Jön a DDR4-es memóriaszabvány utódja, a DDR5

Az új memóriaszabvány kétszer nagyobb adatsűrűséggel és kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességgel kecsegtet.

Jön a DDR4-es memóriaszabvány utódja, a DDR5

A JEDEC a napokban jelentette be, hogy már zajlik a következő fontos memóriaszabvány, a DDR5 fejlesztése, amelynek végleges specifikációja 2018-ra készülhet el. Az új memóriatípus a jelenleg forgalomban lévő és egyre dráguló DDR4-es megoldások helyét veheti át a nem is oly távoli jövőben.

A DDR5 természetesen több területen is újítást kínál majd elődjéhez, a DDR4-hez képest. Ilyen előny lesz a kétszer nagyobb effektív adatátviteli sávszélesség, valamint a kétszer nagyobb adatsűrűség is. Előbbi azt jelenti, hogy míg a DDR4-2133 MHz-es és DDR4-2400 MHz-es memóriamoduloknál sorrendben 17,067 és 19,2 GB/s-os adatátviteli sávszélesség érhető el, addig ez a DDR5-nél már duplázódni fog, igaz, az egyelőre nem világos, ehhez milyen órajeleket és milyen széles adatsínt vetnek majd be. Kapacitás terén jelenleg 128 GB a csúcs DDR4 fronton, ami a DDR5 érkezésével ugyancsak duplázódhat.

Galéria megnyitása

A DDR5-ös memóriachipek persze nem csak adatátviteli sávszélesség és adatsűrűség terén képviselnek majd komoly előrelépést, hanem energiahatékonyság terén is, ami nem csak a mobil konfigurációknál, de a kompakt asztali számítógépeknél is jól jöhet. Első körben persze úgyis a felsőkategóriás gamer konfigurációkban, illetve a professzionális munkára használatos rendszerekben kapnak majd helyet az új memóriamodulok, csak később szivároghatnak le a kereskedelem fő áramába.

Noha a specifikáció befejezésére 2018 végéig sor kerülhet, vagyis erre a mozzanatra már nem kell sokat várni, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy 2019-ben az első DDR5-ös memóriamodulok is piacon lesznek. A DDR4 esetében a specifikáció 2012-ben készült el, de az első memóriamodulok csak 2015-ben váltak elérhetővé – ha ez a gyakorlat a DDR5 esetében is megismétlődik, 2020 előtt nem kerülnek forgalomba DDR5-ös memóriamodulok. Egyébként ahhoz, hogy használhatóak legyenek, úgyis DDR5-ös memóriatámogatást kínáló processzorokra lesz szükség, így azoknak is időben el kell készülniük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap