeket a hosszabb piacon maradásban.

A Fairphone 2 például még idén is frissült, miközben 2015-ben mutatkozott be. Bár azt is meg kell azért jegyezni, hogy az Android 10-ig frissült, de ez sem egy rossz eredmény annak fényében, hogy az Android 5-tel jelent meg. Az Android 10-zel az API támogatások szintjén még sokáig megkaphatja a legújabb alkalmazások jelentős részét. Bízunk abban, hogy a Fairphone 5 hasonlóan versenyképes lesz, mint a Fairphone 4 volt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére