Jön a 10 Gbps-os USB 3.0-s szabvány

A megduplázott adatátviteli sávszélesség mellett a tápellátás is fejlődik: akár 100 wattnyi teljesítmény leadására is lehetőség nyílik egyetlen USB 3.0-s kábelen keresztül.

Jön a 10 Gbps-os USB 3.0-s szabvány

Az év elején már érkezett egy bejelentés, amely az USB 3.0-s szabvány gyorsulásáról adott hírt, most viszont újabb részletek is napvilágot láttak a témával kapcsolatban.

Az Intel Developers Forum alkalmával az USB Implementers Forum (továbbiakban USB-IF) illetékesei bejelentették az USB 3.0-s szabvány legfrissebb specifikációját, amely az 5 Gbps-os elméleti maximális sávszélességet 10 Gbps-ra emeli, így a következő generációs USB 3.0-es eszközök a Thunderbolt alapú eszközökkel szemben versenyképesebbek lehetnek.

Az adatátviteli sebesség megduplázásához szükséges specifikáció fejlesztése még zajlik, ám a tápellátással kapcsolatos friss szabvány már elérhetővé vált, ami igencsak ígéretesnek tűnik. Az újításhoz új kábel is dukál, amely visszafelé teljesen kompatibilis marad az előző USB szabványokat alkalmazó portokkal és eszközökkel. A jelentős sebességnövekedés mellett fontos újítás, hogy a friss tápellátási specifikációnak köszönhetően egyetlen USB kábel segítségével akár egy 100 wattos fogyasztás mellett működő eszköz tápellátása is megoldható lesz.

Persze a Thunderbolt technológia bizonyos szempontok alapján így is vonzóbb maradhat. Egyrészt a Thunderbolt ötvöz két, kifejezetten alacsony késleltetést kínáló protokollt, a PCI Express-t és a DisplayPort-ot, másrészt a Thunderbolt egyidejűleg kétirányú adatkapcsolatot biztosít, így mindkét irányban kihasználható a teljes, 10 Gbps-os sávszélesség, méghozzá egyetlen kábelen keresztül.

Annak érdekében, hogy az USB 3.0 még szélesebb körben elterjedhessen, a szabvány népszerűsítésének érdekében komoly erőfeszítéseket tesznek az USB-IF fórum tagjai, illetve a különböző partnerek - ezekhez az erőfeszítésekhez komoly befektetések is társulnak. Az adatátviteli sávszélesség megduplázásával, illetve a 100 wattos teljesítmény-leadást biztosító specifikáció bevezetésével kétségtelenül vonzóbbá válik az USB 3.0-s szabvány. Az elemzők szerint az USB 3.0-s minősítéssel rendelkező eszközök száma továbbra is exponenciálisan növekszik majd, így az idei év végéig összesen már több, mint egymilliárd USB 3.0-s termék kerül leszállításra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward