Jön a Mobil PCI Express szabvány

Az új technológia a mobil eszközökben debütálhat a nem is oly távoli jövőben.

Jön a Mobil PCI Express szabvány

Érkezik egy új PCI Express szabvány, ami kifejezetten a mobil eszközöket, azaz a táblákat, okostelefonokat és az ultravékony noteszgépeket veszi célba.

A Mobile PCI Express névre keresztelt szabvány, amit M-PCIe néven is emlegethetünk, a PCI-SIG gondozásában készül - ez az a szervezet, ami a PCI Express szabvány mögött áll. A PCI-SIG szakembereinek munkáját a MIPI Szövetség szakemberei is segítik, így egy igazán ütőképes technológia születhet.

A felek mindketten adnak valami értékeset az új szabványhoz: a Mobile PCI Express technológia a MIPI M-PHY fizikai rétegére támaszkodik, ami egyfajta "vezetéket" biztosít a PCI Express alapú kommunikáció zökkenőmentes biztosításához. Jelenleg még zajlik a Mobile PCI Express szabvány felülbírálása, illetve jóváhagyása, így egyelőre meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre vele kapcsolatban. Az azért tudható, hogy a szabvány már tavasszal elérhetővé válik a PCI-SIG tagok számára.

Hogy mégis mire számíthatunk az új eljárással kapcsolatban? Nos, a Mobile PCI Express technológia a PCI Express 3.0 szabvány módosításának tekinthető, amelynél a legfőbb cél az, hogy egy remekül skálázható, energiahatékonyan üzemelő interfész jöhessen létre, amit be lehet majd vetni a következő generációs mobil eszközök esetében.

Maga a PCI Express 3.0-s eljárás sávonként 8 Gbps-os adatátviteli sávszélességet biztosít, ami nincs messze a jelenlegi M-PHY szabvány 6 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességétől. Az egyelőre nem világos, hogy a Mobile PCI Express szabvány mikor biztosít majd lehetőséget a PCI Express 3.0-s technológiában rejlő sávszélesség maximális kiaknázására. Mivel jól skálázódó eljárásról van szó, így a kieső sávszélességet extra sávok biztosításával mindenképpen pótolni lehet majd.

A technológiát első körben nagysebességű vezeték nélküli kommunikáció biztosításához használhatják majd a mobil eszközök gyártói - legalábbis a hivatalos közleményből ez derül ki. Itt szerintünk vezeték nélküli dokkolókra kell gondolni, legalábbis elsősorban.

Az újítás segítségével a mobil eszközök egyre inkább fő számítástechnikai eszközzé léphetnek majd elő, ugyanis az M-PCIe szabvány komoly lehetőségeket kínál a termékek képességeinek, illetve szolgáltatásaiknak fejlesztéséhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward