Jól sikerült az Intel új mobil központi chipje

A Moorefield családot friss tagja házon belül nem a csúcsra érkezik, de a grafikus vezérlője nagyon erős lesz.

Jól sikerült az Intel új mobil központi chipje

Az Intel egy újabb taggal bővítette a Moorefield felhozatalt, ami így még vonzóbb lehet a partnerek számára. A mostani megoldás esetében nem változott a lapka felépítése, de az órajelekkel úgy játszottak, hogy a friss lapka mindenképpen a széria egyik legérdekesebb tagja legyen.

Az újonnan érkező Atom a Z3570 jelöléssel lett ellátva, ennek megfelelően a Z3560 és a Z3580 között foglal majd helyet, azonban egy apró módosítás miatt lesz olyan eset, amikor mindegyiket felülmúlhatja. Ennek a SoC-nek az érkezését követően a Moorefield platform összesen már négy tagot fog számlálni; a család legkisebb, eddig nem említett tagja az Atom Z3530.

Az Intel legújabb reménység négy darab Silvermont magot foglal magában, amelyek maximális erőbedobás mellett 2 GHz-es órajel elérésére lesznek képesek. Hasonlóan az eddigi megoldásokhoz, sajnos itt sem lehet Hyper-Threading támogatással számolni, tehát a négy mag egyszerre négy szál kezelését jelenti. A gyorsítótárak konfigurációján nem változtattak a mérnökök, ennek megfelelően az L2 ezúttal is 2 MB-os kapacitással rendelkezik, ami két 1 MB-os tömbből adódik össze. A 64 bites lapka támogatja az SSE4-et (SSE4.1 + SSE4.2), az AES-t, és még a VT-x virtualizációs technológiát is. Mindezekben persze még semmi meglepő nincs az eddigi Moorefield chipek fényében, viszont a grafikus teljesítmény terén történt előrelépés már nem szokványos. Az aktuális szériában eddig minden SoC esetében ugyanakkora frekvencián üzemelt az IGP, most viszont egy kicsit fentebb tornászták az Intel Burst eljárás segítségével elérhető maximális órajelet. Ezúttal is az Imagination Technologies által fejlesztett PowerVR G6430 jut szerephez a színfalak mögött, viszont a maximumot már nem 533, hanem 640 MHz jelenti a működése során. Ez teljesen ideális esetben legfeljebb 20 százalékos teljesítménynövekedést eredményezhet, de valós környezetben ennél azért kisebb gyorsulással kell számolni. Főleg azt szem előtt tartva, hogy az egység alap órajelén nem változtattak, az maradt 457 MHz.

A Z3570 memóriavezérlője módosítatlan maradt, így a jövőben is 1600 MHz-es LPDDR3 memóriamodulokkal lesz képes megbirkózni, és a 4 GB-ban maximalizált kapacitás sem változott. Egyszerre két megjelenítőt támogat a GPU, és az Intel Wireless Display technológiát is ismeri. A chip továbbra is egy 14 x 14 milliméteres tokban lapul, így már meglévő dizájnokban is könnyen lehet majd alkalmazni, és a gyártási eljárásán sem változtattak, így ez is a 22 nm-es csíkszélességen készül.

A Nexus Playerhez hasonló eszközökben jó helye lenne a Z3570-nek.

Az Intel Atom Z3570 jó választás lehet a jövőben táblagépekbe vagy okostelefonokba, sőt mi több akár még költséghatékony konzolokba is helytállhat. A Google Nexus Player például egy Intel Atom Z3560-at tartalmaz, amelynél adott esetben a Z3570 csak egy hajszálnyit fogyasztana többet, cserébe viszont pont ahol kell, a különböző játékokban jobban teljesíthetne.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward