Jön a körömre illeszthető vezeték nélküli érintőpad

A NailO olyan helyzetekben jöhet jól, amikor az adott rendszert a klasszikus vezérlési metódusokkal nem lehet kényelmesen és hatékonyan irányítani.

Jön a körömre illeszthető vezeték nélküli érintőpad

Az MIT kutatói egy különös koncepciót mutattak be a napokban, ami segít, hogy olyan helyzetekben is kényelmesen irányíthassuk mobileszközünket vagy asztali számítógépünket, amikor egyébként valami miatt nincs lehetőség a tradicionális beviteli eszközök használatára – mondjuk főzés közben.

A problémára a NailO névre keresztelt rendhagyó periféria igen-igen frappáns megoldás lehet, hiszen az apróságot egyenesen hüvelykujjunk körmére kell "ragasztani", mint egy műkörmöt, majd felületéhez érve ki is aknázhatjuk a kapacitív érintő rétegben rejlő lehetőségeket. Az apró "körömfeltét" az érintőpanelen kívül tartalmaz még Bluetooth vezérlőt, mikrovezérlőt, valamint egy pici akkumulátort is.

Az innovatív kiegészítő prototípusát az alábbi videón lehet megcsodálni működés közben.

Ugyan a NailO jelenlegi kivitelében kicsit bumfordi megoldásnak tűnik, mégis életképes opció lehet a későbbiekben, ha sikerül még vékonyabbá, még igényesebbé varázsolni. A körmeink felületét ujjainkkal nagyon könnyedén meg tudjuk érinteni, a megfelelően rögzített NailO így remek opció lehet okostelefonunk vagy viselhető eszközeink vezérléséhez. A tervezők egyelőre azon dolgoznak, hogy a több chipből álló "platformot" egychipes platformmá alakítsák, azaz minden funkció vezérlését egyetlen integrált áramkör végezze. Az érintőfelületet ezzel együtt testreszabhatóvá is szeretnék tenni, hogy a NailO ne csak egy egyszerű vezeték nélküli periféria lehessen, hanem viselője saját egyéniségét is kifejezhesse vele.

Az aprósághoz a kutatók különböző gyártókkal működnek együtt annak érdekében, hogy szupervékony, mindössze 0,5 milliméter vastag akkumulátor készülhessen, ami elég hosszú üzemidőt kínálhat. Persze az üzemidő maximalizálása érdekében arról is gondoskodni kell, hogy a rendszer energiatakarékosan üzemeljen – azaz hosszabb tétlenség után alacsonyfogyasztású készenléti állapotba lépjen, de igény szerint gyorsan aktiválni lehessen. Ezzel a lendülettel az érintőfelület lezárhatóságáról is gondoskodni kell, hogy a rendszer használaton kívül ne küldjön felesleges parancsokat a véletlenszerű érintések alkalmával.

Az ígéretes koncepcióval kapcsolatban egyelőre sok még a teendő, mielőtt kereskedelmi forgalomban kapható termékben is feltűnhetne. Arról egyelőre nincs hír, mikorra készülhet el a NailO végleges kiadása, de minden bizonnyal olvashatunk még a fejlesztésről a nem is oly távoli jövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward