Jön a Biostar legújabb Z68-as alaplapja

A Biostar egy friss alaplapot mutatott be, amely az Intel méltán népszerű, Z68 Express névre keresztelt lapkakészlete köré épül. Az újdonság tulajdonképpen nem tekinthető teljesen új terméknek, ugyanis a korábban már bemutatott TZ68A+ alaplap továbbfejlesztett változatának minősül.

Jön a Biostar legújabb Z68-as alaplapja

A Biostar egy friss alaplapot mutatott be, amely az Intel méltán népszerű, Z68 Express névre keresztelt lapkakészlete köré épül. Az újdonság tulajdonképpen nem tekinthető teljesen új terméknek, ugyanis nem más, mint a korábban már bemutatott TZ68A+ alaplap továbbfejlesztett változata.

Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott alaplap a második generációs Core i sorozatú Intel processzorokat fogadja, elődjénél némileg erősebb tápellátást kínál hozzájuk és összesen négy darab DDR3-as memóriafoglalattal rendelkezik. Az előd, azaz a TZ68A+ alaplap még csak négyfázisú tápellátással gazdálkodhatott, de az utódja, ami egyébként TZ68K+ típusjelzéssel kerül a boltok polcaira, már nyolcfázisú VRM áramkörrel érkezik. Ettől az aprónak tűnő, de a tuningolni vágyók számára igen lényeges különbségtől eltekintve a friss alaplap egyéb specifikációk tekintetében megegyezik elődjével.

A bővítőhelyek között így továbbra is két darab PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, amelyek közül az első x16-os, a második pedig x4-es sávszélességet kínál. Az említetteken kívül az ATX formátumú alaplap tartalmaz még egy PCI Express 2.0 x1-es és két PCI slotot is. SATA 6 Gbps-os portból kettőt, míg SATA 3 Gbps-os csatlakozóból négyet kapunk, eSATA portot azonban nem kínál a termék. A gyártó két darab hátlapi USB 3.0-s porttal, néhány USB 2.0-s csatlakozóval és kivezetéssel, valamint hatcsatornás beépített audió vezérlővel és egy PS/2-es billentyűzet csatlakozóval is ellátta a friss modellt. Az alaplap LPT és COM portokat is kínál, persze ez utóbbiak nem port, hanem csak kivezetés formájában vannak jelen.

A Z68-as lapkakészlet FDI linkjének köszönhetően az adott Sandy Bridge processzor integrált Intel HD Graphics  videó vezérlőjét is munkára foghatjuk, ehhez pedig D-Sub, DVI és HDMI 1.4a típusú videó kimenetek állnak rendelkezésünkre. A friss alaplap esetében a Virtu támogatás meglétéről nem esett szó, de az már biztos, hogy a TZ68K+ segítségével kiaknázhatjuk az Intel Smart Response Technológiájában rejlő lehetőségeket.

Az UEFI alapú, grafikus kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal érkező alaplap hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, az egyelőre rejtély. A tippek szerint nem lesz jelentős árkülönbség a TZ68A+ és TZ68K+ modellek között.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward