Jön a második generációs Nvidia Maximus platform

A Maximus platform hamarosan a Kepler architektúra előnyeivel áll a felhasználók rendelkezésére.

Jön a második generációs Nvidia Maximus platform

Az Nvidia Maximus platformjának első generációs változata a tavalyi év novemberében mutatkozott be. Most az Nvidia illetékesei bejelentették a Maximus platform második generációs változatának érkezését, de az újdonságra sajnos még egy kicsit várni kell, nem válik azonnal elérhetővé.

Az idei év negyedik negyedévében debütáló Maximus platform elődjénél komolyabb teljesítményt kínál, hála a friss hardver komponenseknek. Az új platform a korábbinál nem csak komolyabb grafikai teljesítményt, hanem nagyobb számítási teljesítményt is kínál. A vizuális megjelenítésről egy Quadro K5000-es sorozatú, professzionális szintű videokártya gondoskodik,  a hatalmas párhuzamos számítási teljesítmény biztosítására pedig egy Tesla K20-as általános célú gyorsítókártyát vethetnek be a professzionális alkalmazások használói – mindkét termék Kepler alapokon nyugszik.

Hogy mi a Maximus lényege? Ez egy speciális eljárás, amely az átlagfelhasználók számára már ismerős Optimus technológiához hasonlóan működik, csak itt nem egy integrált videó vezérlő és egy diszkrét videó vezérlő, hanem egy Tesla sorozatú általános célú gyorsító és egy Quadro sorozatú videokártya közül választja ki a rendszer azt, amely az éppen aktuális feladathoz legalkalmasabb. A technológia észrevétlenül, a háttérben, felhasználói beavatkozás nélkül működik.

Quadro K5000

A platformban a vizuális megjelenítéssel kapcsolatos feladatokért egy Quadro K5000-es videokártya felel, amely Kepler architektúrára alapoz. A PCI Express 3.0-s csatolófelülettel ellátott professzionális szintű videokártya GPU-ja 1536 CUDA maggal rendelkezik és 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 4 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. A videokártya 173 GB/s-os memória-sávszélességgel és 2,1 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítménnyel áll a felhasználók rendelkezésére (olyan mint egy kicsit visszafogott GTX680-as).

A Quadro K5000 egy dual-link DVI-I, egy dual-link DVI-D, valamint két darab 1.2-es DisplayPort videó kimenettel rendelkezik. A termék összesen négy darab megjelenítő kezelésére képes, DisplayPort 1.2-es videókimeneten keresztül pedig akár 3840 x 2160 pixeles (60Hz), illetve 4096 x 2160 pixeles (50 Hz) felbontást is kínálhat.

Az újdonság támogatja a DirectX 11-es, OpenGL 4.3-as és Shader Model 5.0-s szabványokat, valamint az Nvidia saját CUDA és TXAA technológiáit. A repertoárban emellett az Nvidia SLI, Nvidia 3D Vision és 3D Vision Pro, valamint a Quadro Mosaic, Quadro Sync és az Nvidia GPUDirect eljárása is jelen van.

A Quadro K5000 TDP-je 122 wattos értéket képvisel, de a termék üresjáratban 18 wattal is beéri. Az új, professzionális szintű videokártya októbertől kezdve már önállóan is elérhetővé válik, ajánlott végfelhasználói ára pedig 2249 dollár lesz.

Jön a rejtélyes Tesla K20 is

A Tesla K20-as általános célú gyorsítókártya úgyszintén Kepler architektúrára épül, de jelentősen át van dolgozva az eddig ismert GPU-khoz képest, hogy jóval nagyobb számítási teljesítményt kínáljon dupla pontosságú lebegőpontos műveletek esetében is.

A Tesla K20-as modell pontos specifikációjával kapcsolatban még mindig nem érkeztek hivatalos információk, az Nvidia dokumentumaiban egyelőre mindössze az szerepel, hogy a termék GK110-es grafikus processzor köré épül majd. A Tesla K20-ért 3199 dollárt fognak elkérni.

[bold]Több gyártó is alkalmazza majd a második generációs Maximus platformot

[/bold]

A második generációs Maximus platformra támaszkodó munkaállomások várhatóan december folyamán jelennek meg kereskedelmi forgalomban, méghozzá a HP, a Dell, a Lenovo és a Fujitsu kínálatában, de találkozhatunk velük a BOXX Technologies és a Supermicro megoldásaiban is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward